
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina, transmite Reuters. Șeful statului a declarat că liderii militari din Ucraina vor colabora săptămâna viitoare cu trimisul special al SUA, Keith Kelogg, care este așteptat luni la Kiev, într-o vizită de o săptămână.
Într-un mesaj video, Zelenski a afirmat că "după toate informațiile, livrările de armament au fost reluate". El se referea la armele din SUA pe care Washingtonul a decis săptămâna trecută să nu le mai trimită deocamdată, deși fuseseră deja promise Ucrainei. "Pregătim de asemenea noi pachete de arme europene", a adăugat președintele, care a mai spus că se așteaptă la "pași puternici" privind noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ucraina se apără în continuare de forțele ruse care au invadat-o în urmă cu peste trei ani și care și-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu drone și rachete asupra mai multor orașe ucrainene.
Nou ajutor militar american pentru Ucraina
Tot ieri, comisia pentru forțele armate a Senatului american a aprobat o asistență de securitate în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a proiectului său la Legea de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2026. NDAA este un proiect de lege anual care autorizează nivelurile de finanțare a armatei americane. El asigură că forțele armate americane dispun de resursele financiare necesare pentru a-și îndeplini misiunile, și este urmărit îndeaproape de producători de armamente precum Lockheed Martin Corp. și Boeing Co.
NDAA, adoptat de Comisia pentru servicii armate a Senatului cu un scor de 26-1, include o prevedere de prelungire a Inițiativei de asistență de securitate pentru Ucraina până în 2028, majorând finanțarea autorizată de la 300 milioane de dolari la 500 milioane de dolari. Pe de altă parte, proiectul de lege respinge o solicitare controversată formulată în cererea bugetară din iunie a președintelui Donald Trump de retragere din uz a flotei de avioane A-10 a Forțelor Aeriene. NDAA prevede ca inventarul de A-10 să nu scadă sub 103 avioane în anul fiscal 2026, pentru a se asigura continuarea operațiunilor cu aceste aeronave de sprijin aerian apropiat.