Veridica.ro: FAKE NEWS: R. Moldova a reușit să se apropie de UE doar datorită rusofobiei

Veridica.ro: FAKE NEWS: R. Moldova a reușit să se apropie de UE doar datorită rusofobiei
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Susținători ai partidului politic pro-rus interzis Șor protestează în fața sediului Curții Constituționale din Chișinău, Moldova, 03 octombrie 2023.

Apropierea Moldovei de UE se datorează politicii rusofobe a actualei guvernări, potrivit unei narațiuni false promovate de un politolog/politician pro-rus de la Chișinău.

ȘTIRE: Rusofobia a ajutat-o pe Sandu să se împrietenească cu UE. Dacă nu ar fi fost situația din Ucraina și autoritățile noastre ar fi respectat limba rusă, nici nu ar fi fost vorba de Uniunea Europeană în țara noastră. Sandu și echipa ei, însă,  au pornit cu rusofobia și au decis să se alinieze Ucrainei. Și toate acestea de dragul unei șanse fantomatice de a intra în UE”.

[...] `Moldovenii nu vor permite niciodată interzicerea bisericii în țară. Astăzi, 92 la sută din populația Moldovei sunt creștini ortodocși. Națiunea noastră face parte din punct de vedere istoric din Biserica Ortodoxă Rusă. Iar atunci când Sandu și PAS luptă împotriva ei, se opun poporului țării.

Autoritățile nu ar trebui să intervină cu politicile lor în religia noastră. Pentru că răspunsul moldovenilor ar putea fi prea dur.

NARAȚIUNI:  1. Guvernarea de la Chișinău este rusofobă. 2. Guvernarea de la Chișinău intenționează să interzică Biserica Ortodoxă, subordonată Patriarhiei ruse.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău drept una ostilă minorităților vorbitoare de limba rusă din Republica Moldova, dar și a Bisericii Ortodoxe, care continuă să se bucure de încrederea unei mari părți a populației.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a condamnat invazia rusă în Ucraina încă în primele zile ale acesteia. În contextul insecurității provocate de război, Republica Moldova și-a fortificat relațiile cu Occidentul, iar în iunie 2022 a obținut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, ceea ce a provocat nemulțumirea Moscovei care, în primul rând prin purtătoarea de cuvânt a MAE, Maria Zaharova, a criticat orice apropiere a Chișinăului de Bruxelles, dar și o presupusă rusofobie a guvernării de la Chișinău.

Relațiile Chișinău-Moscova s-au ostilizat pe parcursul ultimilor ani în contextul în care războiul a avut consecințe directe asupra Republicii Moldova – majorarea prețurilor, în primul rând la resursele energetice importate din Rusia (gazul), distrugerea logisticii de transport, amplificarea amenințărilor la adresa securității etc. Din cauza atacurilor cu rachetă asupra sistemului energetic ucrainean, în Republica Moldova s-au produs în câteva rânduri pene de curent. Mai multe rachete rusești au survolat spațiul aerian al țării, iar câteva părți de rachetă au căzut pe teritoriul său.

Citește articolul integral pe Veridica.ro

Timp citire: 2 min