DEZINFORMARE: Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE este tergiversat

DEZINFORMARE: Procesul de aderare a Republicii Moldova la UE este tergiversat
© facebook   |   Prim-ministrul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, după semnarea Acordului pentru Planul de creștere a Republicii Moldovei, în valoare de 1,9 miliarde de euro, 09.05.2025.

Integrarea Republicii Moldova în UE este problematică, iar procesul de aderare   este tergiversat, scrie presa pro-Kremlin.

Dezinformare: Integrarea Republicii Moldova în UE este un proces tot mai dificil.

ȘTIRE: Uniunea Europeană nu s-a extins din 2013, iar Regatul Unit a părăsit comunitatea în 2020. Diviziunile politice tot mai mari și stagnarea economică împiedică UE să accepte state noi. Intrarea oricărei țări în blocul comunitar poate fi blocată de orice stat membru UE, scrie publicația rusă „Izvestia”.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană ar fi declarat pentru Izvestia că se așteaptă să înceapă negocierile privind clusterele tematice „cât mai devreme” – în 2025. Cu toate acestea, data concretă pentru începerea dialogului este încă necunoscută; anterior, Comisia Europeană și-a exprimat speranța că prima rundă va avea loc în primăvară. În prezent, UE examinează legislația Republicii Moldova. În același timp, are loc o scindare în partidul de guvernământ, iar autoritățile au crescut presiunea asupra opoziției înaintea alegerilor parlamentare.

De asemenea, în material este citat și un analist - Nicole Bodișteanu - care susține că Republica Moldova nu corespunde standardelor Uniunii Europene, printre probleme fiind o economie încă nepregătită de integrare în spațiul comunitar, nivelul ridicat de sărăcie, accesul redus la serviciile medicale și educaționale, precum și tensiunile în relațiile cu Transnistria și Găgăuzia.

Realitate: Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană are conform termenilor stabiliți, fără probleme majore.

NARAȚIUNI FALSE: 1. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este tergiversată din cauza că țara încă nu este pregătită de integrare 2. Uniunea Europeană se confruntă cu probleme pe interior, ceea ce ar putea duce la amânarea aderării Republicii Moldova la UE.

OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova încearcă să împiedice parcursul european al Republicii Moldova, inventând scenarii și sperietori despre un eventual eșec al aderării la blocul comunitar.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Bruxelles-ul a dat mereu asigurări că Republica Moldova are șanse reale să adere la Uniunea Europeană, chiar mai devreme de termenul stabilit – 2030. Și comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, aflată în vizită la Chișinău, a confirmat aceast lucru. „Există mai multe motive pentru care Moldova are șanse reale să devină membră a Uniunii Europene. În primul rând, poporul moldovean a ales acest parcurs în mod democratic, iar acest obiectiv este inclus în Constituție. În al doilea rând, guvernul lucrează activ pentru atingerea acestui scop, iar în al treilea rând, există o dorință sinceră din partea voastră de a adera. Acest lucru contează foarte mult”, a menționat comisara europeană.

De fapt, nicio țară din Uniunea Europeană nu se opune aderării Republicii Moldova la UE. Ungaria se opune acestui proces în cazul Ucrainei, însă Bruxelles-ul este determinat să deschidă oficial cât mai curând negocierile pentru ambele state.

Mai mult, procesul de screening al legislației decurge chiar mai rapid decât era planificat. „Am parcurs deja jumătate din acest proces, care decurge conform calendarului. Mai avem încă 3 din cele 6 clustere, sau grupuri de capitole, pe care urmează să le acoperim în următoarele câteva luni. Până la sfârșitul lunii septembrie, vom acoperi toate capitolele – cu două luni mai devreme decât era planificat inițial. Procesul se desfășoară într-un ritm foarte accelerat”, a precizat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

CONTEXT: Republica Moldova și Ucraina au depus cereri de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și au obținut statutul de țară candidată în luna iunie, același an. În decembrie 2023, liderii țărilor din blocul comunitar au decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 25 iunie 2024, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală și au demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeană, prima etapă fiind screeningul legislației.

Negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, însă au loc discuții în permanență privind eliminarea acestor obstacole.   

Timp citire: 2 min