Franța va cheltui pentru apărare până la 64 miliarde de euro, în 2027.
Danemarca va oferi pe parcursul a patru ani un ajutor de 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Valeriu Mija, responsabil de politica de apărare în cadrul unui briefing, organizat după summitul NATO de la Haga.
Tranzacţia a fost aprobată în anul 2022, cu o valoare estimată de aproximativ 700 de milioane de euro, fără TVA.
Sociologul Remus Ştefureac apreciază că datele sondajului reflectă un climat de preocupare crescută faţă de securitatea naţională şi geopolitica regională.
Guvernul de la Ottawa are în vedere investiții în submarine, nave militare, radare, drone și senzori arctici noi.
Ministrul britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, a subliniat că acest sprijin financiar va contribui la consolidarea rezilienței R. Moldova în fața amenințărilor externe, în special în contextul agresiunii rusești în Ucraina.
Regatul Unit ar putea lua parte la programul „Safe” al UE, de finanțare a apărării comune europene.
Kaja Kallas: UE va sprijini R. Moldova să-și consolideze securitatea și va oferi un pachet suplimentar de 60 de milioane de euro
Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul față de securitatea Republicii Moldova, prin sprijin concret oferit instituțiilor de ordine publică și apărare națională.
Acestea vor ajunge la aproape 62 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,8% din PIB.
India va sprijini financiar insula pentru a contracara influenţa chineză în regiune.
Germania va sprijini modernizarea forțelor armate și a serviciilor de frontieră ale R. Moldova, a anunțat ministra germană de Externe, Annalena Baerbock.
Președinta Maia Sandu, a găzduit marți, 25 martie, la Președinție, o întrevedere cu delegația Adunării Parlamentare a NATO, aflată într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
În cadrul reuniunii la nivel de ambasadori, la Bruxelles, pe 18 martie, UE a decis că ajutorul non-letal va fi compus din vehicule blindate pentru infanterie și un sistem pentru apărarea antiaeriană
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat astăzi la Chișinău un sprijin de 60 de milioane de euro în 2025 pentru întărirea securității și apărării Republicii Moldova.
Activitatea centrului cultural este incompatibilă cu securitatea națională și integritatea Rep. Moldova, având în vedere că centrul ar putea fi implicat în activități subversive, a explicat MInistrul de Externe, Mihai Popșoi.
În cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării din statele membre NATO, Rutte a subliniat că este esențial ca aliații să investească mai mult în apărare, în special în Europa și Canada, pentru a face față amenințărilor externe tot mai mari.
Statele Uniunii Europene trebuie să-și crească semnificativ cheltuielile pentru apărare, - 2% din PIB nu mai este o cifră de actualitate, - în caz contrar, peste patru sau cinci ani europenii vor trebui „să se înscrie la cursuri de limbă rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei intervenții în Parlamentul European. Șeful NATO a vorbit astfel despre o problemă mai veche care există în rândurile statelor Uniunii Europene – investițiile în sectorul militar și de apărare, - asupra căreia au avut loc mai multe dezbateri în trecut.
Programul Interreg NEXT RO-MD 2021-2027, alocă peste 85 de milioane de euro pentru proiecte menite să aducă beneficii directe comunităților de la frontieră și nu numai.
Parteneriatul Republicii Moldova cu NATO a înregistrat progrese semnificative în ultimii doi ani, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei și șeful misiunii la NATO, Viorel Cibotaru.
Conform textului adoptat, cele mai mari riscuri provin din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din dislocarea ilegală a trupelor rusești și separatiste în regiunea transnistreană.
Textul urmează să fie promulgat de preşedintele Joe Biden.
Republica Moldova va achiziționa două noi sisteme pentru detectarea și distrugerea dronelor, în contextul în care mai multe drone rusești au pătruns în spațiul aerian al țării, a declarat miercuri ministrul apărării, Anatolie Nosatîi.
Marea Britanie și România și-au oferit sprijinul Republicii Moldova, miercuri, în fața efectelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, care durează de 1.000 de zile, în timp ce Londra a semnat un nou acord de parteneriat în domeniul securității și apărării cu statul fost sovietic, transmite Reuters.
Neglijarea apărării timp de trei decenii, fie din naivitate, fie din rea-intenție, a lăsat țara vulnerabilă.
Cooperarea în domeniul securității a fost discutată, joi, 14 noiembrie, la prima reuniune a Dialogului anual Republica Moldova - UE în materie de securitate și apărare.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea a două acorduri strategice de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Danemarcei și Republica Federală Germania, ca parte a eforturilor de consolidare a securității naționale și de modernizare a forțelor armate.
Ministrul Apărării Anatolie Nosatâi a semnat astăzi, 26 septembrie, la Madrid împreună cu ministra apărării a Regatului Spaniei, Margarita Robles o scrisoare de intenții pentru promovarea cooperării în domeniul apărării între ambele țări.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni astăzi cu oficialide rang înalt ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei şi aprofundarea cooperării SUA în domeniul apărării cu guvernul de la Varşovia, transmite Reuters.