Trump amenință Rusia cu consecinţe „devastatoare” în cazul refuzului unui acord de încetare a focului

Trump amenință Rusia cu consecinţe „devastatoare” în cazul refuzului unui acord de încetare a focului
© EPA-EFE/SERVICIUL DE PRESĂ al PREŞEDINTELUI RUSIEI   |   O imagine statică luată dintr-un videoclip furnizat de Serviciul de presă prezidențial rus îl arată pe președintele rus Vladimir Putin vizitând sediul militar din regiunea Kursk, Rusia, 12 martie 2025.

Președintele american Donald Trump a declarat, într-o discuție cu reporterii în Biroul Oval, că, dacă Rusia decide să continue războiul, s-ar putea confrunta cu consecinţe „devastatoare”, potrivit presei occidentale. Trump nu a spus explicit că va viza Rusia cu sancțiuni dacă Vladimir Putin nu semnează acordul, dar a spus că ar putea „face lucruri financiare care ar fi foarte rele pentru Rusia”. El a adăugat, totuși că „nu vreau să fac asta, pentru că vreau să obțin pace”.

„Suntem aproape de a face ceva [cu privire la Ucraina]”, a mai declarat Trump, care a punctat şi că partea ucraineană, cândva „dificilă”, și-a schimbat gândirea. „Am avut un tip [Zelenski] care nu părea să vrea pace. Acum a fost de acord cu pacea. Așa că vom vedea”, a continuat Trump. Președintele american a refuzat să evalueze probabilitatea unui acord, dar a spus că el crede că „are sens pentru Rusia”. Trump a mai spus că oficiali americani „se îndreaptă spre Rusia chiar acum” pentru discuții privind Ucraina, adăugând că „depinde de Rusia acum”. De asemenea, el a adăugat că SUA „au primit mai multe semnale pozitive cu privire la o încetare a focului”.

15 ţări europene, gata să participe la o forţă de menţinere a păcii

Miniștrii Apărării din Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia și Franța s-au întâlnit ieri la Paris pentru a discuta despre formarea unei „forțe de reasigurare” care să garanteze pacea în Ucraina dacă s-ar ajunge la un acord. Ministrul francez Sebastien Lecornu a spus că „speră să vadă o încetare a focului mâine” și că 15 țări sunt dispuse să contribuie la o forță de până la 30.000 de oameni care să asigure protecţia aeroporturilor, porturilor și infrastructurii Ucrainei în mod permanent.

Cu toate acestea, miniștrii au subliniat că doresc în continuare ca SUA să ofere o garanție de sprijin a forțelor de menținere a păcii și au sugerat că acordul privind mineralele ucrainene care urmează să fie semnat de SUA și Ucraina va fi insuficient. John Healey, secretarul apărării din Regatul Unit, a subliniat că Marea Britanie dorea ca „SUA să joace un rol în forța de reasigurare”. Când a fost întrebat dacă o tranzacție cu minerale ar putea reprezenta o garanție de securitate pentru Ucraina, el a spus că este „un pas către un proces în care obținem o încetare a focului”, ceea ce înseamnă că nu este neapărat suficient.

Putin, vizită în regiunea Kursk

Ieri seară, televiziunea de stat rusă l-a arătat pe Putin făcând prima sa vizită în regiunea Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune surpriză anul trecut. Imaginile îl arătau pe liderul de la Kremlin împreună cu șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov. Îmbrăcat în camuflaj militar, președintele rus și-a exprimat speranța că armata sa este pe punctul de a „elibera pe deplin” teritoriul și le-a spus comandanților superiori că soldații ucraineni capturați la Kursk ar trebui tratați ca teroriști.

La câteva minute după filmările cu remarcile lui Putin, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a sugerat că trupele sale se vor retrage pentru a minimaliza pierderile. Volodimit Zelenski a părut, de asemenea, să sugereze o retragere organizată în comentariile sale. „Comandamentul militar face ceea ce ar trebui să facă, salvând numărul maxim de vieți ale soldaților noștri”, a spus el. Luna trecută, într-un interviu, Zelenski spunea că Ucraina speră să schimbe teritoriul pe care îl deține în regiunea Kursk cu zone din Ucraina ocupate de Rusia.

Timp citire: 2 min