
În decembrie 2013, secretarul de stat american, John Kerry, participa la lansarea noului brand de țară al vinificației din Republicii Moldova — Wine of Moldova. Un brand elaborat, inclusiv cu sprijinul USAID.
„Wine of Moldova - o legendă vie”
Logo-ul vinurilor moldoveneşti, selectat de cei din domeniul vitivinicol, reprezintă o barză, care cuprinde cu aripile un ciorchine de viţă de vie ce reprezentă conturul hărţii Republicii Moldova. Sloganul brandului este „Wine of Moldova - o legendă vie”.
A fost o premieră de parteneriat public - privat în Republica Moldova care dus la crearea Oficiului Național al Viei și Vinului. Companiile vinicole — ce participau până atunci răzleț la expoziții peste hotare — s-au unit și au mers cu un stand comun: la Prowein în Duesseldorf, în Paris sau în Beijing. Se derulează în comun acțiuni de marketing extern, se organizează mai bine Ziua Vinului.
„Brandul „Wine of Moldova” are la bază o tradiție lungă și mândră de vinificație”, spunea John Kerry, care făcea atunci echipă cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. În prima sa vizita oficială în Republica Moldova, secretarul de stat american primise un cadou simbolic: 500 de sticle cu vin depozitate în beciurile de la Cricova.
Doisprezece ani mai târziu, în ianuarie 2025, administrația președintelui Donald Trump a impus un moratoriu de 90 de zile asupra asistenței externe a SUA, inclusiv asupra fondurilor USAID. Această decizie a avut un impact semnificativ asupra organizațiilor pro-democrație, mass-mediei independente și altor inițiative din Europa de Est, inclusiv din Republica Moldova, care depind de aceste fonduri pentru a-și continua proiectele în derulare.
Măsura a fost justificată de administrația Trump ca fiind necesară pentru a se asigura că toate proiectele respectă noile ordine executive și interesele națiunii americane.
Întreruperea finanțării a generat confuzie și îngrijorare
Decizia a generat confuzie și îngrijorare, deoarece ar putea afecta programe esențiale de dezvoltare în multe state aflate în curs de dezvoltare, inclusiv în Republica Moldova.
Ca răspuns, o coaliție de organizații non-profit a intentat un proces împotriva acestei suspendări, argumentând că, chiar și o întrerupere temporară a finanțării, ar putea „priva imediat persoanele și comunitățile de servicii vitale", inclusiv asistență medicală și sprijin pentru întreprinderile mici. În urma acestei acțiuni legale, judecătoarea federală Loren AliKhan a blocat temporar aplicarea directivei, programând o audiere pentru a analiza în detalii cazul. De la o țară la alta, există însă confuzie în privința viitorului asistenței externe americane.
Reprezentanții USAID Moldova au evitat să ofere un comentariu pentru Veridica.md, dar se pare că majoritatea proiectelor au fost suspendate temporar.
Mai mulți beneficiari de proiecte au fost anunțați că cererile de finanțare sunt „suspendate până la noi instrucțiuni”.
„Am primit o veste care lovește dur în eforturile de dezvoltare a turismului din Moldova. Suspendarea activităților proiectului USAID pentru 90 de zile și punerea pe hold a cererii noastre de finanțare. Această decizie lasă în incertitudine zeci de antreprenori, care mizau pe acest sprijin pentru a-și dezvolta afacerile, pentru a participa la expoziții, etc.”, a spus Veronica Tomescu-Raețchi, fondatoarea agenției Wine Tours Moldova.
Ea a subliniat că „aceste finanțări nu sunt ajutoare umanitare, ci investiții esențiale în businessuri care creează locuri de muncă, atrag turiști și contribuie la economia locală”. „Într-un sector deja afectat de pandemie, război, criza energetică și instabilitatea economică, astfel de decizii nu fac decât să adâncească dificultățile cu care se confruntă antreprenorii din industria ospitalității”, a precizat Veronica Tomescu-Raețchi.
În cadrul unui „accelerator de turism”, susținut de USAID, 25 de vinării moldovenești au fost asistate pentru lansarea de servicii turistice și deschiderea unor facilități turistice. Au fost finanțate activități de design interior și arhitectural, dotări pentru sălile de degustare a vinurilor, experiențe vinicole și alte echipamente de ospitalitate. La fel, a fost elaborată Ruta Vinului din Moldova cu suportul tehnic USAID, devenind prima rută culturală turistică din Republica Moldova, certificată, începând cu 2020, ca Rută Culturală Europeană acreditată de Consiliul Europei.
„Aveam în derulare trei proiecte cofinanțate de USAID Moldova: pentru eficiență energetică, dezvoltare durabilă și turism. Activitățile au fost suspendate, dar sperăm că deciziile vor fi revăzute și ne vom reapuca de lucru. Să ne dezvoltăm afacerile acasă”, a spus pentru Veridica Ilie Gogu, proprietarul vinăriei Gogu Winery. El a dezvoltat, la Căușeni, inclusiv cu suportul partenerilor externi, o vinărie de familie care îmbuteliază vinuri premiate internațional. Tot acolo, a deschis și o sală de degustare în care primește deseori turiști străini.
Vrem vinuri medaliate, nu călcăte cu buldozerul
USAID a sprijinit un program de mentorat pentru 39 de mici producători din Republica Moldova. Drept urmare, numărul micilor producători de vin din Republica Moldova a crescut de șase ori începând cu 2014, susținut și de reforma și relaxarea cadrului regulatoriu care a înlăturat licențele și alte bariere majore la inițierea unei asemenea afaceri.
Vinificatorii mici, participanți la programul de mentorat, și-au majorat vânzăriåle în medie cu 35%, iar exporturile au crescut de șase ori în perioada de asistență.
În total, programele de îmbunătățire și asigurare a calității finanțate de USAID implică și aduc beneficii la peste 230 de crame, sau 90% din entitățile înscrise în Registrul viței și vinului. De la proiecte de agricultură de precizie până la tehnici moderne de producție a vinului, aceste inițiative au încurajat toți producătorii de vin din Republica Moldova să acorde prioritate calității, nu cantității.
Pe parcursul activității sale, granturile MCP acordate IMM-urilor din sectorul vitivinicol au ajuns la aproape 1 milion USD, declanșând angajamente de peste 12 milioane USD în coinvestiții de către vinăriile beneficiare. Investiții în vase de oțel inoxidabil de nouă generație, butoaie de lemn, unități de control al temperaturii și alte echipamente care au o influență decisivă asupra calității finale a vinului îmbuteliat.
Există un consens general că Vinul Moldovei s-a schimbat la față în ultimul deceniu, inclusiv datorită sprijinului USAID.
În total, începând cu 1992, USAID a investit peste 640 de milioane de dolari în Republica Moldova prin programe de asistență tehnică, având ca scop consolidarea guvernării democratice și stimularea creșterii economice.
În spatele acestor cifre sunt mii de oameni, destine, afaceri, modele de evoluție. Ar fi păcat că modelele bune să fie lipsite de sprijin. Vrem să ne vedem vinurile apreciate cu medalii internaționale, nu călcăte cu buldozerul.