„Maskirovka” Rusiei care seamănă vânt și vrea să culeagă Furtună

„Maskirovka” Rusiei care seamănă vânt și vrea să culeagă Furtună
© facebook   |   Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună

Cu o șapcă și un tricou roșii pe care stă inscripționat sloganul ‘Moldova Mare”, fosta procuroare Victoria Furtună, în vârstă de 43 de ani,  încearcă să convingă moldovenii prin videourile sale de pe Telegram și Tik Tok că este o combinație imagologica între Donald Trump și Vladimir Putin, dar și cu accente mistico-religioase din Alexandr Dughin și Călin Georgescu. 

Prin oamenii ca ea, Moscova pune în scenă de mai multe luni o operațiune interesantă de învrăjbire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, cu o extensie suplimentară de iritabilitate a vecinilor din jurul României și Republicii Moldova, în special a Ucrainei, în ceea ce privește pretenții teritoriale reciproce.

„Moldova Mare”, o reinventare a conceptului sovietic de popor moldovenesc

După ce a reușit o polarizare foarte mare în societățile din România și Republica Moldova, noua tactică a Moscovei este de a crea un sentiment de antipatie și ură în rândul românilor și a basarabenilor pe pe ambele maluri ale Prutului, iar vârfurile de lance a acestor idei sunt partidele extremiste de la București și Chișinău cu un mesaj revanșard și iredentiste.

Analistul politic Mihai Isac a declarat pentru Veridica că Partidul „Moldova Mare” este o reinventare a conceptului sovietic de popor moldovenesc, de limbă moldovenească, de entitate statală moldovenească diferită de România.

„Vedem o prezență masivă în rândurile noului Partid “Moldova Mare” a unor personaje cunoscute pentru relațiile lor cu Partidul Comunistilor, Partidul Socialiștilor sau alte entități politice din Republica Moldova care promovează politica Federației Ruse și pseudo-identitatea moldovenească. Este un proiect politic finanțat de Federația Rusă,” a declarat Isac pentru Veridica.

Moscova a reușit să aducă laolaltă Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din România, condus de George Simion și Partidul „Moldova Mare” al Victoriei Furtună, afiliat intereselor oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat penal și care coordonează politic de la Moscova o parte a partidei proruse din Republica Moldova.

Ambele partide promovează acum un discurs de ură la adresa cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului din direcții opuse și instigă la sentimente adverse.

Inițiatorul acestei noi etape a relansării curentului moldovenist s-a produs aproape simultan pe ambele maluri ale Prutului.

Totul a plecat de la o declarație a candidatului prezidențial Călin Georgescu din 4 martie 2025, atunci când într-un interviu dat Nataliei Morari, acesta făcea o declarație provocatoare: “Ea [Maia Sandu] trebuie să-și rezolve problema în cadrul poporului moldovean (sic!), nu cu mine […] pe noi ne interesează poporul moldovean, ne interesează frații noștri de peste Prut”. În prezent, Georgescu este trimis în judecată pentru apologia mișcării extremiste Garda de Fier și a liderilor legionari.

Declarația lui Georgescu marca intrarea acestuia pe narațiunile moldovenismul primitiv promovat încă de pe vremurile sovietice care atesta exista „poporului moldovenean” separat de România, limba, cultura și tradițiile românești.

În viziunea analistului politic Andrei Curăraru de la WatchDog Community, Partidul “Moldova Mare” și Victoria Furtună reprezintă mai degrabă o verigă mai radicală a acestui curent moldovenist, inspirat cel mai degrabă din naționalismul de marca George Simion, care are în discursul său dese intervenții legate de drepturile românilor din Ucraina și despre statul Republica Moldova că ar fi unul falit.

„Pentru mine, mai degrabă, Victoria Furtună reprezintă o perdea de fum sub care se ascund alți actori, inclusiv cei legați de Ilan Șor”, a declarat el pentru Veridica.

Reactualizarea curentului moldovenist filorus și anti-european

În aceeași lună, pe 25 martie, fosta procuroare Victoria Furtună anunța preluarea șefiei Partidul “Moldova Mare”, redenumit astfel în 2020. La momentul acela, Furtună a precizat că formațiunea în fruntea căreia a fost aleasa va milita pentru neutralitate și restabilirea “limbii moldovenești”.

„Moldovenii trebuie să-și cunoască originile, istoria, să vorbească și să simtă limba moldovenească, nu ca să lupte între ei, nu ca să se divizeze, ci să fie sinceri cu ei înșiși. Ce paradox în societatea noastră! Eu sunt moldovancă, născută dintr-o mamă moldovancă și un tată moldovan, și trebuie să mă identific ca român și vorbesc limba românească? Ce-i cu incluziunea asta? O fac la fel cum încearcă minoritățile să-și promoveze identitatea aici, în țară, pentru ca să ne distrugă identitatea noastră națională. (…) Noi vom restabili înapoi istoria țării noastre, vom restabili limba moldovenească, transmisă prin laptele matern de către părinții noștri, ca să fim o forță și să fim mândri că ne-am născut în Moldova”, a spus ea.

Ulterior, pe 18 mai, Furtună a fost amfitrioana unei mese rotunde pretins științifică, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, alături de teoreticienii și susținătorii curentului moldovenist de sorginte prorusă și antieuropeană, la care ea a promovat idei iredentiste față de Ucraina.

„Vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, iar fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri. Și eu știu cum să întoarcem Bugeacul înapoi astăzi și este mai actual ca niciodată conform principiului autodeterminării și dreptului la continuitatea teritorială, Republica Moldova are temeiuri să ceară o revizuire a granițelor. Mai ales că nu există niciun tratat internațional ratificat de Moldova care să recunoască pierderea Bugeacului”. Noi nu mai vrem o Moldovă mică, nu mai vrem o Moldovă obedientă, vrem o Moldovă mare și puternică”, a spus Furtună.

Analistul Mihai Isac a atras atenția asupra inundării rețelelor sociale cu mesajele Victoriei Furtună care fac propagandă prorusă.

„Doamna Furtună insistă pe pace imediat în Ucraina, dar fără a menționa cine este agresorul și cine este victima. De asemenea, vedem o calibrare a discursului doamnei Furtună cu privire la necesitatea extinderii teritoriului Republicii Moldova. Ea atinge în mod decisiv Buceagul. O regiune de interes pentru Federația Rusă. Să nu uităm că gurile Dunării au reprezentat o obsesie geopolitică pentru Moscova de secole,” a spus Isac.

Provocări în România

De asemenea, Victoria Furtună a depus o plângere, pe 23 iunie, la Parchetul General al României, acuzând-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de trădare de stat și amestec în alegerile prezidențiale din România, o retorică ce se regăsește la unison în discursul liderului extremist George Simion și al AUR.

Acțiunile Victoriei Furtună au continuat cu noi provocări și revendicări în România. Ea a mers pe 2 iulie, la Mănăstirea Putna în România, pentru a face în oglindă manifestări similare pe care le făcea în aceea zi la Chișinău, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de factură prorusă. Evenimentele au comemorat 521 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare.

Furtună a filmat pe ascuns un videoclip în curtea mănăstirii, fără aprobare, în care a promovat ideea unei „Moldove Mari”, folosindu-l pe Ștefan cel Mare pentru a susține un „mesaj de unire a moldovenilor” de pe ambele maluri ale Prutului.

„De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă. Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru”, a spus Furtună.

O reacție pe acest acest subiect a venit din partea fostului ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care a anunțat că o va denunța pe președinta partidului pro-rus „Moldova Mare”, Victoria Furtună, autorităților române și celor ucrainene pentru trădare, comunicare de informații false, precum și pentru propaganda pentru război.

„Fosta procuroră ajunsă în brațele politice ale lui Șor vrea să facă Moldova Mare luând teritorii de la Ucraina și România. Că istoria României pe care a făcut-o, cel mai probabil, cu femeia de serviciu a școlii nu pare a fi punctul ei forte se poate înțelege, dar să fii cetățean român cu acte, cu jurământ de loialitate depus, să primești indemnizație pentru copil de la statul român și să vorbești de destructurarea statului român este prea mult”, și-a argumentat intenția Anatol Șalaru.

Anatol Șalaru a declarat pentru Veridica că Victoria Furtună “promovează niște idei care, în capetele unora poate să prindă contur și pot să se bucure de sprijin, referitor la fostele teritorii ale României care astăzi care se află în componența Ucrainei”.

„Eu nu spun fostele teritorii ale Moldovei, pentru că atunci când Uniunea Sovietică a ocupat aceste teritorii, nu le-a ocupat de la Republica Moldova, ci de la România. Republica Moldova astăzi nu poate înainta niciun fel de pretenții teritoriale, ci poate doar să solicite respectarea drepturilor minorității românești din Ucraina. Dar asta o face cel mai bine Bucureștiul, fiindcă, încă o dată repet, Ucraina și nici Uniunea Sovietică n-au luat nimic de la Republica Moldova, doar ne-a furat trecutul și viitorul. Asta e. Rusia ne ține o armată de ocupație pe teritoriul nostru. Și acum ei o folosesc pe această doamnă, o folosesc pentru a învrăjbi populația din Republica Moldova cu cea din Ucraina”, a adăugat Șalaru pentru Veridica.

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova a mai sugerat că Furtună trebuie interzisă și în România, și în Ucraina, deoarece principalul ei scop este să acționeze ca un agent provocator care seamănă ura.

„Ceea ce face ea este lipsit de logică, de bun simț și de suport istoric. Ea nu are nimic decât propaganda rusească care încearcă să învrăjbească popoarele europene. Ba pe noi [din Republica Moldova] cu ucrainenii, ba pe noi cu partea dreaptă a Prutului, învrăjbirea între guverne, învrăjbirea în interiorul Republicii Moldova sau ațâțarea unor curente anti-românești”, a precizat Șalaru.

Conexiunea de AUR

Modul de operarea al AUR și Moldova Mare este identic pe mai multe direcții. Vorbim de Ucraina și teritoriile care au aparținut în trecut României și se află astăzi în componența Ucrainei, ofertă otrăvită pe care Vladimir Putin a făcut-o deschis țărilor vecine Ucrainei pentru a le monta împotriva Kievul.

De asemenea, AUR și Moldova Mare mai vizează ambii conducerea pro-europeană a Republicii Moldova, îndeosebi Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și pe președinta Maia Sandu.

Atât George Simion, cât și Victoria Furtună o blamează pe Maia Sandu de un pretins amestec în alegerile prezidențiale din România, chiar dacă matematica electorală arată clar că Simion ar fi pierdut oricum alegerile și fără voturile din Republica Moldova, lupta prezidențială fiind în realitate tranșată de votul intern din România.

În ceea ce privește aspectele discursurilor politice ale celor doi lideri de partide, fiecare încearcă în partea sa să asmuțe și să antogonizeze cetățenii de pe un mal al Prutului împotriva celor de pe malul opus. Mai mult, George Simion anunță de pe acum implicarea AUR împotriva forțelor pro-europene în alegerile parlamentare de la toamnă din Republica Moldova, camuflându-și intenția într-o acțiune de răzbunare împotriva Maiei Sandu.

„Victoria noastră a fost furată prin metode specifice. E timpul ca, de exemplu, Maia Sandu, prietena lui Macron, prietena lui Nicușor, să fie și ea înfrântă politic [...] E nevoie de aproximativ 100.000 de voturi pentru ca Maia Sandu să nu mai câștige. În județele țării, în Republica Moldova, în diaspora, formăm o listă de oameni care să fie cu România, să fie patrioți, să fie conservatori, nu soroșiști, nu comuniști, dar care să o taxeze pe doamna care și-a bătut joc de voința poporului român”, a scris Simion pe site-ul său

Anterior, Furtună a postat un video pe 17 mai, cu o zi înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din România, în care a lansat acuzații speculative asupra Maiei Sandu și care i-ar fi servit interesului politic al AUR.

„Poporul român are dreptul de a-și decide singur destinul. Astăzi, acest drept este călcat în picioare de politicienii de la Chișinău, care, în frunte cu Maia Sandu, cetățean român și președinte al Republicii Moldova, ales prin fraudă externă, se implică fățis în alegerile prezidențiale din România […] Partidul Moldova Mare a cerut deschiderea unei anchete penale împotriva Maiei Sandu și condamnă această agresiune împotriva democrației și dreptului poporului român de a-și decide singur viitorul”, a spus Furtună.

Imediat după alegerile prezidențiale din România, pe 24 mai, una dintre comunicatorii AUR și a fraților Andrew și Tristan Tate, Mateea Petrescu, a făcut o vizită în Republica Moldova, acolo unde a fost ținută pentru a da explicații trei ore de vameșii moldoveni despre scopul vizitei sale.

„Mateea Petrescu trebuia să se întâlnească cu Victoria Furtună în Republica Moldova din informațiile pe care le aveam. Nu a mai făcut asta, după ce a intrat pe teritoriul Republicii Moldova pe cale terestră. După ce a stat în Chișinău câteva ore, a luat un zbor înapoi către București,” a declarat pentru Veridica o sursă din structurile de forță ale Republicii Moldova care a dorit să-și păstreze anonimatul.

AUR a negat că Petrescu urma să se întâlnească cu Victoria Furtună și a comunicat generalist că nu are legături cu rețeaua de influență a lui Ilan Șor.

„Nu a existat și nu a fost planificată nicio întâlnire între doamna Petrescu și persoane afiliate domnului Ilan Șor sau altor structuri politice din Republica Moldova. Informația vehiculată în presă despre presupuse întâlniri multiple si programate cu „protejați ai lui Ilan Șor” este complet falsă, nesusținută de dovezi,” a comunicat AUR.

Analistul politic Mihai Isac susține că între Victoria Furtună și o serie de oficiali AUR au avut loc întâlniri. Mai precis, ar fi vorba despre parlamentari AUR originari din Republica Moldova.

„Aceste întâlniri au avut loc în condiții de clandestinitate, în timpul campaniei electorale din România și am observat și rezultatul acestor întâlniri care sunt mai mult sau mai puțin secrete. De asemenea, s-a văzut în modul în care lideri politici proruși din Republica Moldova au încercat să mobilizeze simpatizanți care dispun de cetățenie românească pentru a vota cu candidatul George Simion sau prin a încerca să promoveze o neparticipare a electoratului român din Republica Moldova la aceste alegeri”, a spus el.

Rețeaua est-europeană

Cert este că după vizita Mateei Petrescu la Chișinău, la circa o săptămână, Furtună a mers în Polonia pentru a se întâlni cu o serie de reprezentanți ai Partidului „Dreptate și Justiție” (PiS). Cel care a intermediat întrevederea Victoriei Furtună cu membri ai acestui partid este Ryszard Czarnecki, fost eurodeputat și membru al partidului „Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej”, în prezent membru PiS, potrivit G4Media.

Ryszard Czarnecki este cel care anterior îl invitase pe Simion și AUR la o alianță cu PiS. De altfel, Simion a fost prezent de mai multe ori în Polonia pentru a face campanie pentru Karol Nawrocki, noul președinte al Poloniei susinut de PiS.

„Observând activitatea partidului Dreptate și Justiție din Polonia, regăsim multe puncte comune în viziunile și valorile noastre. Apărarea consecventă a identității poloneze, a valorilor catolice tradiționale și a intereselor naționale ne inspiră un profund respect”, a subliniat Victoria Furtună în discuțiile cu colegii polonezi.

„Avem multe în comun: păstrarea identității naționale, apărarea valorilor tradiționale și lupta pentru o suveranitate autentică. Apreciem în mod special faptul că puneți interesele alegătorilor voștri pe primul loc”, a declarat Furtună la întâlnirea cu membrii PiS.

Dacă în Polonia a fost mai reținută în declarații anti-europene, nu același lucru s-a întâmplat și în Bulgaria, acolo unde Victoria Furtună a mers pe 28 iunie pentru a întări relațiile cu partidele proruse „Renaștere” și „Există un Astfel de Popor” (ITN).

Împreună cu reprezentanții acestor partide, Furtună a discutat despre “consolidarea relațiilor la nivel de partide, colaborarea regională și provocările comune cu care se confruntă țările din sud-estul Europei. Un alt subiect abordat a fost ”necesitatea protejării suveranității naționale și a valorilor tradiționale într-un context geopolitic tot mai volatil”.

„PiS nu înțelege tot ce se întâmplă în Republica Moldova sau în România, Am văzut asta și prin faptul că l-a sprijinit pe George Simion. PiS s-a radicalizat din ce în ce mai mult acum și va fi aruncat într-o extremă a politicei europene și va fi marginalizat. Să nu uităm că extremiștii din Bulgaria, au venit și în România să-l sprijne pe George Simion”, a subliniat fostul ministrul al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru.

Între AUR și „Renaștere” din Bulgaria există o colaborare mai veche. De altfel, președinta Partidului „Renaștere” din Moldova, Natalia Parasca, a semnat în februarie 2024, la Chișinău, un acord de colaborare cu președintele formațiunii extremiste și pro-ruse  “Renaștere” din Bulgaria, Kostadin Kostadinov.

Kostadinov a venit pe 1 martie și la București acolo unde a participat, În Piața Victoriei la un miting de susține a politicianului prorus, Călin Georgescu.

Kostadinov a fost invitat anterior și de George Simion la mitingul AUR împotriva fostul guvern de la București condus de Marcel Ciolacu.

„„Renașterea” din Bulgaria are o alianță strânsă cu AUR, dar în același timp este o formațiune politică care a emis pretenții teritoriale față de România, Bulgaria și Republica Moldova. Renașterea din Bulgaria insistă pe anexarea regiunii Dobrogei românești și a Sudului Basarabiei, aflat în acest moment în componența Ucrainei și Republicii Moldova. De asemenea, doamna Furtună a avut o serie de întâlniri cu Iulian Nencev, care este un cunoscut activist prorus din Bulgaria, dar și cu reprezentanța așa-zisei mișcări a rusofililor din Bulgaria”, a declarat analistul Mihai Isac pentru Veridica.

Partidul „Renaștere” din Bulgaria are relații strânse și cu formațiunea de extremă dreaptă „Patria Noastră” din Ungaria și formațiunea eurosceptică „Alternativă pentru Germania” din Germania. Pe 25 aprilie, la Moscova, Partidul „Renaștere” din Bulgaria a semnat un acord de cooperare comuna si parteneriat egal cu partidul „Rusia Unita” al lui Vladimir Putin.

Legătura cu Biserica Rusă

Anterior, la alegerile prezidențiale de anul trecut, Victoria Furtună a fost sprijină atât de mașinăria de vot pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Șor, cât și de o parte a Mitropoliei Moldovei, în speță episcopul Marchel de Bălți, un personaj cu viziuni proruse și anti-europene, foarte implicat în viața politică.

Pe 24 septembrie 2024, Marchel a făcut campanie electorală la soborul preoţesc de la Catedrala Eparhială a „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. El a transmis un mesaj de susţinere a Victoriei Furtună în faţa mai multor clerici şi enoriaşi.

De altfel, Marchel a și fost amendat pentru pentru propagandă electorală în biserică în favoarea Victoriei Furtună.

Asta nu a împiedicat ca relația dintre cei doi, ambii cu viziuni proruse, să continue. Pe 25 aprilie, Furtună și Marchel s-au întâlnit din nou. „La solicitarea Episcopului Marchel, președintele Partidului „Moldova Mare” împreună cu juriștii au făcut o vizită în săptămâna Paştelui pentru a acorda asistența necesară în contextul prigoanei credinței ortodoxe din secolul 21 în Republica Moldova”, a scris Furtună după întâlnirea cu Marchel.

În ultimele luni, zeci de preoți din Mitropolia Moldovei au participat la pregătiri de ideologizare și inițiere în ceea ce înseamnă activități de familiarizare cu rețele sociale. De altfel, ei au fost consiliați cum să-și facă conturi pe Telegram și Tik Tok, să-și deschidă canale și să comunice cu enoriașii în grupuri sau să atragă noi adepți.

De altfel, și episcopul de Bălți, Marchel, a folosit, pe 22 mai, platformele Victoriei Furtună, pentru a se plânge că nu a prins un zbor la care avea bilet, pentru că ar fi fost supus unui control mai riguros din partea reprezentanților poliției de frontieră.

Situația lui Marchel a ajuns subiect de discuție pentru Furtună și în vizită în Polonia la reprezentanții PiS, cunoscuți pentru poziția lor conservatoare și legată de Biserica Catolică.

Victoria Furtună i-a informat pe cei de la PiS despre „presiunile exercitate de actuala guvernare asupra Bisericii Ortodoxe din Moldova”. „Asistăm la o interferență fără precedent a statului în treburile Bisericii. Cazul recent al Arhiepiscopului Marchel, căruia i s-a interzis să zboare la Ierusalim pentru Focul Haric, reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor credincioșilor”, a menționat Victoria Furtună în Polonia.

„Misiunea Victoriei Furtună este se distragă atenția de la alți actori mai serioși, mai cumpătați, iar acele citate și acel caracter declarativ provocator este legat mai degrabă de necesitatea de a distrage atenția publicului și de a lăsa alți actori să funcționeze. Este un moldovenism mai mult de fațadă și cu obiective geopolitice”, a concluzionat analistul politi Andrei Curăraru.

Timp citire: 16 min