
Într-un moment crucial pentru securitatea regională, Franța își consolidează parteneriatul cu Republica Moldova, atât pe plan militar, economic, cât și instituțional. Într-un interviu pentru Veridica, Excelența sa Dominique Waag, Ambasadoare Extraordinară și Plenipotențiară a Franței în Republica Moldova, vorbește despre pașii concreți ai acestei colaborări. Franța dezvoltă un parteneriat strategic în domeniul securității și apărării cu Republica Moldova, sprijină Chișinăul în supravegherea spațiului aerian și pregătește participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii, a declarat Dominique Waag. Diplomata a confirmat numirea unui ofițer francez ca atașat militar la ambasadă și a anunțat că un ofițer moldovean urmează cursurile Înaltei Școli de Război de la Paris, un gest pe care l-a descris ca „un semn de încredere între țările noastre”. Dominique Waag mai spune că Franța finanțează o cincime din efortul european de susținere a forțelor armate moldovenești. În contextul alegerilor din acest an, Ambasadoarea a avertizat asupra riscurilor de interferență externă, afirmând că „alegerile din Moldova sunt un fel de laborator, la porțile Europei, pentru viitoare operațiuni de ingerință electorală rusească”.
„Observăm de un an încoace o accelerare a reformelor”
VERIDICA: Doamnă Ambasadoare, Franța se numără printre cei mai fermi susținători ai Republicii Moldova, ai securității țării, dezvoltării economice și a parcursului european. Franța este unul dintre inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Moldova care ulterior s-a transformat în platforma de parteneriat. La fel, președintele francez Emmanuel Macron a inițiat crearea Comunității Politice Europene care, în 2023, a reunit la Chișinău șefii de stat și de guvern ai țărilor UE. Președinta Maia Sandu a făcut numeroase vizite la Paris, ultima dintre ele în luna martie a.c., iar președintele Macron a vizitat Republica Moldova de cel puțin două ori în mandatul său. De ce este atât de importantă Republica Moldova pentru Franța?
Dominique Waag: Este vorba despre credibilitatea reformelor, buna guvernare, guvernanța economică, lupta împotriva corupției și respectarea principiilor democratice. În același sens, observăm de un an încoace o accelerare a reformelor, deci, odată cu deschiderea negocierilor de aderare, candidatura Republicii Moldova la UE este considerată credibilă. Apoi, un element decisiv este războiul din Ucraina. Republica Moldova are de suferit. Este vecină cu Ucraina, situată chiar în centrul hărții Europei. Din perspectiva Franței, se dorește o Moldovă stabilă și prosperă. Franța duce o diplomație proactivă și vine cu inițiative noi: Platforma de Sprijin pentru Moldova, Comunitatea Politică Europeană (CPE). Cei doi șefi de stat (Emmanuel Macron și Maia Sandu) au construit o relație foarte specială, bazată pe încredere: se cunosc bine, s-au întâlnit de mai multe ori și au învățat să lucreze împreună. Apoi aș menționa francofonia. Este o relație veche, iar intenția noastră este de durată.
VERIDICA: În contextul războiului din Ucraina și a instabilității regionale, care sunt principalele priorități ale Franței pentru susținerea Republicii Moldova în acest peisaj geopolitic?
Dominique Waag: Franța sprijină Republica Moldova în numeroase sectoare de reformă. Dacă ar fi să stabilesc priorități, aș menționa trei: 1. Economia – pentru că este un subiect esențial pentru cetățenii moldoveni. Colaborăm în sectorul energetic, susținem ecosistemul de startupuri – FrenchTech este un model. De asemenea, avem în analiză un proiect care vizează sectorul agricol, mai exact sistemul de irigații. Încurajăm investițiile franceze în Moldova. 2. Apărarea – sprijinim Republica Moldova pentru a-și supraveghea spațiul aerian, dar și în alte domenii legate de securitate. 3. Statul de drept – de exemplu, în ceea ce privește recuperarea activelor furate. Îmi doresc ca instituțiile judiciare ale Franței și Moldovei să colaboreze mai strâns, pentru a face schimb de bune practici.
VERIDICA: Președintele Franței, Emmanuel Macron, este inițiatorul unei noi arhitecturi europene de securitate. Care este locul Republicii Moldova în această arhitectură?
Dominique Waag: Războiul declanșat de Vladimir Putin pe continent încalcă toate principiile care stăteau la baza securității europene și chiar a ordinii internaționale în general. Acest lucru ne obligă să reflectăm asupra unei noi arhitecturi de securitate. Republica Moldova este o țară neutră, care dorește să își poată asigura propria securitate – ceea ce este perfect legitim. În esență, Moldova, Ucraina și Europa împărtășesc aceleași interese: o pace solidă și durabilă, însoțită de garanții de securitate pentru Ucraina. Spre deosebire de ce se afirmă uneori, scopul nu este de a porni un război sau de a lansa un nou conflict – această perspectivă este o formă de dezinformare – ci de a demonstra că Europa este hotărâtă să se apere.
De aceea, Franța își continuă eforturile de coordonare cu partenerii săi din coaliția de acțiune pentru o pace durabilă în Ucraina. Este necesar să se oprească războiul și să li se ofere ucrainenilor garanții de securitate puternice și credibile, pentru a descuraja Rusia să repete agresiunea. În acest cadru general, Europa – și în special Franța – dezvoltă un parteneriat strâns de securitate și apărare cu Republica Moldova, la nivel strategic. Știți probabil că Republica Moldova este primul stat din Europa cu care Uniunea Europeană a semnat un parteneriat de securitate și apărare, pentru a discuta despre modernizarea armatei moldovenești și pentru a ajuta la finanțarea acesteia.
Militari moldoveni, alături de cei francezi, la operațiuni de menținere a păcii
VERIDICA: În 2023, Republica Moldova și Franța au semnat un acord bilateral în domeniul apărării. Ce progrese s-au înregistrat în implementarea acestuia până acum? Ce inițiative concrete de cooperare franco-moldovenească în domeniul securității și apărării sunt în discuție în acest moment? A fost numit atașatul militar francez la Chișinău?
Dominique Waag: Da, au fost realizate progrese în cooperarea bilaterală în domeniul apărării. Primul dialog strategic și prima reuniune a statelor majore interarmate au avut loc în 2024 și vor continua în vara anului 2025.
Vă pot confirma, de asemenea, că un ofițer al armatei franceze a fost numit atașat militar la Ambasada Franței de la Chișinău. Dezvoltăm programe de formare, audituri pentru forțele armate ale Republicii Moldova. Sunt bucuroasă să anunț, în premieră, că un ofițer moldovean urmează cursul de formare al Înaltei Școlii de Război de la Paris – este cu adevărat un semn de încredere între țările noastre. De asemenea, avem în vedere ca militari moldoveni să participe, alături de cei francezi, la operațiuni internaționale de menținere a păcii.
VERIDICA: În ce măsură își poate extinde Franța „umbrela de securitate”, la care făcea referire președintele francez, inclusiv cea nucleară, și asupra Republicii Moldova, având în vedere statutul de neutralitate al țării?
Dominique Waag: Descurajarea nucleară este un subiect sensibil, care ține exclusiv de responsabilitatea șefului statului. Totuși, amintesc că, din 1964 încoace, toți președinții Franței au reafirmat interdependența dintre forțele nucleare franceze și securitatea europeană.
VERIDICA: Conflictul transnistrean este o sursă constantă de tensiuni. Ce perspective vedeți pentru acest dosar în contextul geopolitic actual?
Dominique Waag: Acest conflict a rămas înghețat timp de mulți ani, dar cred că lucrurile încep să evolueze concret, probabil și datorită procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care determină și locuitorii regiunii să reflecteze diferit. Este clar că trebuie să aibă loc o reflecție la nivel european privind reintegrarea acestui teritoriu, inclusiv în ceea ce privește implicațiile bugetare și reglementările necesare. Franța este pregătită să participe la acest efort și să se consulte cu autoritățile moldovene și cu ceilalți parteneri.
VERIDICA: Ce măsuri suplimentare ar putea lua Franța, împreună cu aliații săi, pentru a sprijini retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova?
Dominique Waag: Franța susține suveranitatea și independența Republicii Moldova. Problema statutului regiunii transnistrene este în primul rând o chestiune care revine autorităților constituționale moldovenești. Franța face apel la retragerea trupelor ruse și va sprijini inițiativele diplomatice care vor fi întreprinse în acest sens și pentru a facilita reunificarea. Amintesc, în acest sens, că Federația Rusă s-a angajat, în 1999, să-și retragă trupele staționate pe teritoriul moldovean până la sfârșitul anului 2002. Acest angajament nu a fost niciodată respectat, iar de atunci Rusia nu a demonstrat vreo intenție serioasă de a avansa în acest sens. Depozitul de muniții de la Cobasna, aflat sub control exclusiv rusesc, prezintă riscuri semnificative pentru populația civilă din Moldova.
Susținerea modernizării armatei și sprijin în lupta împotriva amenințărilor hibride
VERIDICA: În cea mai recentă vizită a sa la Paris, președinta Maia Sandu a primit asigurări de la președintele francez, Emmanuel Macron, că „Franța va ajuta Republica Moldova să țină piept amenințărilor rusești de destabilizare a statului”. Concret, ce forme ar putea lua acest sprijin?
Dominique Waag: Acest sprijin ia forme diferite: susținerea modernizării armatei moldovenești și sprijin în lupta împotriva amenințărilor hibride. Asta înseamnă că sprijinim activitatea instituțiilor moldovenești precum centrul STRATCOM sau centrele de Securitate Cibernetică, fie pe plan bilateral, fie în cadrul Uniunii Europene. Franța contribuie la finanțarea misiunii EUPM și trimite experți acolo. Este nevoie de multă muncă tehnică. În general, Franța oferă și sprijin politic și diplomatic. Noi finanțăm o cincime din efortul european de susținere a forțelor armate moldovenești.
VERIDICA: În cadrul întrevederii din martie, de la Paris, dintre președintele Macron și președinta Sandu, au fost semnate trei acorduri esențiale: Acordul privind protecția socială, Acordul de finanțare cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) și Parteneriatul strategic pentru combaterea dezinformării – între Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării din Moldova și agenția franceză VIGINUM, menit să sprijine protejarea spațiului informațional al Moldovei și să contracareze manipularea externă. Cum va funcționa concret parteneriatul dintre Centrul de Comunicare Strategică din Moldova și agenția franceză VIGINUM?
Dominique Waag: Este vorba despre un mecanism de cooperare pentru a împărtăși expertiză în fața provocărilor informaționale. Franța dorește să ajute Republica Moldova să-și întărească instituțiile publice și, dacă este necesar, arsenalul legislativ. Cooperarea din acest an se concentrează pe pregătirea alegerilor. Este vorba atât de împărtășirea know-how-ului și a informațiilor, cât și de sprijin reciproc în analiza și investigarea ingerințelor străine prin analiza surselor deschise. Ceea ce este interesant în această colaborare este identificarea metodelor și canalelor de influență folosite de agenți străini. Amenințarea devine din ce în ce mai sofisticată și mai asumată. Nu putem să nu observăm că alegerile din Moldova sunt un fel de laborator, la porțile Europei, pentru viitoare operațiuni de ingerință electorală rusească. În acest sens, recomand consultarea a două rapoarte publicate de VIGINUM, disponibile în mai multe limbi: unul despre manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor în România, iar celălalt despre operațiunile informaționale rusești în contextul războiului din Ucraina.
VERIDICA: În opinia dvs., ce măsuri ar trebui prioritizate în acest moment pentru a întări reziliența Republica Moldovei la amenințările hibride?
Dominique Waag: La această etapă, ținând cont de analizele realizate, principalele măsuri care ar trebui luate se referă, cel mai probabil, la finanțarea ilicită a campaniilor electorale, inclusiv – din punctul meu de vedere – prin consolidarea cooperării între poliție și justiție în lupta împotriva spălării banilor prin intermediul criptomonedelor. Franța este lider de proiect în acest domeniu, în cadrul unui proiect finanțat de UE pentru formarea poliției moldovenești în lupta împotriva crimei organizate. În Franța, ne-am consolidate, în urmă cu câțiva ani, arsenalul legislativ referitor la utilizarea criptomonedelor și manipularea informațiilor. Este de asemenea necesar să protejăm instituțiile împotriva atacurilor cibernetice.
VERIDICA: Cum poate acest parteneriat Franța - Republica Moldova ajuta la protejarea proceselor electorale, la combaterea finanțării ilicite a partidelor și campaniilor electorale?
Dominique Waag: Analiza proceselor de destabilizare și a pârghiilor folosite de actorii ingerinței străine permite dezvoltarea de instrumente pentru a combate aceste finanțări ilicite și pentru a proteja democrația în timpul proceselor electorale. Considerăm, de asemenea, că societatea moldovenească, în ansamblul ei, are un rol de jucat împotriva amenințărilor de destabilizare venite din partea Rusiei. Este vorba despre combaterea dezinformării, concentrându-ne pe fapte și nu pe zvonuri fabricate. Ideal ar fi să se lucreze și pe educația civică – pentru a preveni cazurile în care cetățenii își vând votul – și pe educația media care ar trebui să devină o temă serioasă în școală, astfel încât cetățenii să aibă gândire critică și să poată evalua calitatea surselor de informație. Ne dorim ca jurnaliștii moldoveni să își poată desfășura activitatea în mod independent și etic, deoarece aceasta este o profesie cu principii, mai ales în ceea ce privește verificarea faptelor. Cred, de asemenea, că trebuie întărit efortul de demistificare a știrilor false, în special pe rețelele sociale, iar acest lucru este responsabilitatea tuturor.
Reforma justiției, cea mai dificilă reformă
VERIDICA: Franța sprijină puternic aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele obstacole în acest parcurs?
Dominique Waag: Nu există obstacole imposibil de depășit. Pregătirea pentru aderarea la UE presupune mai ales multă muncă. Trebuie pregătite reformele, adoptate și, mai ales, implementate. Pentru că statele membre ale UE cer rezultate. Din acest punct de vedere, reforma justiției este, probabil, cea mai dificilă – așa cum au arătat și precedentele extinderi ale Uniunii. Procesul de vetting este lung și dificil, dar va da roade.
În esență, totul ține de voință politică și unitate. Mă întâlnesc cu mulți responsabili politici. Chiar și în opoziție, aproape toți se declară pro-europeni. Le spun că a fi pro-european nu înseamnă doar vorbe; pregătirea pentru aderare cere seriozitate și onestitate față de alegători, în ceea ce privește înțelegerea contextului geopolitic actual și reformele necesare. Obiectivul statului de drept este egalitatea tuturor în fața legii și gestionarea transparentă a fondurilor europene.
VERIDICA: Recent, a fost semnat un memorandum între Biroul pentru Integrare Europeană și Secretariatul General pentru Afaceri Europene al Franței. Cum poate contribui acest parteneriat la modernizarea instituțiilor moldovenești?
Dominique Waag: Acest parteneriat prevede o cooperare sporită cu Franța, în scopul de a ajuta Moldova să parcurgă diferitele etape de pregătire pentru aderare. Membrii Biroului pentru Integrare Europeană sunt invitați să aibă cu regularitate întâlniri cu omologii lor francezi. Concret, experții francezi oferă clarificări și ghidaj în privința acquis-ului comunitar (ansamblul legislației UE). Este, de asemenea, o ocazie de a face schimb de metode de lucru și de a răspândi o „cultură a muncii europene” în cadrul administrației publice din Moldova.
VERIDICA: În ce domenii vor activa experții francezi care vor sprijini administrația moldovenească și ce impact estimați că va avea acest sprijin?
Dominique Waag: Toate domeniile sunt vizate, inclusiv cele mai importante și complexe, cum ar fi mediul, unde politicile europene sunt vaste și exigente. Expertiza franceză va fi întărită și diversificată pentru a sprijini Moldova în drumul ei spre UE. Funcționarii moldoveni vor trebui, de asemenea, să identifice interesele proprii ale țării, pentru a le putea apăra mai eficient la Bruxelles, odată ce Moldova va deveni membru al UE.
VERIDICA: Franța a oferit Moldovei un sprijin financiar de 30 de milioane de euro pentru eficiența energetică. Cum va fi implementat acest proiect și ce impact va avea asupra cetățenilor?
Dominique Waag: Într-adevăr, AFD (Agenția Franceză de Dezvoltare) derulează un proiect, în completarea partenerilor germani, care va permite renovarea energetică a unor clădiri publice, cum ar fi spitale și cămine studențești, situate în mai multe orașe și regiuni ale țării – în beneficiul a peste 200.000 de cetățeni moldoveni. Aceste renovări vor include lucrări de izolare termică, instalarea unor sisteme moderne de încălzire și utilizarea surselor de energie regenerabilă. Scopul este de a îmbunătăți confortul zilnic al utilizatorilor și de a reduce factura energetică a Moldovei. Cea mai bună energie este cea care nu este consumată.
VERIDICA: Un alt acord important vizează protecția socială a moldovenilor care trăiesc în Franța. Care sunt beneficiile concrete pentru diaspora și cum va contribui acest acord la apropierea dintre cele două state?
Dominique Waag: Odată ratificat de Parlamentul francez, acest acord va garanta drepturi de protecție socială pentru toate persoanele – angajați sau pensionari – aflate în mobilitate între cele două țări. Astfel, diaspora moldovenească va putea vedea recunoscuți în Franța anii de muncă efectuați în Moldova și, invers, anii lucrați în Franța vor fi recunoscuți în Moldova – ceea ce este o veste excelentă. Anii de muncă vor fi cumulați pentru obținerea dreptului la pensie, dar și la prestații în caz de invaliditate, în anumite condiții.
„Există un potențial important în sectoarele agroalimentar, farmaceutic și al tehnologiei”
VERIDICA: Președinta Maia Sandu a invitat investitorii francezi să dezvolte afaceri în Moldova. Care sunt principalele avantaje pe care le oferă Chișinăul investitorilor francezi?
Dominique Waag: Investitorii francezi deja prezenți în Moldova sunt mulțumiți și consideră că administrația moldovenească le ascultă preocupările, ceea ce este un aspect pozitiv. În plus, Planul de Creștere a Uniunii Europene va finanța proiecte importante de infrastructură, care reprezintă oportunități pentru parteneriate economice. Companiile franceze au expertiză recunoscută în numeroase sectoare, precum apa, energiile regenerabile sau transportul public.
VERIDICA: Ce sectoare economice din Republica Moldova vi se par cele mai atractive pentru investițiile franceze și cum poate Franța stimula dezvoltarea acestor domenii?
Dominique Waag: Agenția franceză Business France și Invest Moldova au organizat împreună, la începutul lunii martie, un forum de afaceri cu ocazia vizitei președintei Maia Sandu. Peste 200 de participanți francezi au fost prezenți. S-a observat o curiozitate și un interes real pentru piața moldovenească. Forumul a acoperit mai multe sectoare. Există un potențial important în sectoarele agroalimentar, farmaceutic și al tehnologiei, dar și în distribuție și comerț. Companiile franceze și-au dezvoltat responsabilitatea socială și de mediu. Ambasada și agenția Business France le oferă sprijin pentru a înțelege piața și a valorifica oportunitățile comerciale din Moldova. În plus, companiile care vor câștiga licitații vor contribui și la promovarea pieței moldovenești în Franța.
VERIDICA: Doamnă Dominique Waag, ați preluat funcția de Ambasador al Franței în Republica Moldova în septembrie 2024. În ce alte țări ați mai activat și cum ați primit vestea numirii într-o zonă atât de tensionată geopolitic?
Dominique Waag: Am primit vestea cu mare bucurie și am fost mândră să-mi reprezint țara în Moldova. Am o curiozitate profundă față de țara dumneavoastră. Cunosc provocările cu care vă confruntați și sunt aici pentru a face tot posibilul ca Franța să vă ajute să le depășiți.
VERIDICA: Chiar dacă ați venit aici într-o perioadă complicată, cu siguranță aveți planuri clare pentru misiunea diplomatică. Care sunt prioritățile mandatului dvs. în Republica Moldova?
Dominique Waag: Dincolo de prioritățile deja menționate, Ambasadei i se cere să încurajeze cooperarea universitară, lucru pe care îl facem deja, să promoveze cultura franceză – aștept cu nerăbdare „Nopțile Pianistice” organizate de Alianța Franceză din Moldova, care vor avea loc de la mijlocul lunii iunie până la începutul lui iulie. De asemenea, lucrăm cu arhitecți francezi pentru conservarea patrimoniului construit moldovenesc. Drepturile femeilor și ale copiilor sunt, de asemenea, teme care îmi sunt foarte dragi.