Varşovia a identificat o grupare rusă însărcinată cu influenţarea alegerilor din Polonia prin dezinformare şi încurajarea instabilităţii, a anunţat vicepremierul polonez Krzysztof Gawkowski, transmite Reuters.
Autorităţile poloneze se tem că serviciile de informaţii ruse ar putea încerca să influenţeze scrutinul prezidențial din luna mai ca represalii pentru implicarea Poloniei în sprijinul pentru Ucraina, ţară aflată în război cu Rusia. Polonia afirmă că rolul său ca centru pentru livrările către Ucraina a făcut din ea o ţintă pentru spionii ruşi şi belaruşi, precum şi pentru acte de sabotaj. Autorităţile de la Minsk şi Moscova au respins acuzaţia că s-ar fi aflat în spatele actelor de sabotaj.
Rusia duce un război cibernetic contra Poloniei
”În ultimele zile, a fost identificată o grupare rusă, încă una care a fost pregătită de către serviciul de informaţii militare rusesc GRU, al cărei scop este de a influenţa alegerile poloneze, nu numai scena politică poloneză, dar şi alegerile poloneze”, a declarat Gawkowski, care este şi ministru pentru digitalizare. El nu a oferit alte detalii, afirmând doar că este vorba despre ”răspândirea dezinformării, a informaţiilor false” şi despre ”recrutarea de oameni care ar distruge coerenţa scenei politice din Polonia”. Demnitarul polonez a adăugat că deşi este o grupare rusă, ea ”poate recruta diverşi oameni”. ”Rusia duce un război cibernetic contra Poloniei. Suntem ţara cea mai atacată din Uniunea Europeană şi alegerile vor fi un test de supravieţuire pentru democraţia poloneză”, a conchis vicepremierul Krzysztof Gawkowski.
Rusia, suspectată de implicare în alegerile prezidențiale din alte două țări europene
În decembrie, România, ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie în urma acuzaţiilor de amestec al Rusiei, acuzaţii respinse de Moscova.
Și în Croația, boţii ruşi au contribuit la lansarea unei „campanii de dezinformare pro-Kremlin” pe social media pentru a sprijini candidatul prezidenţial anti-NATO din Croaţia, a anunţat un grup de experţi. Grupul a publicat un raport care susţine că „reţelele de boţi care promovează poziţii pro-ruse, anti-UE şi anti-NATO” au lucrat pentru a-l susţine pe actualul preşedinte croat Zoran Milanović.