
Prin decizia de a livra gaze europene către regiunea transnistreană, Chișinăul și UE au prevenit o criză umanitară, fără compromisuri politice în fața Tiraspolului, a obținut mai multe date despre consumul real din regiune, a fost fortificată securitatea energetică pentru malul drept al Nistrului, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă într-un comentariu. De asemenea, Chișinăul a evitat astfel o nouă dependență de scheme opace impuse de Moscova și a impus reguli clare și pârghii de control asupra livrărilor de gaz.
„Chișinăul și partenerii europeni au rupt un cerc vicios în care oamenii de pe ambele maluri erau ținuți ostatici de incertitudine, dezinformare și manipulare constantă, zilnică și toxică. Cei care au orchestrat această situație sunt cei care, ani la rând, au folosit energia ca armă, ca pârghie de șantaj și control, mascând acest măr otrăvit prin scheme obscure, companii intermediare și bani de proveniență neclară. Chișinăul, împreună cu Uniunea Europeană, a venit cu o soluție temporară, urgentă, clară, transparentă și umanitară. Această decizie nu finanțează separatismul, ci oferă un sprijin direct populației, controlabil și verificabil. Nu este un cec în alb, ci un mecanism temporar, cu reguli clare”, a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Prin această decizie, Guvernul a a obținut un mecanism transparent și legal, fără tranzacții neclare, companii-fantomă, achiziția fiind realizată la prețuri de piață, pe bursele europene, fără intermediari dubioși. Pentru prima dată, Chișinăul obține date clare despre consumul real de gaze de pe malul stâng. Aceste informații sunt esențiale pentru viitoarele decizii, subliniază Guvernul. Gazul este destinat exclusiv populației, spitalelor, școlilor și centralelor electrice. Nicio fabrică de ciment, mină de criptomonede sau combinat metalurgic nu va primi acest gaz. Dacă acest lucru nu va fi respectat, Chișinăul are pârghii pentru a ajusta livrările, susțin autoritățile. În acest ajutor de urgență, malul drept nu depinde de stânga Nistrului pentru curent electric. Cele 10 milioane de euro din grantul UE sunt folosite pentru achiziții din alte surse, eliminând vulnerabilitatea față de șantajul energetic, explică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
După 10 februarie, va urma o discuție bazată pe condiții clare. „Moldova nu mai acceptă regulile impuse de alții. Ca un stat candidat pentru aderare la UE, ne-am coordonat cu Uniunea pentru a găsi o soluție comună”, a scris Daniel Vodă.
Pe 1 februarie, gazele europene au început să fie livrate în regiunea transnistreană, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova. UE a oferit 30 de milioane de euro pentru depășirea crizei din regiune. Astfel, gazele, căldura și lumina nu vor mai fi sistate pentru populația din stânga Nistrului.