
Mesajele scandaloase ale președintei Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, în stilul mistic și sublim al candidatului pro-rus la prezidențialele din România, Călin Georgescu, la mormântul domnului Țării Moldovei; deznodământul dezbaterilor judiciare în dosarul bașcanului Evghenia Guțul și a colegiei sale de partid, Svetlana Popan, învinuite de finanțarea pe banii lui Ilan Șor a protestelor antiguvernamentale în toamna anului 2022; „gestul de caritate”, generos, al oligarhului transnistrean Victor Gușan pentru soluționarea problemelor regimului separatist de la Tiraspol sunt evenimentele pe care le vom analiza în sinteza de săptămâna curentă.
Victoria Furtună îl imită pe Călin Georgescu
În ziua comemorării domnului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, miercuri, pe 2 iulie a.c., președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, la mormântul marelui voievod de la Mănăstirea Putna a vorbit mieros despre planul sovietic de refacere a Moldovei Mari.
„De aici din locul sacrului mormânt, ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est, fie la vest de Prut, fie în nord, fie la sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă. (...) Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din Republica Moldova ne ridicăm și spunem: „Suntem unițim, suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri!”. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor!”, a declamat fosta procuroră afiliată grupului criminal Șor.
Pe 18 mai, în cadrul unui eveniment cu pretenții științifice, la care au participat promotori cu experiență ai moldovenismului, cum ar fi Victor Stepaniuc și Alexandru Roman, Victoria Furtună a făcut declarații cu totul deșănțate, de data aceasta legate de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei: „(...) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.
Deși se declară pro-occidendală, ceea ce o dă de gol pe Furtună ca actor pro-Kremlin este croirea discursurilor sale mistice în jurul narațiunilor false rusești precum „dispariția statului moldovenesc”, a „limbii moldovenești”, a „poporului moldovenesc”. Nota patetică a acestora o pliază perfect pe stilul candidatului pro-rus la prezidențialele din România, Călin Georgescu. Maniera în care își filmează mesajele se aseamănă frapant cu declarațiile electorale ale politicianului român. În realitate, prin sensibilizarea moldovenilor cu declarațiile sublime că „țara lor” nu este mică și neputinciosă, ci mare și frumoasă, Furtună urmărește, potrivit experților organizației Watchdog, transmiterea mesajului că moldovenii nu au nevoie de UE unde se distruge familia, credința și Ortodoxia. Recurgerea la serviciile influencerilor, după cum observă pe bună dreptate aceiași experți, demonstrează cu prisosință copierea strategiei lui Călin Georgescu.
Poate statul să recupereze cele 2 milioane de euro de la Guțul?
Zilele de marți și joi (1 și 3 iulie a.c.) au fost marcate de dezbaterile judiciare „dramatice” în dosarul guvernatoarei regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, și colegei sale din fostul Partid „Șor”, Svetlana Popan. Acestea sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării fostului Partid „Șor” din partea grupului criminal omonim, „în formă prelungită” și în calitate de complici.
Joi, instanța de judecată a anunțat data pronunțării sentinței, pe 5 august 2025, după un an de examinare a acestei cauze aflată în atenția opiniei publice. În privința guvernatoarei Găgăuziei, procurorii au solicitat nouă ani de închisoare și confiscarea a 40 de milioane de lei. În cazul secretarei Svetlana Popan, procurorii au cerut opt ani de închisoare și confiscarea a aproape 10 milioane de lei. Numai că sancțiunile aplicate de autorități pe imobilele pe care le deține guvernatoarea regiunii găgăuze sunt descurajante în acest sens.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe un cap de acuzare, Guțul este învinuită că, în perioada 2019–2022, a fost responsabilă în Partidul „Șor” de transportarea banilor grupului criminal Șor din Rusia în Republica Moldova, prin cursele aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore). Pe un alt capăt de acuzare, bașcana este învinuită că a coordonat transpotarea și plătirea manifestanților pentru participarea la protestele organizate în faţa instituțiilor de stat septembrie 2022 – noiembrie 2022.
Evghenia Guțul a spus că este nevinovată și a calificat acțiunile procurorilor drept „persecuție politică”. În afară de acest dosar, bașcana mai figurează într-o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii municipiului Chișinău deschisă pentru finanțarea campaniei sale electorale pentru funcția de conducător al autonomiei găgăuze.
Victor Gușan se vede obligat să plătească
Regimul separatist din Trasnistria a ajuns să apeleze la oligarhul local Victor Gușan pentru a-și menține funcționalitatea, în condițiile penuriei de fonduri rusești. Recent, șeful holdingului Sheriff a transferat 35 de milioane de ruble transnistrene, echivalentul a 35 milioane de lei moldovenești, administației orașului Tiraspol pentru cheltuieli esențiale urbii pe fundalul crizei energentice din regiune. Administația secesionistă acuză plăți grele pentru asigurarea regiunii cu gaze, care costă lunar aproximativ 9 milioane de lei doar pentru transportul combustibilului pe teritoriul Republicii Moldova. Regimul secesionist pro-rus și-a explicat incapacitatea de plată a salariilor prin faptul că este obligat să achite pentru transportarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. În prezent, operatorul de gaze din regiunea transnistreană – Tiraspoltransgaz – plătește lunar pentru transportarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova pentru o lună, la volumul de un milion de metri cubi pe zi – aproximativ 9 milioane de lei.
Victor Gușan este președintele holdingului „Sheriff”, cel mai mare contribuabil al regiunii separatiste. Sheriff SRL, denumit convențional holdingul Sheriff, reprezintă un grup de companii active pe toate segmentele economiei locale – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă, criptovalută. Holdingul Sheriff achită zeci de milioane de dolari anual la bugetul așa-zisei „republici moldovenești nistrene”. Victor Gușan deține companii pe malul drept al Nistrului, în Ucraina, în state membre ale Uniunii Europene, în special în Germania, precum și în multe paradise fiscale.