
Cooperarea în domeniul securității a fost discutată, joi, 14 noiembrie, la prima reuniune a Dialogului anual Republica Moldova - UE în materie de securitate și apărare, la Ministerul Afacerilor Externe. Republica Moldova este prima țară care a încheiat un Parteneriatul de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, semnat la 21 mai 2024. Discuțiile au vizat implementarea Parteneriatului de securitate și apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, cooperarea pentru combaterea amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, consolidarea capacităților în domeniul de securitate și apărare, inclusiv prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF) și colaborarea cu Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM), comunicarea strategică și contracararea manipulării informației și ingerințelor străine.
UE va continua să sprijine Republica Moldova, a subliniat Cosmin Dobran, Director al Direcției pentru Pace, Parteneriate și Managementul Crizelor al Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE). Demnitarul european a salutat alegerea cetățenilor moldoveni de a introduce obiectivul de integrare europeană în Constituția țării.
Aderarea la UE este cel mai bun mecanism pentru a garanta pacea și securitatea cetățenilor, a subliniat șeful Direcției cooperare cu UE a MAE, Alexandru Codreanu, apreciind extinderea semnificativă a cooperării cu UE în domeniul securității și apărării, în special pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și intensificării operațiunilor hibride împotriva R. Moldova.