Nou acord UE - Ucraina privind importurile de produse agricole

Nou acord UE - Ucraina privind importurile de produse agricole
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Fermieri încarcă cereale dintr-o combină, pe un câmp din apropierea orașului Kiev, Ucraina, 4 august 2023.

Uniunea Europeană a anunțat că a ajuns la un "acord de principiu" în materie de liber schimb cu Ucraina, în special cu privire la dosarul sensibil al importurilor de produse agricole. "Acest acord, echilibrat, echitabil și realist, deschide un nou capitol în relațiile comerciale deja dinamice dintre UE și Ucraina", a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, care a insistat asupra cotelor la "produsele sensibile precum ouăle, zahărul și grâul".

Uniunea Europeană a suspendat, temporar, tarifele și cotele pentru produsele agricole din Ucraina, după invazia rusească care a început în 2022, însă acest sistem a expirat la data de 5 iunie 2025. Fermierii europeni s-au plâns de o concurență neloială din partea Ucrainei, mare producător agricol, și au cerut să se revină la cotele care erau în vigoare înaintea războiului, conform unui acord din 2016. Noul acces pe piață este condiționat de alinierea treptată a Ucrainei la standardele de producție relevante ale UE, cum ar fi bunăstarea animalelor, utilizarea pesticidelor și a medicamentelor de uz veterinar. Se preconizează că Ucraina va raporta în fiecare an cu privire la progresele înregistrate în această privință. Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare a Ucrainei la UE și cu adoptarea acquis-ului comunitar.

De asemenea, ambele părți vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de salvgardare care să permită adoptarea de măsuri adecvate în situațiile în care importurile pot cauza efecte negative pentru oricare dintre părți. În cazul UE, evaluarea unei posibile perturbări se poate face la nivelul unuia sau mai multor state membre. Acordul revizuit asigură un echilibru între sprijinirea comerțului Ucrainei cu UE și ia pe deplin în considerare sensibilitățile anumitor sectoare agricole și părți interesate din UE. Accesul negociat pe piață variază: pentru produsele cele mai sensibile, cum ar fi zahărul, păsările de curte, ouăle, grâul, porumbul și mierea, există doar creșteri modeste în comparație cu acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător inițial; pentru alte produse, au fost aduse îmbunătățiri în beneficiul ambelor părți, pe baza piețelor noastre complementare; și, în cele din urmă, pentru anumite produse nesensibile, s-a convenit asupra unei liberalizări totale.

Timp citire: 1 min