
O serie de responsabili americani au încercat să minimalizeze anunțul Casei Albe conform căruia Washingtonul suspendă anumite livrări de arme către Kiev, afirmând că președintele Donald Trump dispune în continuare de opțiuni militare "robuste" pentru a veni în ajutor Kievului.
SUA susţine că este vorba doar de o pauză
"Ministerul Apărării continuă să propună președintelui opțiuni solide privind ajutorul militar pentru Ucraina, conform obiectivului său de a pune capăt acestui război tragic", a declarat Sean Parnell, purtător de cuvânt al Pentagonului. El a mai precizat că departamentul "examinează și adaptează în mod riguros abordarea sa pentru a atinge acest obiectiv, menținând totodată starea de pregătire a armatei americane și prioritățile în materie de apărare".
"Nu este vorba de o încetare a ajutorului american pentru Ucraina sau a furnizării de arme. Acesta este un eveniment unic", a declarat şi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, întrebată cu privire la acest subiect în timpul unui briefing. Ea a părut de asemenea să respingă ideea conform căreia Kievul nu ar fi fost prevenit în legătură cu această pauză în livrări, declarând că "această conversație a avut în mod clar loc".
Kievul spune că nu a fost notificat oficial anterior deciziei
Ministerul Apărării ucrainean a declarat anterior că nu a fost notificat oficial de Washington cu privire la decizie. Președintele american a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în marja summitului NATO de la Haga săptămâna trecută, afirmând în special că a înțeles că ucrainenii vor sisteme Patriot. "Vom vedea dacă putem furniza câteva. Ele sunt foarte greu de obținut și noi avem de asemenea nevoie de ele", a adăugat Trump, fără a oferi mai multe detalii.
Oficial, decizia SUA a fost cauzată de îngrijorările cu privire la reducerea stocurilor de muniții americane. "Această decizie a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul loc", s-a justificat Casa Albă. SUA sunt cel mai mare susținător militar al Ucrainei după declanșarea invaziei ruse în februarie 2022. Între timp, Donald Trump, care s-a apropiat de Rusia lui Vladimir Putin, încearcă în zadar, deocamdată, să obțină un armistițiu între Kiev și Moscova.