
Primarului de Chișinău, Ion Ceban, unul din liderii blocului politic „Alternativa” și șef al Mișcării Alternativa Națională, a fost declarat indezirabil în România și în întreg Spațiul Shengen pentru o perioadă de cinci ani.
„O decizie de siguranță națională”
Ministerul Afacerilor Externe de la București, într-un comunicat publicat pe pagina sa web, a precizat că decizia a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”. ”Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, a subliniat MAE de la București.
Și șefa diplomației române, Oana Țoiu, a declarat, într-o intervenție la B1 TV, că este „o decizie de siguranță națională”. „România a luat această decizie astăzi (9 iulie a.c. –n.r.), prin instituțiile responsabile, a comunicat această decizie și e valabilă, se aplică pe întreg Spațiul Schengen. Mai sunt două persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt cu aceeași interdicție. A fost cerința și propunerea statului român. Dumnealui (Ion Ceban) nu e cetățean român, e cetățean al Republicii Moldova. Nu pot da mai multe detalii în acest moment legat de decizia de siguranță națională decât că ea e la un nivel de gravitate care a justificat interdicția de a intra pe teritoriul României și, implicit, pe tot Spațiul Schengen”, a spus Oana Țoiu.
Ea nu a făcut publică identitatea celorlalți doi cetățeni moldoveni care au primit interdicție de intrare pe teritoriul României și în Spațiul Shengen, alături de Ion Ceban.
Presa de la Chișinău a scris că ar fi vorba de fostul premier Vasile Tarlev și controversata jurnalistă Natalia Morari. Această informație nu a fost, însă, confirmată oficial.
„Cea mai murdară campanie electorală”
Ion Ceban a calificat interdicția ce i-a fost aplicată drept răfuială politică. Nu din partea României sau a țărilor din Spațiul Shengen pe teritoriul cărora nu are voie să intre, ci din partea PAS și Maiei Sandu.
„Ceea ce am văzut cu dvs. în spațiul public denotă un singur lucru: răfuială politică din partea Maiei Sandu și a regimului PAS care nu au rezultate la nivel de țară și inventează tot felul de tertipuri pentru a se menține la guvernare. Cea mai murdară campanie electorală parlamentară abia începe. Voi pe mine nu mă veți pune în genunchi, indiferent de ce decizie veți cerși pentru a vi se întoarce datoriile. De partea mea sunt oamenii și așa voi continua să muncesc”, a declarat Ceban într-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook.
Și liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a acuzat PAS de faptul că Ion Ceban a fost declarat indezirabil în Spațiul Shengen. E adevărat, criticile sale au vizat și Uniunea Europeană.
„Ceea ce s-a întâmplat /.../ este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a subliniat Igor Dodon.
Informații bazate pe fapte concrete
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că, în mod normal, informațiile transmise de către instituțiile unui stat, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.
El a spus că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ion Ceban, sugerând că acesta ar promova o altă politică decât cea proeuropeană, așa cum susține.
„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa (Ion Ceban – n.r.). Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. /.../ Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor, când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a afirmat Daniel Vodă.
Interdicția, scandalul sportivilor și alegerile din toamnă
Nu știm ce se ascunde exact în spatele formulei „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”, dar putem constata că Ion Ceban a fost declarat persoană indezirabilă în România și în întreg Spațiu Shengen la scurt timp după scandalul legat de cei apr. 200 de sportivi ruși și belaruși care urmau să vină la Chișinău pentru a participa la un pseudocampionat internațional de kickboxing și care nu au mai ajuns în Republica Moldova, ca urmare a interdicțiilor aplicate de autoritățile moldovene pentru că ar pune în prericol securitatea statului. (Veridica a scris pe larg aici despre acest eveniment).
Altădată privit ca un potențial aliat al PAS în viitorul Parlament, în ultimul timp Ion Ceban a început să fie tratat tot mai mult ca un personaj politic din tabăra prorusă, în special după ce a creat împreună cu Mark Tkaciuc, Ion Chicu și Alexandr Stoianoglo blocul Alternativa.
Trebuie amintit că Alexandr Stoianoglo, care a fost contracandidatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale de anul trecut, a pledat pentru o mai mare apropiere de Rusia și, în turul doi, a fost susținut inclusiv de oligarhul fugar Ilan Șor. Mark Tkaciuk a fost consilierul prședintelui comunist Vladimir Voronin, iar Ion Chicu –premier în mandatul de președinte al lui Igor Dodon. Trei lideri politici care înclină mai degrabă spre Moscova decât spre UE.
Este de așteptat că declararea lui Ion Ceban ca persoană indezirabilă în Spațiul Shengen, inclusiv în România, va duce la stoparea multor proiecte importante din Chișinău, finanțate din bani europeni și românești.
Rămâne de văzut ce impact va avea această interdicție și asupra campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie a.c.
Un lucru însă este cert – ea va reduce considerabil marja de manevră a actualui primar și-i va diminua credibilitatea în ochii electoratului proeuropean, majoritar, de altfel, în municipiul pe care îl conduce, exact acolo unde se află cei mai mulți dintre alegătorii săi.