Trei funcționari din sistemul penitenciar au fost suspendați din funcție, iar alți 16 vor fi cercetați disciplinar, ca urmare a anchetei desfășurate de Ministerul Justiției după eliberarea a nouă deținuți condamnați pe viață.
Eliberarea criminalilor periculoși a monopolizat discuțiile din spațiul public și în această săptămână. Potrivit surselor Veridica.md, Consiliul Superior al Magistraturii a demarat procedura disciplinară împotriva lui Igor Negreanu, judecătorul responsabil de emiterea încheierilor cu privire la eliberarea unor condamnați la detenție pe viață. Însă ceea ce lipsește în spațiul public cu referire la problema respectivă este opinia Avocatului Poporului, care a monitorizat, din 2022 încoace, examinarea cererilor condamnaților la detenție pe viață pentru a fi eliberați.
Decizia vine în contextul scandalului legat de amendamentele aduse la legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți condamnați pe viață pentru crime grave.
Scandalul legat de Legea Amnistiei, scrisoarea fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată unei foste judecătoare a Curții Supreme Justiție, demisă pentru probleme de integritate, și achitarea fostului ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, în dosarul anabolizantelor sunt subiectele care au marcat de departe săptămâna curentă la Chișinău și vor influența cu certitudine viața politică moldovenească pe viitor.
Curtea constituțională a suspendat temporar aplicarea prevederilor din Legea amnistiei care permit comutarea pedepsei de detenție pe viață, la 30 de ani de închisoare. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu
Sesizarea vizează, în special, eliminarea condiției privind lipsa riscului de recidivă pentru condamnații la detențiune pe viață, în vederea comutării pedepsei la 30 de ani de închisoare.