Veridica.ro: Poșta redacției: Are România graniță cu Rusia? Vor mai putea românii să consume lactate și carne?

Veridica.ro: Poșta redacției: Are România graniță cu Rusia? Vor mai putea românii să consume lactate și carne?
© EPA-EFE/Robert Ghement   |   Maestrul măcelar român Petre Adrian, de la măcelăria Carne și Sare, concurează în cadrul unui concurs denumit „Top Chef Măcelar” la Bucharest Food Expo 2023, în București, România, 29 septembrie 2023.

Existența unei granițe de facto între România și Federația Rusă, sexul campioanei olimpice la box Imane Khelif și interzicerea produselor lactate și cărnii în România sunt temele poștei redacției Veridica.ro de astăzi.

Ne puteți semnala în continuare știri false, sau care ar putea fi false, direct în secțiunea Fake News, Dezinformare & Propagandă, de pe pagina Veridica, sau la adresa noastră de e-mail, redacție@veridica.ro

Există deja o frontieră comună, de facto, între Rusia și România pe limita apelor lor teritoriale?

Răspunsul scurt este „nu”, dar există și unul mai nuanțat pentru care este necesar să definim mai întâi termenii de “ape teritoriale”, “zonă contiguă” şi “zonă economică exclusivă”.

Astfel, potrivit Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982 şi Legii 17/1990 privind Marea teritorială şi apele maritime interioare ale României, apele teritoriale ale României cuprind fâşia de mare adiacentă ţărmului, având lăţimea de 12 mile marine, măsurată de la mal, limitele exterioare şi laterale ale acestora constituind frontiera de stat maritimă a României. Zona contiguă este fâşia de mare adiacentă apelor teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine. În această zonă, România exercită controlul pentru prevenirea şi reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor şi reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al trecerii frontierei de stat. Zona economică exclusivă este instituită dincolo de limita apelor teritoriale şi conferă României drepturi suverane şi de jurisdicţie asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi coloanei de apă de deasupra. Întinderea sa este stabilită pe bază de acord încheiat cu statele vecine ale căror ţărmuri sunt limitrofe sau situate faţă în faţă cu litoralul românesc al Mării Negre, şi poate fi de maxim 200 de mile marine.

România și Rusia nu au graniță comună, fiind despărțite de Ucraina. Totuși, ca urmare a agresiunii Rusiei în regiune, există de facto, dar nu și de iure, un fel de vecinătate: odată cu invadarea și anexarea Crimeei, Rusia a capturat accesul direct la zona economică exclusivă din dreptul acestei peninsule ucrainene, zonă care se întâlnește cu zona economică exclusivă a României (vezi foto).

Aceasta nu presupune însă că există o frontieră comună ruso-comună, în sensul definiţiei internaţionale a acesteia. Un argument în acest sens îl reprezintă incidentul recent, când o rachetă rusească a lovit o navă comercială care transporta cereale din Ucraina prin Marea Neagră, aflată la aproximativ 30 de mile marine de localitatea Sf. Gheorghe, adică în zona economică exclusivă a României. Însă, potrivit dreptului maritim internaţional, atacul nu a fost catalogat drept o încălcare a teritoriului românesc.

Imane Khelif este bărbat, iar medalia şi premiul de 25 de milioane de dolari de la Jocurile Olimpice de la Paris i-au fost revocate de către WBO

Ştirea este un fals grosolan din toate punctele de vedere. În primul rând, WBO este o organizație care guvernează meciurile de box profesionist, deci implicarea sa în pugilismul olimpic nu există şi nu a existat niciodată. Orice decizie şi orice declaraţii ar da persoanele din conducerea organizaţiei nu au nici un efect asupra rezultatelor şi clasamentelor din competiţiile olimpice.

În al doilea rând, în afara medaliilor propriu-zise, a gloriei şi locului în istoria sportului, sportivii laureaţi la olimpiade nu sunt răsplătiţi în bani de Comitetul Internaţional Olimpic. Dar, într-adevăr, de cele mai multe ori, fiecare ţară îşi răsplăteşte sportivii medaliaţi, în funcţie de posibilităţi. Astfel, performanţa lui Imane Khelif a fost răsplătită de președintele Algeriei cu medalia „Ordinul Național de Merit” şi o recompensă financiară, dar suma exactă nu a fost precizată. În orice caz, ea nu se apropie sub nici o formă de suma vehiculată de 25 de milioane de dolari. Cel mai mare premiu pe care l-ar fi putut primi un medaliat cu aur la Olimpiadă este cel oferit de Singapore, de aproximativ 700.000 de dolari. Imane Khelif ar fi trebuit răsplătită şi de IBA, cu 100.000 de dolari, pe care urma să-i împartă cu federaţia algeriană de box şi antrenorul său. Însă pentru că scandalul în care a fost implicată a fost generat chiar de IBA, nu este clar dacă ea chiar a primit acei bani.

În al treilea şi cel mai important rând, trebuie precizat că Imane Khelif s-a născut femeie, și-a trăit toată viața ca o femeie, e femeie în paşaport şi nici nu a declarat vreodată că se identifică drept bărbat. Naraţiunea în cauză a apărut în urma unei controverse iscate de IBA, organizaţia care obişnuia să guverneze boxul amator (pe criterii olimpice). În 2023, cu doar câteva ore înainte de finala Campionatelor Mondiale de la New Delhi, IBA o descalifica pe Khelif din cauză că nu ar fi îndeplinit “criteriile de eligibilitate” ale asociaţiei, şi invoca nişte teste ADN, pe care nu le-a prezentat nici până astăzi. Coincidenţă sau nu, decizia IBA a venit după ce Khelif o învingea pe pugilista rusoaică Azalia Amineva, neînvinsă până la acea dată. Menţionăm că organizaţia este condusă de rusul Umar Kremlev, un personaj având puternice legături cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. De altfel, în 2023, IBA a devenit prima federație internațională care a fost vreodată exclusă din mișcarea olimpică, decizia CIO fiind confirmată inclusiv de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

În ultimul rând, pe site-ul Comitetului Internaţional Olimpic, Imane Khelif este în continuare prezentată a fi campioană olimpică la categoria 66 de kg.

Citește articolul integral pe veridica.ro

Alte opinii
De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova

De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova

UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Războiul din Ucraina: provocările la adresa Uniunii Europene

Războiul din Ucraina: provocările la adresa Uniunii Europene

Războiul din Ucraina este cea mai mare amenințare la adresa securității de pe continentul european după cel de al doilea război mondial și, totodată, este o provocare de ordin geopolitic și existențial pentru Uniunea Europeană ca proiect comunitar.

SĂNĂTATE ÎN EXOD. Din stânga Nistrului, la Iași. „Nu poți opri exodul medicilor cu practici abuzive”

SĂNĂTATE ÎN EXOD. Din stânga Nistrului, la Iași. „Nu poți opri exodul medicilor cu practici abuzive”

Cristian Berzan s-a născut în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, din stânga Nistrului, localitate aflată sub jurisdicția Republicii Moldova, dar sfâșiată de conflicte interminabile cu regimul separatist de la Tiraspol. Smuls din vârtejul intereselor geopolitice care sfâșie teritorii, desparte familii și îngheață speranțe pentru un viitor fără arma protectoare a „fratelui mai mare”, Cristian și-a găsit vocația la Iași.

Mai multe
Rezoluția pro-Moldova din Parlamentul European și traseul de aderare al Republicii Moldova
Rezoluția pro-Moldova din Parlamentul European și traseul de aderare al Republicii Moldova

Parlamentul European a programat, în plenul de la Strasbourg, marți, 8 octombrie, și miercuri, 9 octombrie, dezbaterea și votul unei rezoluții pentru întărirea rezilienței Republicii Moldova împotriva imixtiunii rusești în alegerile prezidențiale și în referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană. Rezoluțiile Parlamentului European sunt foarte multe și nu au cum produce efecte directe. Cea referitoare la Republica Moldova are, însă, cel puțin o valoare de diagnostic politic.

Cum arată programele electorale ale candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova?
Cum arată programele electorale ale candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova?

La alegerile prezidențiale din 20 octombrie a.c. vor participa 11 candidați, dintre care șase sunt reprezentanți ai unor partide politice, iar cinci s-au declarat independenți. Cum arată, însă, oferta electorală a acestor candidați? Cu ce programe au venit ei în fața alegătorilor? Iată o scurtă prezentare a programelor celor 11 candidați, în ordinea în care au fost înregistrați la Comisia Electorală Centrală.

Ion Tăbârță
04 oct. 2024
Veridica.ro: „Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
Veridica.ro: „Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Încă de când Rusia a invadat Ucraina la scară largă, Vladimir Putin și oamenii săi – oficiali și propagandiști deopotrivă – au amenințat, unii voalat, alții direct, că Moscova și-ar putea folosi armele nucleare împotriva Occidentului, dacă acesta sprijină Kievul sau se trece de unele „linii roșii”, majoritatea depășite între timp.

Veridica.ro
02 oct. 2024
Veridica.ro: Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane
Veridica.ro: Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

La mijlocul lunii septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de creștere a personalului forțelor armate ruse de la 2,2 milioane la 2,4 milioane, 1,5 milioane dintre aceștia urmând să fie soldați activi. Această mișcare se aliniază obiectivului stabilit anterior de fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu, acum șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie Veridica.ro.

Veridica.ro
01 oct. 2024
România construiește o cupolă de securitate fără precedent deasupra Republici Moldova
România construiește o cupolă de securitate fără precedent deasupra Republici Moldova

O știre importantă a trecut aproape neobservată în spațiul mediatic de la Chișinău. Este vorba despre ședinta Consiliul Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) din 19 septembrie de la București în care Republica Moldova a avut un rol dominant în contextul unor discuții foarte importante despre securitatea regiunii.

Informațiile neverificate și capcanele ascunse în presă și pe social media
Informațiile neverificate și capcanele ascunse în presă și pe social media

Acum câteva săptămâni, zeci de site-uri de știri românești — multe dintre ele respectabile — au dat, cu variații, titlul: „Comoara folosită de o bătrână din Buzău ca opritor de ușă. Valorează peste un milion de euro”. Citesc și eu cu interes superba poveste și o împărtășesc pe Twitter, deși ca știre mi se pare scrisă un pic confuz.

Paula Erizanu
27 sept. 2024