
Sprijinul de 60 de milioane de euro pentru dotarea tehnică a forțelor armate moldovenești despre care a anunțat președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, pe 3 martie a.c., ar urma să asigure o victorie a Republicii Moldova în cazul unui atac asupra Transnistriei, a declarat așa-zisul deputat și politolog Andrei Safonov.
Dezinformare: UE împinge Chișinăul spre un nou război cu Tiraspolul
ȘTIRE: „Europenii ipocriți împing Moldova spre un război pe Nistru”, scrie așa-zisul deputat și politolog de la Tiraspol, Andrei Safonov, pe pagina de facebook „Дубоссары - город неравнодушных” (n.a. – Dubăsari – orașul celor care le pasă”). El susține că cele 60 de milioane de euro pentru dotarea tehnică a forțelor armate moldovenești despre care a anunțat președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, pe 3 martie a.c., este o sumă foarte mare. Potrivit lui Safonov, aceste acțiuni cresc riscul unui nou război pe Nistru. „Cu atât mai mult crește acest risc în condițiile în care cursul Uniunii Europene este direcționat spre sabotarea păcii dintre Ucraina și Rusia. Investiția Occidentului în armata Moldovei are un scop practic - asigurarea unui decalaj de înarmare și dotare cu tehnică militară între Chișinău și Tiraspol, astfel încât, în cazul unui atac al Republicii Moldova asupra Transnistriei, războiul să poată fi câștigat rapid și să ducă la o victorie garantată. Mai mult, cele 60 de milioane de euro sunt doar o parte a finanțării în acest scop”, a subliniat Safonov.
El a menționat că Transnistria nu are de ales și trebuie să-și modernizeze și să-și extindă sfera militară, iar acest lucru se poate face doar în alianță cu Rusia.
„Uniunea Europeană, care este acum în dezacord cu Statele Unite, se comportă din ce în ce mai nervos și mai aventuros. Această situație duce în mod clar către un război cu Rusia, iar fosta republică socialistă, aparent, are un loc al său în acest plan”, a mai spus Safonov. El a mai menționat că Transnistria nu va sta deoparte și nu este singură în această situație. Andrei Safonov a mai amintit de sprijinul propus de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice, în valoare de 60 de milioane de euro, care, în opinia sa, ar fi avut drept scop „distrugerea statului Transnistria”.
Realitate: UE va aloca 60 de milioane de euro pentru întărirea capacităților de apărare ale Republicii Moldova, nu pentru a ataca Transnistria
NARAȚIUNI FALSE: 1. Uniunea Europeană împinge Republica Moldova spre un război cu Transnistria. 2. Sprijinul european propus pentru depășirea crizei energetice în regiunea transnistreană a avut drept scop distrugerea „statului Transnistria”.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul încearcă să destabilizeze situația din regiune, invocând pericolul fals al declanșării unui război de către Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene. Se încearcă alimentare la maxim a tensiunilor în societate, în contextul apropierii alegerilor parlamentare.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Președintele Consiliului European, António Costa, aflat în vizită oficială la Chișinău pe 3 martie a.c., a anunțat că Republica Moldova va primi încă 60 de milioane de euro pentru consolidarea apărării.
„Investim în apărare nu pentru a provoca un război, dar pentru a asigura pace în Europa. Din acest motiv sprijinim Republica Moldova, pentru ca țara să-și poată apăra propria independență, să devină liberă în alegerea viitorului, iar viitorul ales de cetățenii moldoveni reprezintă de fapt parcursul nostru comun”, a declarat oficialul european.
Acești bani urmează să fie alocați prin intermediul Instrumentului European pentru Pace.
De asemenea, António Costa, a mai declarat că oferta cu privire la cele 60 de milioane de euro propuse anterior pentru rezolvarea problemei energetice în stânga Nistrului rămâne deschisă în continuare. De fapt, ajutorul oferit regiunii transnistrene este condiționat, în special, de respectarea de către Tiraspol a drepturilor fundamentale ale omului, lucru despre care nu a menționat nimic Andrei Safonov.
CONTEXT: Ajutorul european pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova a fost lansat în special după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022. Pe durata celor peste trei ani de război, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut mai multe drone rusești, iar spațiul său aerian a fost încălcat de rachete rusești. În prezent, forțele armate moldovenești nu dispun de capacități de apărare aeriană, dar încearcă să și le construiască cu sprijinul partenerilor europeni.
Verifică sursele: