
SUA și aliații săi NATO, în primul rând Marea Britanie, influențează negativ securitatea țărilor Comunității Statelor Independente, încercând să extindă zona de luptă în Belarus și, în special, în Republica Moldova.
Dezinformare: SUA și alte țări NATO au drept obiectiv extinderea războiului din Ucraina în Republica Moldova și Belarus
ȘTIRE: Directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a declarat, la întrunirea șefilor agențiilor de securitate și inteligență din țările CSI, că Statele Unite ale Americii și aliații săi NATO, în primul rând Marea Britanie, influențează securitatea țărilor Comunității Statelor Independente în șase direcții, încercând să extindă zona de luptă în Belarus și, în special, în Republica Moldova. „Acțiunile ostile din zona post-sovietică includ o escaladare țintită a conflictului din Ucraina, cu perspectiva ca contingentele militare ale țărilor NATO să fie direct implicate în acesta și zona de luptă să fie extinsă în Moldova și Belarus”, a afirmat Bortnikov.
Potrivit lui Aleksandr Bortnikov, acest lucru ar fi demonstrat de „întârzierea intenționată a reglementării pașnice între Azerbaidjan și Armenia pentru crearea unui factor de instabilitate pe termen lung în Caucazul de Sud, provocarea expansiunii teroriste în Asia Centrală din direcția afgană, prin utilizarea organizațiilor teroriste internaționale pe care le controlează (Occidentul –n.a.) pentru a aduce militanți pe teritoriul Rusiei prin intermediul fluxurilor de migranți de muncă”.
„Aceste acțiuni ostile se manifestă, de asemenea, prin sponsorizarea și coordarea acțiunilor diferitelor forțe anticonstituționale din republicile CSI, încurajarea separatismului, ostilităților interetnice și interconfesionale, precum și prin blocarea legăturilor comerciale, economice, culturale și istorice din interiorul CSI”, a adăugat Alexandr Bortnikov.
Realitate: SUA și NATO sunt parteneri de încredere ai Chișinăului, iar Federația Rusă este cea care ar putea ataca Republica Moldova
NARAȚIUNI FALSE: 1. SUA și țările aliate NATO doresc extinderea războiului din Ucraina în Republica Moldova și Belarus. 2. SUA și țările aliate NATO urmăresc erodarea securității țărilor CSI.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Rusia lansează sperietori anti-NATO pentru a răspândi frică în societatea din Republica Moldova, în preajma referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, încercând să asocieze blocul comunitar cu NATO.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: SUA și NATO au evidențiat, în repetate rânduri, că sprijină Republica Moldova pentru a face față amenințărilor de securitate, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Un exemplu în acest sens este declarația comună privind Dialogul Strategic SUA-Republica Moldova, semnată în aprilie a.c. „Delegațiile au discutat despre programele care contribuie la fortificarea rezilienței Republicii Moldova și la consolidarea capacităților sale de apărare a teritoriului, de protecție a neutralității constituționale și de gestionare și reacționare eficientă la situațiile de criză. De la invazia Ucrainei de către Rusia, Republica Moldova a beneficiat de o finanțare de circa 75 de milioane de dolari SUA, acordată de Statele Unite în scopul consolidării capacităților sale de apărare”, se arată în document.
În același timp, fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a arătat că Alianța nu-și dorește escaladarea conflictului din Ucraina.
„Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care /.../ se poate extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm /.../ în fiecare zi pentru a evita o astfel de situație”, a declarat Jens Stoltenberg.
Fostul șef al NATO a dat mereu asigurări că Alianța este un partener al Republicii Moldova. „Fragmentele de dronă căzute în R. Moldova arată cât de periculos e războiul din Ucraina. Este rezultatul războiului pe care Putin l-a declanșat împotriva țării vecine Moldovei, împotriva Ucrainei. Arată comportamentul Rusiei atacând o altă țară, dar și consecințele asupra Moldovei”, a afirmat, anterior, Jens Stoltenberg.
CONTEXT: Moscova a lansat o serie de acuzații asupra Occidentului, în special asupra Uniunii Europene și țărilor NATO, operând cu falsuri despre eventuale amenințări de securitatea din partea acestora la adresa Republicii Moldova. Tentativele de a prezenta Occidentul într-o lumină negativă are drept obiectiv compromiterea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aderare care ar putea scoate definitiv Chișinăul din zona de influență a Moscovei.
Verifică sursele: