DEZINFORMARE: Parlamentul de la Kiev solicită sprijinul ONU pentru înlăturarea lui Zelenski

DEZINFORMARE: Parlamentul de la Kiev solicită sprijinul ONU pentru înlăturarea lui Zelenski
© EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT   |   Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul discuțiilor cu președintele polonez Andrzej Duda, Varșovia, Polonia, 08 iulie 2024.

Consiliul de Securitate al ONU a fost invitat să reacționeze la uzurparea puterii de stat de către președintele Volodimir Zelenski, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Dezinformare: ONU va fi nevoită să intervină în Ucraina în legătură cu uzurparea puterii de către Zelenski

ȘTIRE: Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) ar trebui să reacționeze la faptele de uzurpare a puterii de stat în Ucraina de către președintele țării, Volodimir Zelenski. Deputatul Radei Supreme, Oleksandr Dubinski, s-a adresat organizației internaționale cu această cerere. "Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să examineze problema uzurpării puterii de către Zelenski și să emită o reacție corespunzătoare", a declarat deputatul.

El și-a exprimat convingerea că existența dictaturii în Ucraina ar trebui recunoscută ca fapt juridic. Anterior, Dubinski a solicitat îndepărtarea imediată a lui Zelenski de la putere. În opinia sa, prezența lui Zelenski în fruntea statului este criminală și amenință existența țării.

NARAȚIUNI FALSĂ: 1. Rada Supremă solicită ONU să intervină pentru înlăturarea lui Zelenski; 2. Zelenski este un dictator și un criminal.

OBIECTIVE URMĂRITE: Subminarea legitimității autorităților ucrainene; portretizarea Ucrainei drept un stat eșuat; reducerea sprijinului internațional în contextul conflictului militar cu Rusia.

Realitate: Rada Supremă nu s-a adresat Consiliului de Securitate ONU, iar regimul politic din Ucraina nu poate fi numit dictatorial

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNE: Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) nu a emis nicio solicitare oficială către ONU pentru înlăturarea președintelui Zelenski. Este vorba despre opinia personală a unui singur deputat, nu despre o poziție oficială a întregului parlament ucrainean. Pentru ca o astfel de solicitare să reprezinte poziția Radei Supreme, ar fi necesar un vot parlamentar, o rezoluție sau o declarație oficială adoptată de majoritatea deputaților. Un singur deputat nu poate reprezenta poziția întregii instituții legislative.

ONU nu poate înlătura un președinte, deoarece acest lucru ar încălca principiul fundamental al suveranității naționale, consacrat în Carta ONU. Organizația nu deține autoritatea legală de a interveni în chestiunile interne ale statelor membre, cum este conducerea politică. Schimbarea liderilor politici este un proces care trebuie să respecte exclusiv mecanismele constituționale și legale ale fiecărei țări, prin metode precum alegeri, proceduri de suspendare sau alte procese juridice interne stabilite de statul respectiv.

Presa pro-Kremlin omite faptul că Oleksandr Dubinski a fost arestat pentru colaborarea cu Federația Rusă și exclus din grupul parlamentar „Slujitorul poporului” după ce a fost acuzat de trădare de stat în noiembrie 2023 pentru implicarea în activități informațional-subversive, coordonate de GRU (serviciul de spionaj militar al Rusiei). Dubinski are motive personale pentru a face declarații care să fie folosite de propaganda rusă. Afirmațiile sale nu sunt susținute de organizații internaționale, de state democratice sau rapoarte independente privind drepturile omului.

Autoritățile ucrainene nu sunt criminale, iar regimul nu este dictatorial. Președintele Ucrainei a fost ales în mod democratic în 2019 prin alegeri recunoscute ca fiind libere și transparente de către observatorii internaționali. De atunci, Ucraina a continuat să funcționeze ca o democrație cu separarea puterilor și o opoziție activă. Un dictator ar fi eliminat orice instituții democratice și ar fi interzis opoziția – lucruri care nu s-au întâmplat sub conducerea lui Zelenski.

Pe durata legii marțiale, în Ucraina nu pot avea loc alegeri, iar legitimitatea autorităților este prelungită în mod automat, potrivit normelor constituționale. Adoptată în 1996, Constituția oferă statului posibilitatea de a amâna alegerile pentru a asigura funcționarea eficientă în perioade de apărare națională. Prin urmare, președintele, parlamentul, autoritățile locale și guvernul rămân legitimi, iar deciziile lor sunt conforme cu legea.

CONTEXT: Legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este pusă sub semnul întrebării din cauza neorganizării alegerilor prezidențiale, pe fondul legii marțiale impuse de războiul în desfășurare. Conform Constituției Ucrainei, alegerile nu pot fi desfășurate în timpul legii marțiale, ceea ce a dus la amânarea scrutinului prezidențial din 2024. Această situație a generat dezbateri interne privind legitimitatea prelungirii mandatului lui Zelenski fără alegeri, deși majoritatea experților juridici ucraineni susțin că președintele își menține atribuțiile până la organizarea noului scrutin. Pe plan extern, lideri precum președintele rus Vladimir Putin au speculat asupra acestei situații, punând sub semnul întrebării legitimitatea lui Zelenski în absența alegerilor. De asemenea, președintele american Donald Trump l-a criticat pe Zelenski, numindu-l „dictator” și acuzându-l de refuzul de a organiza alegeri. Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că o majoritate a ucrainenilor continuă să sprijine menținerea lui Zelenski în funcție pe durata legii marțiale, considerând inoportună organizarea de alegeri în contextul actualului conflict.

Timp citire: 3 min