Criza din regiunea transnistreană este provocată de Federația Rusă care a decis să nu mai furnizeze gaze naturale regiunii, în pofida obligațiilor contractuale și a posibilităților tehnice de a livra gaze în regiune prin conducta transbalcanică, a declarat președinta Maia Sandu. Ea a vizitat, împreună cu premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, satele din Zona de Securitate și a discutat cu autoritățile locale despre criza din regiune.
„Vreau să repet că noi am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente și orice este necesar. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, astfel încât să se producă electricitate, iar stânga Nistrului să se achite cu Ucraina în electricitate. Guvernele țărilor noastre, Chișinăul și Kievul, urmează să discute această potențială soluție. Gazprom a decis unilateral să înceteze furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova, deși există un contract valabil până în anul 2026. Deși există un traseu prin care gazele naturale pot ajunge în regiunea transnistreană, Gazprom a ales să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Republica Moldova, cel puțin partea dreaptă a Nistrului, nu are datorii față de Gazprom. Vreau ca cetățenii să înțeleagă, repet, că această criză este provocată doar de Federația Rusă”, a declarat Maia Sandu.
Autoritățile au discutat cu primarii din localitățile de malul Nistrului despre interconectarea rețelelor de energie electrică și gaze naturale a celor 14 localități care au rămas conectate încă la sistemul transnistrean, „astfel încât să ne mișcăm rapid”, a comunicat prim-ministrul Dorin Recean. Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au trecute în regim online, a spus premieru. „În dreapta Nistrului, majoritatea școlilor funcționează și ne vom asigura la maximul posibil până când aducem rețelele electrice și rețelele de gaze naturale. Vom asigura fie generatoare, fie, într-un termen puțin mai lung, asigurarea cu energie termică de la cazanele cu biomasă”.
Lucrările de conectare la rețelele de gaz și energie electrică a satelor din Zona de Securitate vor dura 3-4 luni și implică investiții semnificative, a spus viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrean. Autoritățile constituționale vor încerca să poarte discuții cu Tiraspolul, inclusiv despre situația unor localități precum Copanca sau Varnița, care pot fi conectate la rețelele electrice ale R. Moldova, dar folosind infrastructura care este temporar în gestiunea administrației de acolo. „Deocamdată, ei evită aceste discuții. Sperăm că vom avea aceste discuții săptămâna viitoare”, a mai spus Oleg Serebrian.