6 iulie 1949. Cel mai mare val de deportări din Basarabia. Zi de doliu național în R. Moldova

6 iulie 1949. Cel mai mare val de deportări din Basarabia. Zi de doliu național în R. Moldova

Un miting de comemorare a victimelor deportărilor staliniste a avut loc, duminică, 6 iulie, în fața monumentului din fața Gării Feroviare din Chișinău, la 76 de ani de la cel mai mare val de deportări de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost ridicate mii de familii din satele basarabene, bărbați, femei, copii și bătrâni, în special țărani, care au fost deportați în Siberia și Kazahstan. În total, peste 35 de mii de persoane au fost ridicate în acea operațiune militară, cunoscută ca „Operațiunea Sud”. Regimul sovietic a urmărit distrugerea clasei țărănești – colectivizarea și comunizarea satelor moldovenești.  Victimele deportărilor și urmașii acestora se adună în fiecare an la monumentul din fața Gării, locul de unde țăranii moldoveni au fost încărcați în trenuri de vite și duși în cele mai îndepărtate colțuri ale URSS.

În discursul pe care l-a rostit la evenimentul de comemorare, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a subliniat că este de e datoria noastră să spunem acest adevăr, pentru că „cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare, dar au cerut adevăr”. „Timp de decenii, aceste suferințe au fost ascunse, trecute sub tăcere sau tratate cu indiferență de cei care ar fi trebuit să le aducă în fața societății. Mai ales că, la peste șapte decenii distanță, avem în continuare de a face cu încercări de a falsifica istoria, de a justifica sau minimiza crimele regimului sovietic. Aceste atitudini nu doar că jignesc memoria celor care au suferit, dar alimentează o cultură periculoasă a negării - atât a crimelor trecutului, cât și ale prezentului. Pentru că vedem și astăzi, în Ucraina, crime împotriva unor oameni nevinovați. Alte destine frânte, alți oameni rupți de lângă cei dragi, alți copii deportați”, a declarat șefa statului.

Ziua de 6 iulie este zi de doliu național în Republica Moldova. Expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, este deschisă în Piața Marii Adunări Naționale. Cele două vagoane, expuse pentru al treilea an consecutiv, prezintă fotografii, documente, cărți și diverse obiecte ce ilustrează povestea oamenilor deportați. Expoziția este deschisă zilnic, între orele 09:00 și 21:00, până pe 27 iulie. Duminică seara, în apropierea expoziției, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, susținută de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, începând cu ora 20:30.

Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 a fost urmată de represiuni, arestări și execuții sumare, trei valuri de deportări masive, în 1941, 1949, 1951, și o foamete organizată, care au curmat viețile a sute de mii de oameni din RSSM. 

Timp citire: 2 min