Zinaida Bolea este doctor habilitat în psihologie, conferențiar universitar și psihanalist. Am discutat cu ea, într-un interviu pentru Veridica, despre cercetările sale cu privire la traumele provocate de regimul sovietic supraviețuitorilor deportărilor din RSS Moldovenească.
Lucia Elekr a locuit timp de douăzeci de ani în Gaza și a fost evacuată în Moldova natală în prima lună din războiul dintre Israel și Hamas, în noiembrie 2023.
Showbizul din Republica Moldova a fost completat în acest an cu încă un festival – „Născut în Moldova”. Discutăm, într-un interviu pentru Veridica.md, cu Roman Burlaca, fondatorul grupului BRMG, organizatorul festivalului „Născut în Moldova”.
Ministerul Culturii a lansat în 2025 Programul Național „Acces la Cultură” – o inițiativă ambițioasă, cu un buget de 50 milioane de lei, menită să susțină viața culturală în comunitățile din afara marilor orașe. Programul își propune nu doar să finanțeze activități culturale diverse, ci să construiască punți între generații, să încurajeze implicarea civică prin artă și să redea demnitatea actorilor culturali din teritoriu. Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol, e unul dintre principalii arhitecți ai acestui program și promotor al descentralizării culturale în Republica Moldova. Discutăm cu Andrei Chistol, într-un interviu pentru Veridica, despre provocările în procesul de implementare și motivele pentru care cultura nu este doar o chestiune de identitate, ci și una de dezvoltare.
Criza iarăși ia proporții în stânga Nistrului, după ce, pe 6 iunie a.c., au fost sistate livrările de gaze la stațiile PECO și a fost întreruptă furnizarea apei calde în orașele din regiune, iar, acum două zile, Tiraspolul a reintrodus starea de urgență în economie. Cu toate că sectorul social este aproape la pământ în enclava separatistă, unde oamenii de rând nu-și mai primesc salariile și devin șomeri, această situație reprezintă o posibilitate inedită pentru reîntregirea Republicii Moldova care însă nu este folosită din cauza că în curând vom avea alegeri. Este opinia lui Alexandru Flenchea, cofondator al Asociației „Inițiativa pentru Pace” și ex-vicepremier pentru Reintegrare care și-a explicat acest punct de vedere în cadrul unui interviu pentru Veridica.md.
Republica Moldova va continua să fie o prioritate în politica externă a Germaniei, în contextul noii coaliții de guvernare CDU-SPD, a declarat ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, într-un interviu acordat portalului Veridica. Ambasadoarea a subliniat că guvernul condus de cancelarul Friedrich Merz consideră războiul din Ucraina și ambițiile expansioniste ale Rusiei drept principalele amenințări la adresa securității europene, iar apărarea Ucrainei este văzută de Germania ca parte integrantă a apărării Republicii Moldova. De asemenea, Rusia este percepută ca principală sursă de interferență în procesul electoral din R. Moldova, prin propagandă, dezinformare și influențe în regiuni precum Transnistria și Găgăuzia. Ambasadoarea subliniază importanța educării cetățenilor pentru a recunoaște dezinformarea și necesitatea unor instituții puternice pentru a contracara aceste amenințări.
Recent a lansat o nouă carte. ”M-a făcut mama existențialist” este un hibrid care însumă confesiuni delicate, memorii copleșitoare și un jurnal al unor gânduri tăioase. După o carieră jurnalistică de proporții, deschizând jurnalul nu vei afla prea multe din culisele acestei profesii a lui Constantin Cheianu. Ca mai în toate scrierile sale, indiferent de gen, procesele vizează subteranele lumii culturale, dar mai ales, capcanele, dilemele, traumele și constituirea eului. Despre toate acestea și nu numai, Constantin Cheianu vorbește într-un interviu pentru Veridica.
Nu a făcut parte din niciun partid, nu a ocupat nici funcții publice până acum 10 ani. Deținea cea mai mare fabrică de mobilă din regiunea găgăuză și nu se plângea de nimic. Dar, în 2015, drumurile pline de gropi din Comrat l-au pus pe gânduri și și-a propus să facă ordine în oraș. În același an, a devenit primar al Comratului și ocupă această funcție până în prezent. Deși se declară un pro-european convins, găgăuzii au încredere în el. Este vorba despre Serghei Anastasov, primarul de Comrat, care explică pentru Veridica cum se întâmplă acest lucru, ce vrea Rusia de la autonomia găgăuză și cum oamenii lui Șor cumpără la greu voturile în regiune.
A traversat Atlanticul pentru cercetarea sa despre impactul intergenerațional al represiunilor sovietice. A fost în Găgăuzia de zeci de ori, însă la Paris niciodată. Învață și vorbește atât româna, cât și rusa. Doctorandă la prestigioasa universitate americană Princeton, Isabelle DeSisto cercetează felul în care experiențele foametei sau ale deportărilor în familie au influențat opțiunile politice ale urmașilor. Cum și de ce a ajuns să documenteze Republica Moldova și aflați în interviul de mai jos.
Tamara Cărăuș e cercetătoarea în filosofie care a plonjat adânc în problemele existențiale și esențiale ale oamenilor ce căutau punctul de reper al unei Țări în derivă.
Într-un moment crucial pentru securitatea regională, Franța își consolidează parteneriatul cu Republica Moldova, atât pe plan militar, economic, cât și instituțional. Într-un interviu pentru Veridica, Excelența sa Dominique Waag, Ambasadoare Extraordinară și Plenipotențiară a Franței în Republica Moldova, vorbește despre pașii concreți ai acestei colaborări.
Jurnalist și apărător al drepturilor omului, creștin și anarhist, Maksim Butkevici s-a alăturat Forțelor Armate Ucrainene în 2022, după ce a început marea invazie a Rusiei în Ucraina. În iunie 2022, acesta a fost luat prizonier de către ruși. În martie 2023, Rusia l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime de război. Însă în octombrie 2024, Butkevîci a fost eliberat într-un schimb de prizonieri. Întâlnindu-l în persoană la Târgul de Carte de la Leipzig, am fost surprinsă să descopăr nu soldatul dur la care mă așteptam, ci un om blând, cald și cu umor, un soi de Winnie the Pooh, un duhovnic care predică dragostea în timp ce descrie îngrozitoarele forme de tortură la care a fost supus în captivitate. La începutul discuției noastre de la standul României de la Leipzig, Maksim a remarcat că publicul îl auzea mai prost pe el decât pe mine și asta e pentru că de când a fost în prizonierat, el vorbește mai încet decât înainte — un obicei preluat din închisoare.
Recent, la Sala cu Orgă a fost inaugurat un nou pian de concert, Steinway & Sons D-274, un instrument râvnit și solicitat autorităților de ani de zile.
Se numesc Carla’s Dreams. Masca rămâne pentru toți un atribut indispensabil, identitatea bine ascunsă, dincolo de tentativele sporite de a-i developa. Solistul proiectului a vorbit într-un interviu pentru Veridica despre evoluția formației de-a lungul timpului, dar și despre viziunea sa asupra problemelelor prin care trece societatea de astăzi.
Pentru Republica Moldova, singura cale de a-și asigura securitatea este integrarea rapidă în UE, spune fostul Ministru de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Veridica. Referindu-se la riscurile pe care le implică un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia, Nicu Popescu a avertizat că Republica Moldova ar putea deveni o „piesă sacrificată” într-un astfel de scenariu.
Natalia Morari, concubina oligarhului fugar Veaceslav Platon, a încercat să confere acțiunilor sale propagandistice orientate împotriva cursului european al Chișinăului o „dimensiune europeană”, cu un interviu luat de la fostul candidat la funcția de președinte al României, Călin Georgescu, sprijinit de spionajul rusesc. Pesemne că Natalia Morari și-a dorit foarte mult să lovească în președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, urmărindu-se prin această acrobație propagandistică, în general, compromiterea cursului european al Chișinăului.
Natalia Morari, concubina oligarhului fugar Veaceslav Platon, a încercat să confere acțiunilor sale propagandistice orientate împotriva cursului european al Chișinăului o „dimensiune europeană”, cu un interviu luat de la fostul candidat la funcția de președinte al României, Călin Georgescu, sprijinit de spionajul rusesc.
În pofida vârstei tinere, acordeonistul Radu Rățoi poate fi considerat un artist emblematic. A câștigat două Cupe Mondiale la acordeon și asta-i dă greutate. Anul trecut a câștigat finala prestigiosului concurs „Young Concert Artists” din New York. Victoria respectivă îi oferă un loc pe cele mai importante scene ale lumii.
În timp ce partidele pro-ruse din Republica Moldova se mobilizează ca niciodată înainte de alegerile parlamentare din acest an, fiind încurajate pe toate căile de Moscova și Tiraspol, actuala guvernarnare face prea puțin pentru a fortifica forțele pro-europene. În aceste condiții, riscăm să ne trezim în scurt timp cu un regim polițienesc, similar celui din țara lui Putin. Este una din declarațiile făcute de doctorul în istorie și analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia, în cadrul unui interviu pentru Veridica.md.
Sorin Hadârcă este un expert în politici publice care s-a transformat în scriitor. Profesia de bază l-a purtat prin lumi diferite de a noastră, prin gastronomii picante, tradiții fascinante, mentalități surprinzătoare. Nu se știe în ce fel își scrie rapoartele de activitate pentru proiecte, dar cărțile sale, care sunt mai mult decât jurnale de călătorie, au un gust savuros. Un interviu cu Sorin Hadârcă pentru Veridica, despre călătoriile și cărțile sale, realizat de Victoria Cușnir.
Republica Moldova își propune să deschidă în acest an cât mai multe capitole de negociere pentru aderarea la UE, iar în timpul apropiat urmează să înceapă negocierile pentru clusterul unu, ce ține de valori fundamentale, spune viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu pentru Veridica.
Corespondenta Veridica Paula Erizanu a discutat într-un interviu cu jurnalistul, scriitorul și cercetătorul britanic Peter Pomerantsev, născut la Kîiv și stabilit în prezent la Washington, despre cum vorbim cu cineva care a căzut pradă teoriilor conspirației sau propagandei autoritare; care sunt temele despre care rușii nu cred ce le spune guvernul lor; cum a lucrat pentru a rupe zidul nostalgiei sovietice în Ucraina sau de ce e nevoie ca presa să devină nu doar o sursă de informare, ci și “un serviciu social” în războiul hibrid și lumea schimbătoare în care ne aflăm azi.
Chișinăul nu trebuie să cedeze în conflictul energetic, declanșat de Moscova în regiunea transnistreană, pentru că o bună parte a populației de peste Nistru îl așteaptă pe Putin, ca pe un salvator, și acuză autoritățile centrale ale Republicii Moldova că i-ar fi lăsat intenționat fără lumină și gaz. De această părere este Dumitru Iancev, fost judecător la Tiraspol, care relatează în cadrul unui interviu pentru Veridica despre starea de lucruri din enclava secesionistă după 1 ianuarie 2025, când oamenii de acolo reușesc să supraviețuiască doar datorită faptului că această iarnă este mai blândă.
Republica Moldova este un partener-cheie pentru UE, iar sprijinul va rămâne constant pe parcursul procesului de aderare al țării la Uniunea Europeană, afirmă într-un interviu pentru Veridica, Annita Hipper, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Kaja Kallas.
Cum va gestiona Chișinăul o posibilă criză energetică și umanitară care ar putea apărea în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, ca urmare a sistării livrărilor de gaze de către Rusia în stânga Nistrului? Răspunsul la această și alte întrebări în găsiți în interviul cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Controversatul jurnalist, adept al conspirațiilor, a făcut un interviu și cu Putin, fără să-l pună în dificultate pe dictatorul rus.
Care au fost motivele victoriei neașteptate a lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România și în ce măsură se vor schimba relațiile României cu UE și NATO în cazul în care acesta va ajunge la Cotroceni? Veridica.md a discutat despre rezultatele primului tur în cadrul unui interviu cu doctorul în istorie și jurnalistul român George Damian.
Proiectul „Cartea deschisă” de promovare a lecturii, inițiat de președinta Maia Sandu, este, în prezent, în plină desfășurare. În paralel, un alt proiect, ”Scriitorii fără frontiere”, aduce la Chișinău scriitori din Romania, sau duce din Chișinău prin sate, în fața elevilor, autori de carte. E un program vast, iar scriitorii ca niciodată colindă școlile din Republica Moldova. Am vorbit despre importanța și impactul acestor proiecte, dar și desprte modul în care elevii de astăzi percep lumea din jurul lor, cu profesoara de limbă și literatură română la liceul ”Spiru Haret” din Chișinău, Mariana Jitari, într-un interviu pentru Veridica.md.
Republica Moldova a demonstrat un proces democratic solid în cadrul alegerilor prezidențiale recente, spune Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Jaromír Plíšek, într-un interviu pentru Veridica. Jaromír Plíšek acordă „nota 10” procesului electoral, dar subliniază că Republica Moldova s-a confruntat cu încercări de influențare externă, cum ar fi cumpărarea voturilor, și cu presiuni pentru a influența rezultatul electoral.