Administrația Trump și relația Republica Moldova-SUA

Administrația Trump și relația Republica Moldova-SUA
© EPA-EFE/WIN MCNAMEE / POOL   |   Președintele american Donald Trump se adresează Congresului Statelor Unite la Capitoliu, Washington, DC, SUA, 4 martie 2025.

În primul discurs din noul mandat în care s-a adresat Congresului, Donald Trump a menționat Republica Moldova, într-un context care poate fi considerat negativ. Referindu-se la programele implementate în mai multe țări de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în timpul administrației Biden, Trump a enumerat și statul nostru, despre care a spus că a primit 32 de milioane de dolari pentru „o operațiune de propagandă de stânga”, bani care în realitate au mers pentru dezvoltarea presei libere din Republica Moldova. Trecând peste inexactitățile din discursul lui Trump, marea întrebare este cum va arăta în următorii patru ani relația moldo-americană?

 

Relațiile moldo-americane după revenirea lui Trump

Faptul că Donald Trump a vorbit despre fondurile oferite Republicii Moldova ca despre niște bani dați „pentru propaganda de stânga” demonstrează că noul șef de la „Casa Albă” (poate și echipa lui) nu cunoaște deocamdată subiectul Republica Moldova. Consilierul care i-a scris acest discurs, fie nu este la curent cu situația politică de la Chișinău, fie intenționat a speculat realitățile politice de la noi, pentru a încadra Republica Moldova în logica discursului lui Trump.  

În realitate, în Republica Moldova propaganda de stânga este rezultatul acțiunilor Federației Ruse împotriva Chișinăului, inclusiv prin intermediul actorilor pro-ruși de la noi, Ori, banii la care s-a referit Trump (o parte din ei), au mers pentru a combate propaganda și dezinformarea rusească, care au scopul de a destabiliza situația internă din Republica Moldova și a compromite parcursul ei european.

Până acum, administrația Trump nu și-a formulat nicio poziție privind Republica Moldova. Nici guvernarea de la Chișinău nu a reușit deocamdată să stabilească contacte directe cu  administrația Trump, ceea ce provoacă o incertitudine a viitoarelor relații dintre Chișinău și Washington, care în timpul administrației Biden au cunoscut cote fără  precedent. În mandatul lui Joe Biden Republica Moldova a fost privilegiată în relația cu SUA, puterea de la Chișinău bucurându-se de o susținere enormă din partea Casei Albe.

Această susținere a fost determinată de câțiva factori: Biden cunoștea foarte bine Republica Moldova, având conexiuni directe cu statul nostru; decizia fără echivoc a guvernării de la Chișinău de a susține Ucraina contra agresiunii rusești s-a pliat întocmai cu poziția administrației Biden privind războiul din Ucraina; relația personală foarte bună stabilită dintre Joe Biden și Maia Sandu.

Cu certitudine, relația moldo-americană în următorii patru ani nu va fi cea care a fost pe durata mandatului lui Joe Biden. Oficialii moldoveni încearcă deocamdată să identifice contacte directe cu anturajul lui Trump. Același lucru îl fac, de afltfel, și  unii actori pro-ruși din Republica, nu fără concursul unor reprezentanți ai Kremlinului. Bunăoară, liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a adresat cu o scrisoare oficială către Ambasada SUA de la Chișinău „pentru a înțelege amploarea implicării structurilor Soros și USAID în sprijinirea rețelei pro-PAS din Republica Moldova”, iar bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhul fugar de la Moscova Ilan Şor, într-o scrisoare publicată pe platforma X a lui Elon Musk, i se plânge lui Trump de „regimul dictatorial” instaurat în Republica Moldova de către Maia Sandu, solicitând ca SUA să înceteze orice sprijin pentru actuala guvernare de la Chișinău. Totuși, în pofida acestor tentative, este puțin probabil că administrația Trump să înceapă să colaboreze cu forțe pro-ruse din Republica Moldova.

Istoricul relațiilor Republica Moldova - SUA

Relația dintre Republica Moldova și SUA este una de o importanță majoră pentru Chișinău. De fapt, relațiile cu Statele Unite sunt importante pentru orice țară, deoarece e vorba de puterea numărul unu la nivel mondial. SUA sunt una dintre primele țări cu care Republica Moldova a stabilit relații diplomatice după proclamarea independenței, suportul Washingtonului pentru Chișinău fiind unul consistent încă de la bun început. Parteneriatul moldo-american s-a bazat pe susținerea modernizării și dezvoltării democratice a Republicii Moldova de către SUA.

Statele Unite sunt unul dintre partenerii de dezvoltare care a ajutat cel mai mult  Republica Moldova. Începând cu anul 1992, când au fost stabilite relațiile diplomatice între cele două state, guvernul SUA a sprijinit financiar Republica Moldova cu peste 2,6 miliarde de dolari. În mod special, a crescut substanțial ajutorul acordat Chișinăului după  invadarea Ucrainei la scara largă de către Rusia. La 6 martie 2022, în timpul vizitei sale la Chișinău, secretarul de stat al SUA, Antony  Blinken, a promis că va ajuta Republica Moldova în mod prioritar în gestionarea crizei refugiaților și în consolidarea rezilienței energetice, știindu-se foarte bine cât de dependent energetic era atunci Chișinăul de Rusia.

La o distanță de doi ani, în mai 2024, când același Antony Blinken, a vizitat din nou Republica Moldova, a fost anunțat că în această perioadă Statele Unite au acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane au fost pentru depășirea crizei și consolidarea securității energetice. Din cele 300 de milioane, 80 de milioane au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaze naturale și curent electricitate ale contribuabililor casnici (informație puțin cunoscută de către cetățenii moldoveni), 135 de milioane de dolari au fost alocați pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii electrice de înaltă tensiune între Republica Moldova și România (Strășeni-Gutinaș).

Foarte importantă a fost susținerea Republicii Moldova de către agențiile de stat americane, în conformitate cu acordul interguvernamental moldo-american din 21 martie 1994 cu privire la cooperarea tehnică, printre care și USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională). Deși din momentul deciziei administrației Trump de a suspenda activitatea acestei agenții asistăm la un adevărat linșaj al ei de către propaganda rusă, USAID este cel mai mare partener de dezvoltare din SUA în Republica Moldova, asistența totală acordată statului nostru depășind un miliard de dolari.

Cel mai mare program al USAID la Chișinău este „Securitatea Energetică a Republicii Moldova”, dezvoltat după invazia Rusiei în Ucraina. Este vorba de cele 300 milioane de dolari acordate de către Republicii Moldova după vizita lui Antony Blinken, în martie 2022, pentru consolidarea rezilienței energetice. Un alt program de anvergură al USAID în Republica Moldova a fost Programul Compact al Corporației Provocările Mileniului, din perioada 2010-2015, întitulat „Tranziția la o agricultură performantă și Reabilitarea rețelei de drumuri”, prin intermediul căruia SUA a alocat Republicii Moldova 262 milioane de dolari.

De asemenea, USAID a susținut Republica Moldova în domenii ca tehnologiile informaționale și digitalizarea, educația sau dezvoltarea comunitară. Un rol important l-a jucat USAID și în a ajuta Republica Moldova în timpul pandemiei de Covid-19, prin oferirea asistenței pentru dotarea laboratoarelor medicale, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire și donarea a sute de mii de doze de vaccinuri. Fondurile acordate de către USAID pentru proiecte care au vizat mass-media și societatea civilă au constituit doar o mică parte din sprijinul general acordată Republicii Moldova, dar nu a constituit baza finanțării și activității agenției, cum încearcă acum să afirme propaganda rusă, inclusiv actorii pro-ruși din Republica Moldova.

Cu referire la relația moldo-americană în precedentul mandat al lui Donald Trump, trebuie spus că ea a fost una bună. Anume atunci a început să funcționeze Dialogul strategic între Republica Moldova și SUA. Deși a fost lansat în anul 2014, Dialogul strategic, în calitate de platformă a Republicii Moldova și Statelor Unite în cadrul căreia sunt discutate, la nivel înalt, subiectele de pe agenda comună și perspectivele relației bilaterale, a devenit funcțional începând cu 2017 (și reimpulsionat 2022).

Concluzii

Din 1992 până în prezent, sprijinul Statelor Unite a fost îndreptat pentru modernizarea și dezvoltarea economică, consolidarea securității energetice, implementarea reformelor democratice și progresul în parcursul european al Republicii Moldova. Faptul că Republica Moldova în toți ani s-a menținut în albia democrației, spre deosebire de majoritatea statelor post-sovietice care au alunecat spre regimuri autoritare, se datorează și SUA.

Administrația Trump este, în prezent, o provocare pentru întreaga ordine internațională, cu precădere pentru Uniunea Europeană. Liderii politici de la Casa Albă vin și pleacă, însă Statele Unite rămân un portdrapel al democrației la nivel mondial, indiferent de poziția de moment a președintelui american. Cel puțin, așa a fost până acum. Pentru Republica Moldova o bună relație cu SUA este de importanță majoră, indiferent de culoarea politică a administrației de la Washington.

Tocmai din aceste considerente principalii lideri politici ai Uniunii Europene încearcă să identifice modalități de dialog cu administrația Trump, trecând peste aspectele excentrice ale echipei lui. Republica Moldova trebuie să se facă ascultată și auzită în dialogul dintre UE și SUA, filieră diplomatică europeană fiind cea care poate opta pentru cauza democratică și liberă a Republicii Moldova la nivel internațional, în contextul aranjamentelor legate de Ucraina. În caz contrar, Chișinăului îi va fi foarte complicat să facă față influențelor rusești.

Timp citire: 6 min