Portul Giurgiulești, obiect de litigiu între acționarii Portului Constanța (O sinteză a săptămânii)

Portul Giurgiulești, obiect de litigiu între acționarii Portului Constanța (O sinteză a săptămânii)
© Facebook   |   Portul Internațional Liber Giurgiulești

Scandal în România legat de achiziția Portului Internațional Liber Giurgiulești, bullyingul a început să fie folosit ca instrument de competiție electorală în Republica Moldova și alegerile din comuna Boldurești – iată evenimentele pe care le vom aborda în Sinteza Săptămânii  la Veridica.  

Scandal în România din cauza achiziției Portului Giurgiulești

România prin Portul Constanța a depus ofertă de achiziție, în valoare de circa 62 milioane de dolari, la licitația de vânzare a ICS Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) din Republica Moldova, la care asociat unic este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Pe lângă cele 62 milioane de dolari, care ar reprezenta doar prețul de preluare a ICS Danube Logistics, Portul Constanța s-a angajat să investească la Giurgiulești minimum 28 milioane de dolari.

Complexul Portuar Giurgiulești din raionul Cahul este compus din Portul Internațional Liber Giurgiulești, proprietate a BERD, obiectiv privat, și Portul de Mărfuri și Pasageri Giurgiulești, proprietate a statului Republica Moldova. Un acționar minoritar al Portului Constanța însă consideră că suma cerută de BERD este exagerată și a acționat statul român, deținător maroritar de acțiuni la portul Constanța, în judecată. Reclamantul motivează că estimările BERD potrivit cărora obiectivul de la Giurgiulești ar urma să aibă profituri mari în urma reconstrucției Ucrainei sunt supraestimate.

În plus, ICS Danube Logistics are ligitii în instanță cu fostul proprietar, omul de afaceri azer, Rafiq Aliyev, în prezent, proprierar al rețelei de benzinării Bemol. BERD a avut acțiuni în ICS Danube Logistics SRL la începutul afacerii portului din Giurgiulești.

La sfârșitul anului 2004, Rafiq Aliyev a semnat cu Republica Moldova un acord de investiții în portul Giurgiulești. La trei ani distanță, în 2007, o companie a businessmanului azer a contractat 25 de milioane de dolari de la Credit Suisse International și s-a obligat să le întoarcă în două tranșe – în 2010 și 2011. Din cauză că a fost condamnat cu ilegalități în Azerbaidjan, firma nu a mai putut restitui datoria și Thomas Moser, angajatul lui Rafiq Aliyev, a contractat bani de la BERD pentru a întoarce creditul către Credit Suisse International și pentru a salva investițiile în port.

Pentru că nu a putut întoarce banii, la solicitarea Credit Suisse International, acțiunile companiei omului de afaceri azer au ajuns la o companie olandeză, Danube Logistics Holding B.V., gestionată de Thomas Moser. 

În 2021, Rafiq Aliyev a câștigat la Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova un litigiu împotriva lui Thomas Moser legat de gestionarea a 10 milioane de dolari în perioada în care acesta era manager la Bemol. În urma pierderii litigiului de către Thomas Moser, pe activele companiei Danube Logistics, companie înregistrată pe Moser, au fost aplicate sechestre. În această situație, BERD a achiziționat 100% din capitalul Danube Logistics, devenind astfel proprietar 100% al PILG. Acum, Portul Constanța trebuie să preia PILG cu toate aceste litigii.

Bullying-ul, instrument de competiție electorală

Niște imagini video în care o adolescentă este lovită și forțată să stea în genunchi în timp ce alți tineri râd și filmează toată scena, fără să intervină, a revoltat opinia publică. Incidentul a avut loc recent, în perioada de vacanță a elevilor, în curtea unui liceu din Chişinău. Imaginile s-au viralizat pe rețelele de socializare. Unul dintre cei care au distribuit imaginile cu pricina a fost Ion Bulgac, consilier al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban. Postarea este însoțită de un text care care conține atacuri la adresa organizației de tineret a PAS.

„PAS Youth este o adunătură de copii totalmente desprinși de realitate, alintați și plimbați pe la coffee break-uri, care predau lecții de moralitate la toată țara pe care tot ei și ai lor o nenorocesc. Unde mai pui că vin la pachet cu toți frumoșii de prin ONG-uri lipsite de orice identitate și abonați la finanțări grase, care le alimentează suficient obediența și tăcerea strategică”, a scris consilierul lui Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.com. Ulterior, contactat de jurnaliști, Ion Bulgac a spus că a distribuit imaginile pentru a aduce cazul în atenția opiniei publice, și nu în scop electoral.

Avocatul Copilului, Vasile Coroi, a calificat drept regretabil faptul că imaginile video au fost publicate și comentate de politicieni, cu blamarea copiilor. Conform Codului Contravențional, difuzarea informaţiei publice cu impact negativ asupra minorilor şi/sau încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor de impactul negativ al informaţiei publice se sancţionează cu amendă și cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

Locuitorii comunei Boldurești sunt chemați duminică la urne

Duminică locuitorii comunei Boldurești, Nisporeni, urmează să iasă din nou la urne pentru a-și alege primarul. Miercuri, Comisia Electorală Centrală a anulat rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, desfășurat pe 1 iunie, în urma căruia Nicanor Ciochină obținuse cele mai multe sufragii. Conform rezultatelor înregistrate după primul tur din 18 mai, cele mai multe voturi au fost acumulate de Nicanor Ciochină și Sergiu Bulicanu.

Această turnură a evenimentelor în cazul Boldurești a fost determinată de decizia Curții Supreme de Justiție din 14 iulie, în urma căreia a fost stabilită organizarea repetată a turului doi. Înalta Curte a anulat decizia Curții de Apel Nord, care declarase nule alegerile locale.

Nicanor Ciochină a intrat în atenția opiniei publice după ce, pe 19 februarie 2024, potrivit procurorilor, a lovit mortal cu mașina primăriei Boldurești un adolescent de 14 ani şi a fugit de la locul faptei. El este învinuit și că a încercat să șteargă urmele accidentului și să se eschiveze de la urmărirea penală. Pentru că s-a aflat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu, fiind în incapacitate de a-și exercita atribuțiile de serviciu, Ciochină a rămas fără mandat de primar.

Timp citire: 4 min