Pentru Republica Moldova, singura cale de a-și asigura securitatea este integrarea rapidă în UE, spune fostul Ministru de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Veridica. Referindu-se la riscurile pe care le implică un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia, Nicu Popescu a avertizat că Republica Moldova ar putea deveni o „piesă sacrificată” într-un astfel de scenariu.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat astăzi la Chișinău un sprijin de 60 de milioane de euro în 2025 pentru întărirea securității și apărării Republicii Moldova.
Întâlnirea ruso-americană de la Riad din 18 februarie a.c., unde s-a discutat inclusiv pacea în Ucraina, a bulversat Europa care se confruntă în prezent cu cea mai mare criză de securitate de la războiul al doilea mondial.
Întâlnirea ruso-americană de la Riad din 18 februarie a.c., unde s-a discutat inclusiv pacea în Ucraina, a bulversat Europa care se confruntă în prezent cu cea mai mare criză de securitate de la războiul al doilea mondial. Deși rezultatele întâlnirii dintre secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov sunt foarte vagi (se pare că doar au convenit asupra formării unui cadru de consultare pentru depășirea neînțelegerilor bilaterale dintre SUA și Rusia și desemnarea unor negociatori care să lanseze discuțiile privind pacea din Ucraina), Uniunea Europeană, în aparență, pare a fi marea perdantă a actualelor schimbări de proporții în relațiile internaționale, declanșate de către președintele american, Donald Trump.
La Odesa, cei doi oficiali au semnat un Memorandum de Cooperare, ce include măsuri pentru combaterea corupției și infracțiunilor conexe.
Activitatea centrului cultural este incompatibilă cu securitatea națională și integritatea Rep. Moldova, având în vedere că centrul ar putea fi implicat în activități subversive, a explicat MInistrul de Externe, Mihai Popșoi.
Potrivit informațiilor, primul aparat de zbor a fost identificat de Secția Operațiuni Aeriene a Republicii Moldova la ora 22.45 pe direcția Taraclia - Petrovca. Cea de-a doua a fost depistată 3 minute mai târziu, la ora 22:48 pe direcția Burlăceni – Vinogradovca.
În cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării din statele membre NATO, Rutte a subliniat că este esențial ca aliații să investească mai mult în apărare, în special în Europa și Canada, pentru a face față amenințărilor externe tot mai mari.
Acesta va fi discutat în cadrul Conferinței de Securitate de la München din această lună.
Statele Uniunii Europene trebuie să-și crească semnificativ cheltuielile pentru apărare, - 2% din PIB nu mai este o cifră de actualitate, - în caz contrar, peste patru sau cinci ani europenii vor trebui „să se înscrie la cursuri de limbă rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei intervenții în Parlamentul European. Șeful NATO a vorbit astfel despre o problemă mai veche care există în rândurile statelor Uniunii Europene – investițiile în sectorul militar și de apărare, - asupra căreia au avut loc mai multe dezbateri în trecut.
Programul Interreg NEXT RO-MD 2021-2027, alocă peste 85 de milioane de euro pentru proiecte menite să aducă beneficii directe comunităților de la frontieră și nu numai.
Maia Sandu a solicitat măsuri suplimentare pentru consolidarea luptei împotriva corupției politice și fortificarea securității naționale.
Donald Trump a avut în anii 2017-2020 un mandat prezidențial în fruntea SUA care poate fi considerat „excentric” pentru un lider occidental. Noutatea politicii externe a lui Trump în precedentul mandat a fost abordarea realistă și naționalistă a relațiilor internaționale, contrar convingerilor liberale, și adesea idealiste, specifice lumii occidentale. Din aceste considerente, revenirea lui Trump la „Casa Albă” este așteptată cu multă neliniște în Europa.
Conform textului adoptat, cele mai mari riscuri provin din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din dislocarea ilegală a trupelor rusești și separatiste în regiunea transnistreană.
Vineri, 6 decembrie 2024, la ora 12:00 începe procesul de votare pentru Alegerile Prezidențiale din România, turul al 2-lea.
La 19-20 noiembrie 2024, la Chișinău, a avut loc un forum de securitate (Moldova Security Forum 2024), primul eveniment de acest gen care ar putea deveni pe viitor o reuniune tradițională. Desfășurarea unui forum de securitate este de maximă actualitate pentru societatea moldovenească, scopul lui primar fiind să contribuie la ridicarea gradului de reziliență a Republicii Moldova.
În ciuda propagandei anti-UE și a tentativelor Kremlinului de a ne întoarce din drum, cetățenii moldovenii au arătat lumii întregi că valorile europene sunt și valorile noastre, a declarat Maia Sandu la cea de-a 10-a ediție a Forumului pentru Integrare Europeană.
Marea Britanie și România și-au oferit sprijinul Republicii Moldova, miercuri, în fața efectelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, care durează de 1.000 de zile, în timp ce Londra a semnat un nou acord de parteneriat în domeniul securității și apărării cu statul fost sovietic, transmite Reuters.
La Chișinău, timp de două zile, se desfășoară prima ediție a „Moldova Security Forum” în cadrul căruia sunt abordate subiecte referitoare la provocările de securitate națională și regională, în special cele ce țin de amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale.
Poliția Națională a anunțat astăzi că o dronă a fost găsită în jurul orei 11:20 în apropierea Port Mall și Arena Chișinău, după ce un cetățean a sesizat autoritățile despre un obiect zburător descoperit la sol.
Perspectivele aprofundării parteneriatului Republicii Moldova cu Alianță Nord-Atlantică, modalitățile de fortificare a rezilienței în fața amenințărilor hibride și contribuția Republicii Moldova la pacea, stabilitatea și securitatea internațională, au fost subiectele discutate de Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Valeriu Mija, cu Asistentul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice (NATO) pentru inovare, combaterea amenințărilor hibride și cibernetice, Jean-Charles Ellermann-Kingombe.
Cooperarea în domeniul securității a fost discutată, joi, 14 noiembrie, la prima reuniune a Dialogului anual Republica Moldova - UE în materie de securitate și apărare.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea a două acorduri strategice de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Danemarcei și Republica Federală Germania, ca parte a eforturilor de consolidare a securității naționale și de modernizare a forțelor armate.
Polonia a început construcția unui sistem defensiv extins la granița sa cu Rusia, parte a unui plan strategic de întărire a securității la frontiera estică. Premierul Donald Tusk a anunțat lansarea lucrărilor vineri, declarând că inițiativa „Scutul Estic” include o serie de fortificații și măsuri de protecție.
Conferința este considerată "rivala" estică a Conferinței de Securitate de la München.
Cooperarea cu Rusia va include şi instruirea serviciilor de securitate sârbe.
O știre importantă a trecut aproape neobservată în spațiul mediatic de la Chișinău. Este vorba despre ședinta Consiliul Suprem de Apărarea a Țării (CSAT) din 19 septembrie de la București în care Republica Moldova a avut un rol dominant în contextul unor discuții foarte importante despre securitatea regiunii.