Maia Sandu: Criza din regiunea transnistreană este provocată de Federația Rusă

Maia Varnita
© gov.md   |   Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în Zona de Securitate

Criza din regiunea transnistreană este provocată de Federația Rusă care a decis să nu mai furnizeze gaze naturale regiunii, în pofida obligațiilor contractuale și a posibilităților tehnice de a livra gaze în regiune prin conducta transbalcanică, a declarat președinta Maia Sandu. Ea a vizitat, împreună cu premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, satele din Zona de Securitate și a discutat cu autoritățile locale despre criza din regiune. 

„Vreau să repet că noi am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente și orice este necesar. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, astfel încât să se producă electricitate, iar stânga Nistrului să se achite cu Ucraina în electricitate. Guvernele țărilor noastre, Chișinăul și Kievul, urmează să discute această potențială soluție. Gazprom a decis unilateral să înceteze furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova, deși există un contract valabil până în anul 2026. Deși există un traseu prin care gazele naturale pot ajunge în regiunea transnistreană, Gazprom a ales să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Republica Moldova, cel puțin partea dreaptă a Nistrului, nu are datorii față de Gazprom. Vreau ca cetățenii să înțeleagă, repet, că această criză este provocată doar de Federația Rusă”, a declarat Maia Sandu. 

Autoritățile au discutat cu primarii din localitățile de malul Nistrului despre interconectarea rețelelor de energie electrică și gaze naturale a celor 14 localități care au rămas conectate încă la sistemul transnistrean, „astfel încât să ne mișcăm rapid”, a comunicat prim-ministrul Dorin Recean. Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au trecute în regim online, a spus premieru. „În dreapta Nistrului, majoritatea școlilor funcționează și ne vom asigura la maximul posibil până când aducem rețelele electrice și rețelele de gaze naturale. Vom asigura fie generatoare, fie, într-un termen puțin mai lung, asigurarea cu energie termică de la cazanele cu biomasă”.

Lucrările de conectare la rețelele de gaz și energie electrică a satelor din Zona de Securitate vor dura 3-4 luni și implică investiții semnificative, a spus viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrean. Autoritățile constituționale vor încerca să poarte discuții cu Tiraspolul, inclusiv despre situația unor localități precum Copanca sau Varnița, care pot fi conectate la rețelele electrice ale R. Moldova, dar folosind infrastructura care este temporar în gestiunea administrației de acolo. „Deocamdată, ei evită aceste discuții. Sperăm că vom avea aceste discuții săptămâna viitoare”, a mai spus Oleg Serebrian.

Alte știri
Maia Sandu

Maia Sandu: “Scopul crizei umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației.„

fa statului a explicat într-o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate că, în ciuda refuzului Tiraspolului de a accepta ajutor umanitar și soluții propuse de autoritățile moldovene, Chișinăul rămâne deschis dialogului.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Grafic consum energie

„Energocom” împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și RM au găsit soluții pentru a acoperi deficitul de energie estimat pentru 14 ianuarie

Guvernul RM: Consumul de energie electrică pentru 14 ianuarie este acoperit integral, fără activarea contractelor de avarie

reuniunea QUINT

Miniștrii transporturilor din R. Moldova, România, Ucraina, UE și SUA au discutat la Chișinău dezvoltarea infrastructurii regionale

Miniștrii transporturilor din Republica Moldova, România și Ucraina, împreună cu oficiali ai Uniunii Europene și Statelor Unite, s-au întâlnit luni la Chișinău pentru a discuta despre consolidarea colaborării regionale în domeniul transporturilor, în contextul războiului din Ucraina.

Timp citire: 2 min

Urmareste-ne si pe Google News

Mai multe
12698348
Zelenski a discutat cu Macron despre "desfășurarea de contingente" străine în Ucraina

Cei doi lideri au discutat și despre diferite forme de apărare şi pachete de arme pentru Ucraina.

Veridica News
14 ian. 2025
12593252
Guvernatorul Californiei îl acuză pe Elon Musk de minciuni despre incendii

SUA se confruntă cu explozie de dezinformări legate de incendiile care au devastat Los Angelesul.

Veridica News
14 ian. 2025
Maia Sandu CSS
Maia Sandu convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta situația din sectorul energetic

Ședința se va concentra pe provocările din domeniul energetic, în contextul în care R. Moldova se confruntă cu dificultăți legate de aprovizionarea cu energie și creșterea costurilor.

Veridica News
14 ian. 2025
11865242
Norvegia, gazdă a unei reuniuni pentru susţinerea soluţiei celor două state, israelian şi palestinian

Va fi cea de a treia reuniune a „Alianţei internaţionale pentru aplicarea soluţiei celor două state”.

Veridica News
13 ian. 2025
12727957
R. Moldova va procura, marți, 14 ianuarie, energie de urgență, pentru prima dată de la începutul anului

Energocom anunță într-un comunicat că, pentru data de 14 ianuarie, este prevăzut un consum de energie electrică similar cu cel de astăzi, 13 ianuarie, dar din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității.

Veridica News
13 ian. 2025
12103089
Serbia doreşte să găzduiască un summit Trump-Putin

Kremlinul consideră prematură discuţia despre această întâlnire.

Veridica News
13 ian. 2025