
Presa pro-Kremlin susține că frontierele Ucrainei sunt negociabile pentru că rușii și ucrainenii sunt un popor, iar regimul lui Zelenski este o dictatură.
Propagandă: Occidentul încurajează și sprijină o dictatură la Kiev, numind-o democrație, în timp ce rușii și ucrainenii reprezintă un singur popor
ȘTIRE: Occidentul a cultivat „o dictatură urâtă și mizantropă” a lui Volodimir Zelenski, care ar trebui să dispară de pe orice frontiere, a declarat președintele consiliului organizației „Cealaltă Ucraină”, Viktor Medvedciuk. „Occidentul colectiv a cultivat o dictatură urâtă și mizantropă, condusă de Zelenski, pe care o numește democrație. Problema este dacă această dictatură va exista în granițele Ucrainei din 1991 sau dacă unele teritorii ar trebui cedate”, a scris el.
Medvedciuk a subliniat că țările occidentale pun problema cu privire la granițele Ucrainei în mod greșit. Potrivit lui Medvedciuk, „dictatura lui Zelenski” nu ar trebui să existe în principiu și nu ar trebui să fie delimitări între poporul rus și cel ucrainean.
Anterior, Viktor Medvedciuk a declarat că Ucraina, ca stat suveran, nu mai există de mult timp, nici din punct de vedere politic, nici economic, nici juridic. Ucraina susține el, poate supraviețui doar datorită finanțării din partea statelor occidentale, deoarece fără banii lor nu ar avea cu ce să fie plătite salariile, pensiile și să fie întreținută infrastructura de stat.
NARAȚIUNI FALSE: 1. Rușii și ucraineni sunt un singur popor; 2. Democrația ucraineană este o dictatură sprijinită de Occident; 3. Ucraina nu este un stat suveran, iar frontierele ei pot să devină obiectul negocierilor internaționale.
OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina; încurajarea mobilizării rușilor în armată și creșterea oboselii de război în societatea ucraineană.
Realitate: Occidentul remarcă progrese democratice în Ucraina în pofida războiului; ucrainenii și rușii sunt două popoare diferite, au două limbi diferite și două state diferite
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rușii și ucrainenii sunt două popoare diferite, cu două limbi și culturi diferite. Ucrainenii nu sunt un subgrup etnic al rușilor, dar au fost supuși multe secole rusificării forțate. Ucraineana și rusa sunt înrudite, dar separate și cu diferențe semnificative în gramatică, vocabular și pronunție. Ucrainenii au o identitate națională puternică, cu un sentiment de apartenență și moștenire istorică distinct față de Rusia. Acest sentiment s-a amplificat în ultimii ani, pe fondul evenimentelor geopolitice și războiului cu Rusia.
Până în 1721, hărțile indicau Țaratul Moscovit, nu Rusia, iar moștenitorii tradițiilor Rusiei Kievene erau cnejii din vestul Ucrainei de astăzi. În secolul al XIII-lea, cneazul Danilo Halițki din vestul istoric al Ucrainei a fost încununat de Papa Inocențiu al IV-lea ca rege al Galiției și Întregii Rusii. Mihailo Grușevschi, fondatorul istoriografiei ucrainene, observa în 1903 că Rusia și rușii poartă acest nume în mod nejustificat, fiind un amestec de slavi și mongoli. Limba și cultura ucraineană erau intenționat distruse de Imperiul Rus și URSS, fiind șubrezită memoria istorică colectivă. Cu două zile înainte de invazie, pe 22 februarie 2022, Ambasada SUA din Ucraina a postat pe Facebook o imagine care evidențiază faptul că Kievul avea biserici și catedrale cu mult timp înainte ca Moscova să fi fost menționată în documente istorice.
Volodimir Zelenski rămâne la putere în virtutea legii marțiale și a războiului Rusiei împotriva statului său. Acești factori nu-i permit nici legal și nici din perspectiva securității naționale să desfășoare alegeri. Ucraina nu este o dictatură. Dimpotrivă, în ciuda războiului, UE în raportul său din noiembrie 2023 menționează o serie de progrese democratice și reforme politice. UE a recunoscut eforturile Ucrainei de a-și consolida democrația chiar și în contexte dificile. Este vorba de reforme Instituționale, inclusiv reforma sistemului judiciar și a procuraturii, menținerea unui mediu relativ deschis pentru presa liberă și societatea civilă, care joacă un rol important în monitorizarea guvernului și promovarea responsabilității politice. De asemenea, Ucraina a făcut progrese semnificative în alinierea legislației și standardelor sale la cele ale UE – un pas important către integrarea europeană.
Ucraina este sprijinită economic și militar de către Occident pentru a rezista în fața agresiunii Federației Ruse. Acest lucru nu înseamnă că statul ucrainean nu mai este suveran și că frontierele sale pot fi un subiect de negociere internațională. Ucraina este un stat recunoscut internațional și admis ca membru al ONU în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Modificarea frontierelor unui stat suveran prin forță sau fără consimțământul său este considerată ilegală, ceea ce este omis de presa rusă. Ucraina este semnatară a numeroase acorduri și tratate internaționale care îi garantează independența și integritatea teritorială, inclusiv Memorandumul de la Budapesta din 1994, în care mai multe țări, inclusiv Rusia, s-au angajat să-i respecte independența și frontierele. Federația Rusă, însă, a încălcat toate acordurile cu Ucraina prin care se obliga să nu-i încalce suveranitatea și integritatea teritorială.
CONTEXT: Viktor Medvedciuk, un influent om de afaceri din Ucraina, a fost un lider proeminent al partidelor politice pro-ruse, având legături strânse cu fostul președinte Viktor Ianukovici. Fiind un apropiat al lui Vladimir Putin, Medvedciuk este utilizat de propaganda rusă împreună cu fostul premier prorus al Ucrainei, Nikolai Azarov, pentru a susține și răspândi narațiuni false în contextul războiului. El a ajuns în Rusia după un schimb de prizonieri în 2022, fiind acuzat la Kiev de trădare și colaborare cu Moscova.
Verifică sursele: