Veridica.ro: FAKE NEWS: Lupta politică în R. Moldova se duce între „pro-români” și „pro-moldoveni”

Veridica.ro: FAKE NEWS: Lupta politică în R. Moldova se duce între „pro-români” și „pro-moldoveni”
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Elena, o moldoveancă cu domiciliul în România, însoțită de fiul ei Rareș, se pregătește să-și dea votul la o secție de votare situată în centrul Bucureștiului, România, 20 octombrie 2024.

Politicienii din Moldova nu se împart în pro-ruși și pro-europeni ci în pro-moldoveni și pro-români, potrivit unei narațiuni apărute în Rusia în contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Dezinformare: Politicienii din Moldova nu se împart în pro-ruși și pro-europeni ci în pro-moldoveni și pro-români

ȘTIRE: Așa cum a menționat Serghei Markov, atât în Rusia, cât și în Occident, alegerile din Moldova sunt evaluate nu tocmai adecvat, prezentându-le ca o confruntare între candidați pro-ruși și proeuropeni.

„Dar în Moldova nu este așa. Acolo principala forță în jurul căreia se formează clivajul politic, adică divizarea partidelor, nu este Rusia și nici Europa, ci România. România încearcă să realizeze un Anschluss al Moldovei. România a adus în guvernul Moldovei oameni cu pașapoarte românești. De aceea, politicienii și alegătorii se împart în primul rând în pro-români și antiromâni – pro-moldoveni”, a explicat expertul.

Markov a mai precizat că Sandu este „pro-română”, iar aproape toți ceilalți candidați sunt „promoldoveni”. În opinia politologului, alegătorii pro-români din Moldova reprezintă aproximativ 35%, iar cei promoldoveni peste 65%.

„Moldovenii vor să fie prieteni cu România. Vor al doilea pașaport românesc. Dar nu vor să devină parte a României. Principalul motiv este memoria istorică: moldovenii își amintesc că, între Primul și Al Doilea Război Mondial, când au fost în România, erau tratați ca cetățeni de rang secund. Și nu vor să fie din nou așa”, consideră expertul.

Din acest motiv, la alegeri cinstite în Moldova vor câștiga întotdeauna politicienii promoldoveni, a adăugat Markov”.

NARAȚIUNI FALSE: 1. România a infiltrat persoane cu cetățenie română în conducerea Republicii Moldova pentru a anexa această țară. 2. În Republica Moldova se duce o luptă între proruși și promoldoveni. 3. După unirea din 1918, basarabenii erau tratați ca cetățeni de rang secund.

OBIECTIV: Să asocieze integrarea europeană a Republicii Moldova cu anexarea de către România.

Realitate: Afirmația că divizarea principală în politica moldovenească este între pro-români și promoldoveni este simplificată și în mare parte eronată

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ideea că România a „introdus” oameni cu pașapoarte românești în guvernul Moldovei este exagerată. Deținerea unui pașaport românesc de către cetățenii moldoveni este un drept legal în baza unor legături istorice și nu implică automat o conspirație politică. În plus, există un număr mare de politicieni din Republica Moldova care reprezintă formațiuni de stânga, cu viziuni pro-ruse și care dețin și cetățenia română. Și contracandidatul Maiei Sandu în turul doi, Alexandr Stoianoglo deține cetățenia română, ceea ce nu-l împiedică să candideze la președinție, chiar dacă se declară „pro-Moldova”. Acesta este susținut de Partidul Socialiștilor, al cărui lider, Igor Dodon, a criticat anterior în nenumărate rânduri politicienii care dețin cetățenia română, inclusiv pe Maia Sandu.

Afirmația că divizarea principală în politica moldovenească este între pro-români și promoldoveni este simplificată și în mare parte eronată. Divizarea politică în Moldova este mai complexă, incluzând orientări politice proeuropene și pro-ruse, denumirea oficială a limbii, viteza și direcția în care ar trebui să se miște principalele reforme. Relația cu România și presupusa intenție de anexare a Republicii Moldova este o narațiune indusă artificial.

Pretențiile teritoriale pe care le-ar avea România față de Republica Moldova reprezintă una dintre cele mai promovate teze de Kremlin și politicieni pro-ruși de la Chișinău. România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova și chiar dacă de-a lungul anilor au existat mereu discuții despre o eventuală unire, acest subiect nu este pus în discuție oficial nici la București, nici la Chișinău.

Tezele sunt utilizate pentru a reanima fobiile pentru România promovate încă în perioada interbelică, în special în rândul minorităților naționale, dar și pentru a transforma, indirect, Federația Rusă în forța care i-ar putea apăra de „cotropirea românească”.

Afirmația despre populația din Basarabia considerată „de rang secund” în perioada interbelică, după unirea din 1918, este parte a narațiunii „jandarmul român” adică despre presupuse atrocități care ar fi fost comise de administrația românească în perioada interbelică, dar care nu au fost confirmate de istoriografia independentă.

Sugestia că în Republica Moldova așa-numiții politicieni pro-români ar putea învinge la alegeri doar în urma unor fraude, este combătută de ultimele scrutine din această țară. În anul 2020, Maia Sandu, care este considerată de autori „pro-română” a învins la alegeri în condițiile în care la guvernare erau socialiștii lui Igor Dodon. În condiții similare, în 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu a învins la alegerile parlamentare anticipate.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Afirmațiile au fost făcute în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană desfășurate duminică în Republica Moldova.

Citește articolul integral pe Veridica.ro

  • Publicație / Media:
    riamo.ru
  • Data publicării:
    21/10/2024
  • Public țintă:
    minoritățile etnice, adepții moldovenismului
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Lupta politică în Republica Moldova se duce între pro-români și pro-moldoveni
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
Veridica.ro: FAKE NEWS: R. Moldova a reușit să se apropie de UE doar datorită rusofobiei

Veridica.ro: FAKE NEWS: R. Moldova a reușit să se apropie de UE doar datorită rusofobiei

Apropierea Moldovei de UE se datorează politicii rusofobe a actualei guvernări, potrivit unei narațiuni false promovate de un politolog/politician pro-rus de la Chișinău.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției (Veridica.ro)

FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției (Veridica.ro)

Referendumul privind aderarea la UE ar fi organizat, în realitate, pentru a elimina din Parlament opoziția care nu-și dorește integrarea europeană, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă.

FAKE NEWS: Uniunea Europeană ar impune cenzură și agenda LGBT (Veridica.ro)

FAKE NEWS: Uniunea Europeană ar impune cenzură și agenda LGBT (Veridica.ro)

Uniunea Europeană ar impune Republicii Moldova cenzură și agenda LGBT - este un mesaj pe care l-au transmis reprezentanții partidului extremist bulgar „Renașterea” colegilor cu aceleași viziuni de la Chișinău.

Mai multe
FAKE NEWS: Chișinăul s-ar pregăti să atace regiunea transnistreană
FAKE NEWS: Chișinăul s-ar pregăti să atace regiunea transnistreană

Chișinăul s-ar pregăti (din nou) să atace militar Transnistria, după ce ar fi comis atrocități în timpul războiul din 1992, scrie canalul de telegram Smugleanka, un cunoscut promotor al narațiunilor false, favorabile Moscovei.

Veridica
06 sept. 2024
DEZINFORMARE: Moldova ar fi fost cea mai bogată republică din URSS
DEZINFORMARE: Moldova ar fi fost cea mai bogată republică din URSS

Fosta RSSM era cea mai bogată republică din URSS, dar apropierea de Uniunea Europeană a dus-o la sărăcie, afirmă deputatul socialist Bogdan Țîrdea. Statisticile, inclusiv cele prezentate de presa rusă, contrazic, însă, această afirmație.

Veridica News
04 sept. 2024