Cum operează noul „curator” al Kremlinului asupra Republicii Moldova?

Cum operează noul „curator” al Kremlinului asupra Republicii Moldova?
© EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT   |   Prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale a Rusiei, Serghei Kirienko, înaintea unei reuniuni a consiliului de supraveghere Rusia - Țara Oportunităților, Moscova, 27 mai 2025.

Republica Moldova este pe cale să experimenteze noi metode coercitive din partea Rusiei care va încerca tot arsenalul de mecanisme din cadrul războiul hibrid înaintea alegerilor parlamentare din 28 septembrie a.c. Schimbarea lui Dmitri Kozak, un personaj bazat mai mult pe politici, cu Serghei Kirienko, un maestru al combinațiilor subversive, explică mult din intențiile pe care le are Moscova față de Republica Moldova în ajunul scrutinul legislativ. Moscova va trece într-o nouă etapă de acțiuni hibride ce ar putea fi urmate chiar de o potențială agresiune militară, deoarece intențiile militariste față de 2022 ale Rusiei împotriva Moldovei nu s-au schimbat cu nimic. Scopul este unul bine definit - împiedicarea prin absolut orice mijloace ca Republica Moldova să adere la UE în următorii ani.

Cine este Serghei Kirienko?

Kirienko este cunoscut ca mâna “dreapta a lui Putin” sau “cardinalul gri” de la Kremlin. Mai precis, el ocupă în prezent funcția de prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale a lui Putin. Kirienko se potrivește perfect profilului unui carierist de tip sovietic, venit din Nijni Novgorod cu intenții de reforme liberale pe lângă Boris Nemțov, care ulterior s-a transformat într-un veritabil “aparatcik”. Ajuns cel mai tânăr premier din istoria Rusiei la 35 de ani, el a devenit ulterior o figură-cheie în administrarea zonelor ocupate de Rusia în Ucraina. De la referendumuri trucate în aceste zone, până la administrarea politicilor digitale de război hibrid, Kirienko le-a făcut pe toate în ceea ce privește “operațiunile speciale”.

De data aceasta, Kirienko are misiunea de a sabota drumul european al Republicii Moldova și primele sale acțiuni ies la iveală. Rusia pare să urmeze un tipar pe care anterior l-a folosit cu succes și la alegerile prezidențiale din România pe calapodul Călin Georgescu. Mai exact, folosirea influencerilor - vloggeri, tiktokeri, bloggeri - pentru a manipula opinia publică într-o lume dominată de formarea opiniei publice de pe rețele de socializare.

Furtună într-un pahar cu apă: operațiunea “Caras”

Prima manevră a Kirienko în acest episod de război hibrid a fost scandalul de la mijlocul lunii iunie care l-a avut drept protagonist pe tiktoker-ului “Caras”, pe numele său real Victor Muntean, care ar fi câștigat un campionat mondial de powerlifting organizat la Sankt Petersburg în Rusia. Acesta este unul dintre cei mai influenți tiktokeri din spațiul virtual al Republicii Moldova.

Campionatul la care acesta a “performat” nu este afiliat circuitului mondial de profil, ci este doar o făcătură paralelă a Rusiei, un concurs nerecunoscut la nivel internațional. De altfel, tiktoker-ul Caras a obținut 8 medalii de aur, dintre care la șase probe ar fi concurat singur, iar la două alte probe a avut un singur oponent.

După revenirea în țară, narațiunea propagandei ruse a fost că acestui sportiv nu i se recunosc meritele de multicampion. De altfel, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) de la Chișinău s-a autosesizat în privința „victoriilor” lui Victor Muntean despre care a afirmat că acesta nu face parte din lotul național al Republicii Moldova.

La revenirea în Republica Moldova, acesta a purtat un tricou pe care scria “Moldova Mare”, aluzie evidentă la formațiunea politică revanșardă și revizionistă condusă de fosta procuroare Victoria Furtună care pretinde acum teritorii din componența României și Ucrainei, o teză de bază a propagandei ruse. Un partid continuator al activității politice a Partidului „Patrioții Moldovei” care însuma mai multe figuri antiromânești și antieuropene, cu o simpatie deschisă față de Kremlin.

Furtună a fost dată afară din sistemul judiciar și bănuită de colaborare cu Rusia împotriva Republicii Moldova și “o amenințare la adresa securității naționale”, conform Serviciului de Infomrații și Securitate (SIS). Furtună are la activ o serie de decizii controversate în cazul anchetării lui Ilan Șor în calitatea sa de procuror, precum și scurgerea pe Telegram a unor informații din anchetă.

Cu toate acestea, la revenirea lui “Caras” din Rusia, Furtună l-a felicitat imediat pe acesta, iar televiziunea Canal 5, afiliată lui Ilan Șor, l-a așteptat pe falsul campion la aeroport pentru a-l intervieva. Ulterior, acesta a fost preluat de către Furtună alături de care a susținut o conferință de presă în care a elogiat succesele în încercare de transfer pozitiv de imagine de la acesta la Partidul “Moldova Mare” pe care îl reprezintă.

Această linie a “patrioților Moldovei” pe filiera sporturilor de contact sau de forță nu este nouă, ci este folosită de la mai mulți ani de cercurile de influență rusă și constituie de multe orice o bază de recrutare activă pentru lumea interlopă pentru viitorii “titușki”, sportivii care fac apoi pasul spre lumea criminală.

Dezavuarea “succeselor” lui “Caras” de către sportivii moldoveni cu rezultate notabile la campionatele mondiale și europene de lupte sau powerlifting a alimentat scandalul și astfel “Caras” a făcut o plângere la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.

„Victor Muntean este un sportiv de excepție, care a ridicat Moldova pe scena mondială, fără niciun sprijin din partea voastră”, a declarat Furtună, adresându-se direct guvernării.

Conflictul mediatic dintre Furtună și guvernare pe subiectul “Caras” a fost relatat pe larg de către media lui Ilan Șor, dar și de Liber TV, televiziunea apropiată în trecut lui George Simion și AUR.

“Titușki”, camuflați în kickboxeri

Chiar dacă și-a căpătat renumele de curator al Donbass-ului, Kirienko nu este întotdeauna cel mai inventiv, ba chiar anticipabil. Imediat după dezumflarea scandalului artificial creat de “Caras” și Furtună, Rusia a mai încercat, fără succes la o săptămână distanță, o nouă operațiune.

Mai precis este vorba despre introducerea a circa 200 de sportivi kickboxeri ruși și belaruși în Republica Moldova. Operațiunea implica un concurs similar celui din Rusia, făcut de asociația de lupte “Garuda” din Republica Moldova, condusă de Rustam Alimov. Acest concurs a fost organizat împreună cu Federația Mondială de Kickboxing WKF care este condusă de Fritz Exenberger.

Președintele WKF, Fritz Exenberger, a fost exclus din structura ISKA (2010) pentru practici frauduloase și utilizarea neautorizată a numelui și identității vizuale ale altei federații deja existente.

Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău spusține că WKF este acuzată de favorizarea participării sportivilor ruși în pofida sancțiunilor internaționale, semnând în martie 2025 un acord de cooperare cu Federația de Kickboxing a Rusiei, care prevede prezența echipei sub steagul și imnul național al Federației Ruse.

Comitetul Internațional Olimpic interzice participarea echipelor din Rusia, iar sportivii individuali pot participa doar cu statut neutru. WKF ignoră aceste reguli și legitimează prezența sportivilor ruși și belaruși, sub identitate națională.

Evenimentul era co-finanțat de Primăria Chișinău, condus de primarul Ion Ceban, lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN) și co-fondator al blocului Alternativa. Competiția a avut loc între 22-27, dar fără acceptarea intrării a sportivilor ruși și belaruși.

Republica Moldova s-a confruntat cu situații similare anul trecut înainte de alegerile prezidențiale, atunci când sute de tineri au fost antrenați în Rusia și Turcia, și apoi în tabere de activități paramilitare din Bosnia-Herțegovina și Serbia pentru a crea haos în cadrul unor proteste și altercații cu forțele de ordine.

Riscuri majore de securitate

Președintele Comisiei de Securitate, Apărare și Ordine Publică din Parlament, Lilian Carp, a declarat că interdicțiile au vizat sportivi cu legături în structurile de forță din Rusia și Belarus, unii cu antecedente penale sau conexiuni cu rețele criminale, inclusiv gruparea criminală a interlopului moldovean fugit în Rusia, Grigori Caramalac.

Nu întâmplător au fost luate deciziile ca persoanele respective să nu intre pe teritoriul Republicii Moldova. Printre ele era un figurant din Belarus, Dmitri Șakuta. El este suspectat din 2020 de omorul activistului belarus Roman Bondarenko.

Șakuta l-ar fi răpit pe Bondarenlo, în calitate de angajat al unui grup de intervenție OMON, și i-ar fi aplicat multiple lovituri în regiunea capului, provocându-i leziuni corporale fatale. În noiembrie 2020, lui Șakuta i-a fost interzisă intrarea în Letonia, Lituania, Estonia, iar pe 9 august 2021, el a fost inclus în lista sancțiunilor SUA pentru agresarea violentă și omorul lui Roman Bondarenko. De asemenea, clubul său sportiv „Șok” este sub sancțiunea SUA”, a declarat Lilian Carp în cadrul emisiunii “Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

PAS precizase anterior că și asociația „Garuda”, condusă de Rustam Alimov, ar avea conexiuni cu rețele interlope, printre care și organizația IFAVIS, fondată de Grigore Caramalac care activează acum în Rusia.

Totodată, „Garuda” ar fi mobilizat tineri în acțiuni politice pro-ruse, inclusiv la proteste organizate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Rustam Alimov a respins aceste acuzații.

Pe de cealaltă parte, Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a condamnat interzicerea intrării în țară a sportivilor ruși și belaruși care urmau să participe la campionatul mondial de kickboxing organizat la Chișinău și a acuzat Guvernul de „minciuni și dezinformare”.

La rândul său, ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a confirmat că printre sportivii cărora li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova pe 23 iunie se aflau și minori.

Ea a precizat că decizia a fost luată din motive de securitate, întrucât adolescenții „nu au putut prezenta dovezi clare privind scopul vizitei, identitatea însoțitorilor și organizatorul evenimentelor la care urmau să participe”.

La rândul său, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a precizat că este nevoie de cerut clarificări Primăriei Chișinău, instituție care a co-finanțat evenimentul sportiv. 

„Investigația trebuie dusă până la sfârșit. Aici nu trebuie să vorbim despre un funcționar din Primărie, dar însuși responsabilul de direcție, și mai sus. /.../ Nu unui executant simplu, căruia i-a spus cineva că trebuie să organizeze acest eveniment și el a făcut-o. Dacă Ion Ceban nu ia singur măsuri și nu este găsit vinovatul și nu este sancționat, măcar administrativ, vorbim despre faptul că el tolerează sau acceptă astfel de comportament”, a precizat Curăraru.

Conexiunea transnistreană și românească

Ceea ce ridică însă mari semne de întrebare în legătură cu acest concurs este și calitatea de supervizor al competiției din partea lui Ivan Derkacenko, șeful departamentului de kickboxing al societății sportive „Dinamo-Centru” din cadrul pretinsului Minister al Afacerilor Interne din Transnistria și președintele Federației Naționale de Kickboxing și Muay Thai din Transnistria.

Derkacenko fusese câștigător al concursului „omul anului - 2024” la nominalizarea „realizări în sport” din această instituție de forță din stânga Nistrului, controlată de servicii speciale ruse.

Riscurile de securitate văzute de autoritățile de la Chișinău erau legate de faptul că acești kickboxeri ar fi putut ajunge în Transnistria, de unde ar fi putut desfășura ulterior acțiune subversive în preajma alegerilor parlamentare din 28 septembrie. De altfel, atât președinta Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean, au avertizat că Rusia ar putea ataca Republica Moldova nu prin trupe convenționale, ci prin folosirea a 10.000 de “omuleți verzi”, la fel ca în cazul Crimeii în 2014.

O noutate în modul de operare al Rusiei împotriva Republicii Moldova este folosirea unor sportivi din România, afiliați unor clanuri interlope. Mai precis, portalul context.ro a dezvăluit recent că printre sportivii din România interziși în Republica Moldova se află și Marius Nița, un fost consilier al Primăriei Sector 3 din București.

Acesta era cunoscut pentru activitățile sale de proteste politice împotriva lui Nicușor Dan, dar și a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Niță ar fi asociat și cu Clanul Sportivilor din București și este practicant de kickboxing. Pe rețele de socializare, Niță se declară un simpatizant al Rusiei lui Vladimir Putin și s-a pozat în Piața Roșie din Moscova. Niță a participat în luna mai la București la o altă competiție organizată de Federația Mondială de Kickboxing WKF condusă de Fritz Exenberger.

Marius Nița s-a filmat în vama Albița-Leușeni, acolo unde i-a fost interzisă intrarea și s-a postat pe Tik Tok. Filmarea acestuia a fost preluată rapid de contul de Tik Tok al lui Victor Pruteanu, membru al Partidului MAN și consilier al lui Ion Ceban, una dintre cele mai importante figuri din acest partid.

Scopul final al lui Kirienko este să creeze haos pe rețele de socializare ca metodă de influențare a opiniei publice, dar și să camufleze anumite operațiuni subversive în plan fizic pe teritoriul Republicii Moldova. Un semnal de alarmă în acest sens este folosirea rețelei de influență a Rusiei din România care este pusă mai nou să atace Republica Moldova, atât la nivel politic prin exponenții unor partide extremiste de peste Prut, cât și prin influenceri și membri asociați crimei organizate din România cu ramificații până la nivel politic.

Pe de altă parte, Republica Moldova și-a crescut în ultimii ani gradul de reziliență, iar instituțiile de forță, prin ajutorul dat de instituții omoloage din Occident, și-au sporit capacitatea de a lupta cu elemente de război hibrid. Cu toate acestea, estimarea instituțiilor de forță din Republica Moldova este că Rusia va arunca în joc 200 de milioane de dolari - circa 1% din PIB-ul Republicii Moldova - pentru a opri cursul european al Chișinăului.

Timp citire: 10 min