
UPDATE: 100% din voturi numărate
După centralizarea a circa 100% din procesele verbale, Călin Georgescu, fost membru AUR, dar care a candidat independent, a acumulat 2 milioane 120 mii de voturi, reprezentând 22,94% din numărul total de votanți. Candidata USR Elena Lasconi se situează pe locul doi cu 19,18% din voturi.
Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie.
UPDATE: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu , i-a felicitat astăzi pe cei doi candidaţi care s-au calificat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi a anunţat că social-democraţii nu vor face nicio contestaţie. El a precizat că duminică seară i-a înmânat secretarului general al PSD demisia din funcţia de preşedinte al partidului.
UPDATE: Elena Lasconi îşi măreşte avansul faţă de Marcel Ciolacu
După centralizarea a 99,94% din procesele verbale din secţiile de votare, Elena Lasconi are 19,17% din voturi, cu doar 769 mai multe decât Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care are 19,16 procente. Călin Georgescu rămâne pe prima poziţie în continuare, cu 22,94% din voturi. Mai sunt de centralizat datele din 12 secţii de votare.
UPDATE: Elena Lasconi trece pe locul doi
După centralizarea a 99,93% din procesele verbale de la secțiile de votare, Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu cu aproape 500 de voturi și trece pe locul doi.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Călin Georgescu, acuzat în trecut că ar avea simpatii legionare și un discurs pro-rus, a obținut, în total, cu peste 300.000 de voturi mai mult decât următorul clasat. Georgescu a câștigat și în diasporă.
Astfel, potrivit rezultatelor preliminare după numărarea a 99,73% din voturi, Călin Georgescu a obținut 22,87% din voturi, fiind urmat de Marcel Ciolacu cu 19,20%. Diferenţa favorabilă candidatului PSD faţă de locul 3, ocupat de Elena Lasconi cu 19,14%, este de doar 5.525 de voturi, când mai sunt de numărat aproximativ 260.000 de voturi.
Rezultatul primului tur reprezintă o surpriză și contrazice atât sondajele de opinie realizate înainte de alegeri, cât și exit poll-urile publicate imediat după închiderea urnelor.