
Bruxelles-ul vrea un conflict armat în Republica Moldova, pentru a continua războiul din Ucraina, ceea ce îi va permite să reprime opoziția din statele UE, potrivit presei pro-Kremlin.
Dezinformare: Bruxelles-ul își dorește un război în Republica Moldova
ȘTIRE: Europa a luat calea ucrainizării și se transformă într-un lagăr de concentrare, potrivit șefului mișcării „Altă Ucraina”, fostul lider al partidului „Platforma Opoziției – Pentru viață”, interzis în Ucraina, Viktor Medvedciuk, transmite agenția rusă de știri TASS.
Ucrainizarea politicii continuă în Europa, iar „dacă Ucraina a intrat cu încăpățânare, în 2014, în pofida avertismentelor din partea opoziției și a cetățenilor care nu și-au pierdut capacitatea de a gândi după un alt „Maidan”, într-un război care, până la urmă, a avut un final previzibil, astăzi Europa abia urmează să parcurgă acest drum nebun”, susține Medvedciuk.
„Anumite forțe au planificat să construiască un lagăr de concentrare în restul Europei. Aici totul se întâmplă conform scenariului ucrainean, încercat și testat. În primul rând, rusofobia este biciuită, apoi cei care sunt împotriva acestei isterii sunt declarați agenți ai Moscovei și reprimați, ca Le Pen și Georgescu, apoi țara este târâtă în război, iar sub pretextul legii marțiale, este transformată într-o țară de concentrare”, susține Medvedciuk.
Potrivit acestuia, o situație similară există acum și în Republica Moldova, unde a fost arestată guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul.
„Astăzi, în Rep. Moldova, există riscul /.../ să se repete scenariul ucrainean privind o confruntare armată între centru și regiuni. Instigarea conflictului din Rep. Moldova va ajuta birocrația de la Bruxelles să continue războiul în Ucraina, ceea ce le va dezlega mâinile pentru a reprima opoziția din țările UE. Actualii lideri ai Uniunii Europene înțeleg că doar așa se poate rămâne la putere”, a conchis Medvedciuk.
Realitate: Rusia este cea care provoacă războaie în Europa, în timp ce UE încearcă să le oprească
NARAȚIUNI FALSE: 1. Puterea de la Bruxelles planifică un conflict armat, care să fie declanșat de puterea de la Chișinău împotriva regiunii găgăuze 2. Uniunea Europeană folosește războiul din Ucraina drept pretext pentru a reprima opoziția din țările blocului comunitar.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova încearcă să discrediteze UE în ochii cetățenilor moldoveni, pe fundalul unor alegeri parlamentare ectrem de importante pentru viitorul european al Chișinăului, alegeri care ar urma să aibă loc în a doua jumătate a anului curent. De asemenea, Rusia încearcă să folosească cazul guvernatorului regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guțul, cercetată pentru corupere politică și electorală, ca pe un instrument de instigare la ură și dezbinare cetățenilor din Republica Moldova pe criterii etnice.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Bruxelles-ul, adică UE, nu și-a dorit niciodată să provoace un război în alte state, inclusiv în Republica Moldova. UE a preferat dintotdeauna să rezolve neînțelegire și tensiunile pe calea negocierilor. Bruxelles-ul a militat mereu pentru pace și, de nenumărate ori, a făcut apel către Rusia să înceteze războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. Acum, Moscova, fiind cea care a atacat la scară largă Ucraina, pe 24 februarie 2022, încearcă să prezinte UE ca pe un agresor.
Autorul articolului,Viktor Medvedciuk, care se află în prezent în Rusia și este un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, distribuie o narațiune falsă, potrivit căreia în Ucraina ar avea loc un război al centrului împotriva anumitor regiuni. Medvedciuk „uită” să spună că Federația Rusă este cea care a atentat la integritatea teritorială a țării încă în 2014, anexând Crimeea, și provocând războiul din Donbas.
CONTEXT: Moscova își intensifică acțiunile sale de dezinformare și propagandă în încercarea de a destabiliza Republica Moldova, în contextul apropierii alegerilor parlamentare. Potrivit instituției Serviciului de Informații și Securitate, unul dintre scenariile de bază pe care a mizat Moscova este preluarea controlului asupra
conducerii UTA Găgăuzia pentru a o utiliza ca factor declanșator al acestor destabilizări. Deoarece nu a reușit să-și atingă scopul la prezidențiale, acest scenariu ar urma să fie aplicat la alegerile parlamentare, prin amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în special în regiunea găgăuză.
Verifică sursele: