Partidele politice urmează să prezinte, până pe 14 iulie 2025, la Agenția Servicii Publice (ASP) toate informațiile privind conducerea formațiunilor - lista numerică și nominală a președinților, vicepreședinților, membrilor organelor executive centrale, amintește Comisia Electorală Centrală.
Declarațiile au fost făcute marți, în cadrul Conferinței regionale „Banii în politică – Bani, Securitate și Democrație”, desfășurată la Chișinău.
La congresul formațiunii, duminică, la Moscova, Ilan Șor a anunțat colectarea de semnături pentru unirea Moldovei cu Rusia.
Aproximativ 500 de cetățeni moldoveni aflați peste hotarele țării s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 28 septembrie.
Săptămâna trecută, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat că va merge alături de echipa PAS în alegerile parlamentare din această toamnă.
Prin oamenii ca Victoria Furtună, Moscova pune în scenă de mai multe luni o operațiune de învrăjbire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, cu o extensie suplimentară de iritabilitate a vecinilor din jurul României și Republicii Moldova, în special a Ucrainei.
Fostul ministrul, care a pus în mișcare procesul de aderare la UE, subliniază că alegerile din 28 septembrie sunt cele mai importante din istoria recentă a Republicii Moldova. De rezultatul lor depinde dacă mergem înainte pe calea europeană sau dacă riscăm să pierdem aproape tot ce am construit.
Serghei Kirienko aruncă în luptă cele mai moderne tehnici subversive pentru deraierea Chișinăului de pe cursul european.
Perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie va începe pe 14 iulie, conform programului calendaristic aprobat de Comisia Electorală Centrală.
Republica Moldova este, alături de Țările Baltice, singurul stat din spațiul post-sovietic în care schimbarea puterii politice a avut loc în urma unor alegeri și nu prin alte metode mai puțin democratice. Dar ce rol, în acest context, a avut de jucat oligarhia de la Chișinău și cum a amenințat și amenință încă democrația moldovenească?
Blocul politic „Alternativa”, a fost primul care și-a depus astăzi documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a participa la alegerile parlamentare din 28 septembrie, marcând astfel deschiderea oficială a perioadei de înregistrare a blocurilor electorale.
CEC a aprobat Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025
Actele necesare pentru înregistrarea blocurilor electorale trebuie depuse la CEC cu cel mult 30 de zile înainte de începerea perioadei de desemnare a candidaților, termen ce corespunde orientativ datei de 20 iunie.
Pentru alegerile parlamentare din R. Moldova, care vor avea loc la 28 septembrie, în România vor fi deschise 22 de secții de votare, a anunțat ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.
Criza iarăși ia proporții în stânga Nistrului, după ce, pe 6 iunie a.c., au fost sistate livrările de gaze la stațiile PECO și a fost întreruptă furnizarea apei calde în orașele din regiune, iar, acum două zile, Tiraspolul a reintrodus starea de urgență în economie. Cu toate că sectorul social este aproape la pământ în enclava separatistă, unde oamenii de rând nu-și mai primesc salariile și devin șomeri, această situație reprezintă o posibilitate inedită pentru reîntregirea Republicii Moldova care însă nu este folosită din cauza că în curând vom avea alegeri. Este opinia lui Alexandru Flenchea, cofondator al Asociației „Inițiativa pentru Pace” și ex-vicepremier pentru Reintegrare care și-a explicat acest punct de vedere în cadrul unui interviu pentru Veridica.md.
Cine și de ce a avut nevoie să organizeze un miting la Comrat, cât de verosimilă este apariția a 10 mii de militari ruși în Transnistria și retorica îndreptată împotriva autorităților moldovenești – acestea au fost subiectele discutate în mass-media din regiunea găgăuză săptămâna trecută.
„Este un efort uriaș de a submina democrația din Moldova”, a spus Recean, aflat la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Înregistrarea pentru votul prin corespondență este o procedură obligatorie prin care alegătorul îşi exprimă intenția de a vota în străinătate prin poștă. În acest scrutin a fost majorat numărul de țări în care se poate vota prin corespondență, de la 6 la 10.
Victoria unui candidat suveranist, la alegerile prezidențiale din România, care ar fi promovat narațiuni rusești la adresa Uniunii Europene, ar fi reprezentat o mare victorie geopolitică pentru Moscova în războiul său hibrid declanșat contra Occidentului, în particular contra UE.
O delegație a Parlamentului European se află la Chișinău pentru discuții cu autoritățile moldovene despre reziliența democratică, interferența străină, securitatea cibernetică și dezinformarea.
Agenda coraportorilor include întâlniri cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, procurorul general Ion Munteanu, precum și cu oficiali de rang înalt din cadrul Parlamentului, Guvernului, Serviciului și SIS.
Extrema dreaptă a atins pentru prima dată pragul de 20% și amenință să devină principala forță de opoziție.
Executivul de la Lisabona va organiza alegeri generale anticipate pe 18 mai.
Liderul conservator al opoziției din Australia, Peter Dutton, și-a pierdut locul de parlamentar.
Candidata sa, Sarah Pochin, a obținut doar șase voturi în plus față de laburista Karen Shore, al cărei partid e la guvernare.
Revenirea republicanului Donald Trump la Casa Albă și ofensiva sa fără precedent împotriva Canadei, cu tarife vamale și amenințări cu anexarea la Statele Unite, i-au mobilizat pe alegători.
Legislativul de la Chișinău, prin votul majorității PAS, a stabilit, recent, data alegerilor parlamentare – 28 septembrie 2025. Opoziția de stânga, pro-rusă și oligarhică, a criticat această decizie. Ea și-a dorit desfășurarea scrutinului mai devreme, în luna iulie.
Este o mișcare de curățare a imaginii înainte de alegerile parlamentare, comentează analiștii politici.