
Chișinăul a generat criza economică din regiunea transnistreană și distruge autonomia regiunii găgăuze, potrivit presei ruse pro-Kremlin.
Dezinformare: Autoritățile de la Chișinău „au paralizat” regiunile pro-ruse
ȘTIRE: Două regiuni pro-ruse din Republica Moldova, Transnistria și Găgăuzia, sunt în pragul colapsului. Transnistria nu are cu ce să trăiască, Găgăuzia este lipsită de autonomie, scrie publicația „Nezavisimaia gazeta”. „Moldova a sistat furnizarea de gaze lichefiate către benzinăriile din Transnistria. De la 1 august, se așteaptă ca tarifele la gazele naturale pentru transnistreni să crească la nivelul celor de pe malul drept al Nistrului din cauza că Energocom va deveni furnizor de gaze naturale. /.../ Transnistria este blocată, pe de o parte, de unități militare ucrainene amplasate de-a lungul frontierei, iar, pe de altă parte, de Republica Moldova care a provocat criza economică”, potrivit „Neazavisimaia gazeta”.
Jurnaliștii ruși îl citează pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a declarat că „rezervele sunt complet epuizate” și „măsurile de sprijinire a economiei nu mai sunt eficiente”.
„Între timp, un Grup Operațional de Trupe Ruse și un batalion de pacificatori ruși sunt desfășurate în Transnistria. Trebuie măcar hrănite. Pe scurt, situația este una la limită, dincolo de care s-ar putea să nu existe granițe, nici măcar administrative, între Transnistria și Moldova. Totul este conform planului președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a promis că va adera la UE împreună cu Transnistria”, se spune în articol.
Potrivit publicației ruse, în același timp, populația protestează și în regiunea autonomă găgăuză, nemulțumită de acțiunile Chișinăului care vizează lichidarea entității teritoriale. Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Gheorghe Leiciu, a acuzat autoritățile centrale că aplică o „politică țintită de distrugere a autonomiei găgăuze”. El a amintit că anul trecut Chișinăul a încercat să stranguleze economic și financiar Găgăuzia, obligând-o să plătească TVA în locul statului.
Președintele Mișcării Populare „Gagauz Halkî” („Poporul Găgăuz”), Ivan Burgudji, a declarat pentru „Neazavisimaia gazeta” că „tensiunile dintre guvernul central și autonomia găgăuză s-ar putea transforma în curând dintr-un foc mocnit într-un incendiu, iar Găgăuzia - într-un punct fierbinte”.
El a menționat că „președintele Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu, care au refuzat să recunoască alegerile bașcanului Găgăuziei drept legitime, încearcă să alimenteze acest incendiu”, mai scrie „Nezavisimaia Gazeta”.
Realitate: Criza economică din stânga Nistrului a fost provocată de refuzul Federației Ruse de a mai livra gaze naturale în regiunea transnistreană
NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul a provocat intenționat criza economică în regiunea transnistreană 2. Chișinăul vrea să distrugă autonomia regiunii găgăuze.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova folosește regiunile pro-ruse, pe cea găgăuză și pe cea transnistreană, pentru a destabiliza și tensiona situația în Republica Moldova, în preajma alegerilor parlamentare, miza fiind aducerea forțelor pro-Kremlin la putere și deturnarea parcursului european al Chișinăului.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Regiunea transnistreană se confruntă cu o prăbușire economică din cauza crizei energetice apărute după ce Federația Rusă a stopat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului, încălcând prevederile contractuale. Moscova a luat o astfel de decizie ca urmare a faptului că Ucraina a sistat tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său, la 1 ianuarie 2025.
În contextul crizei energetice din stânga Nistrului, autoritățile de la Chișinău au declatat că aceasta a fost provocată și este menținută artificial de către Federația Rusă. „Iarna trecută, /.../ atunci când Rusia a deconectat gazele, noi împreună cu Bruxellesul, cu partenerii, am găsit resurse și am venit repede în ajutorul oamenilor. Vom face lucrul ăsta de fiecare dată”, a menționat șeful Legislativului, Igor Grosu.
În ceea ce privește „argumentele” care ar demonstra că Chișinăul distruge autonomia găgăuză, prevederile privind rambursarea TVA din bugetul Găgăuziei au fost anulate, iar președinta Maia Sandu a declarat că nu a semnat decretul de numire a bașcanei Evghenia Guțul în funcția de membru al Cabinetului de miniștri, deoarece are legături cu gruparea criminală Șor.
CONTEXT: Mișcarea Populară „Gagauz Halkî” este cunoscută pentru aspirațiile sale separatiste. Serviciul de Informații și Securitate a avertizat încă în martie 2024 că Moscova va încerca să influențeze rezultatele alegerilor parlamentare din 2025 prin intermediul grupării oligarhului fugar Ilan Șor, care se află în Federația Rusă, și va provoca destabilizări în regiunea găgăuză și cea transnistreană.
„O altă direcție este amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova, în special în Unitatea Teritorial-Admjinistrativă Găgăuză (UTAG). Federația Rusă mizează pe /.../ dezbinare socială, prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. De asemenea, va fi utilizat în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău, în contextul proceselor politice din Republica Moldova, pe fundalul invocării unor așa numite presiuni economice puse de către Chișinău pe regiuni. (…) Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor”, a declarat atunci șeful SIS, Alexandru Musteața.
Verifică sursele: