Congresul lui Șor urmărește eliminarea independenței Republicii Moldova

Congresul lui Șor urmărește eliminarea independenței Republicii Moldova
© EPA/DUMITRU DORU   |   Ilan Șor gesticulează la un briefing privind totalizarea campaniei electorale, 22 februarie 2019.

Congresul blocului „Victoria” la Moscova și modul în care Găgăuzia este afectată de influența lui Ilan Șor, precum și problemele economice din lume, legate de creșterea taxelor la mărfurile importate în SUA, au fost subiectele discutate în presa din regiunea găgăuză în ultima săptămână.

Congresul de la Moscova al echipei lui Șor sub semnul narațiunilor pro-Kremlin

Pe site-ul LAF.MD a apărut săptămâna aceasta un articol despre congresul blocului politic „Victoria” de la Moscova. Autorul textului, jurnalistul Vitali Gaidarji, a analizat declarațiile făcute de la tribuna congresului și a explicat de ce un astfel de comportament al partidelor politice este anormal. Gaidarji a abordat separat declarațiile cu privire la persoana care va deschide lista electorală a partidului la alegeri.

„Lista va fi deschisă de nimeni alta decât bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Da, chiar cea care se află în arest la domiciliu și așteaptă sentința instanței. Aceasta este acuzată de finanțare ilegală și fals în documente. Dar, potrivit blocului „Victoria”, asta nu este infracțiune, ci „luptă împotriva regimului”. Șor a propus, Guțul a acceptat. Chipurile echipa are încredere în ea și nu poate să o dezamăgească. Se pare că a sta în arest este acum o dovadă de loialitate. Cu cât un candidat are mai multe dosare, cu atât este mai sus pe listă. Așa se construiește la noi verticala puterii”, scrie jurnalistul.

El a evidențiat și sprijinul mediatic acordat congresului de către presa de stat rusă. Acest fapt demonstrează că Moscova mizează pe Șor.

„Să fim sinceri. Blocul „Victoria” nu este doar un partid. Este un serial TV cu producători de la Moscova, unde rolurile principale sunt jucate de fugari și inculpați. Totul este prezentat frumos: congrese, sloganuri, discursuri. Dar esența este simplă – este vorba de revenirea Partidului „Șor” sub un nou nume. Declarațiile despre uniunea cu Rusia, aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, lupta împotriva „regimului Sandu” nu sunt un program, ci o incantație rituală repetată în fața camerei pentru a crește ratingul în rândul celor care încă mai cred în revenirea „vremurilor de glorie””, a menționat Vitali Gaidarji.

În opinia sa, problema care se pune acum este dacă echipei oligarhului fugar Șor i se va permite să participe la alegeri. În același timp, este imperios necesar să se acționeze, deoarece în joc este viitorul Moldovei, iar semnalele de la Moscova sunt clare – Moldova nu trebuie lăsată să adere la UE.

Evghenia Guțul ar putea deschide lista blocului „Victoria” la alegerile parlamentare. De ce este acest lucru periculos pentru Găgăuzia?

Subiectul congresului de la Moscova și participarea Evgheniei Guțul la alegerile parlamentare a fost abordat și de jurnalistul Mihail Sirkeli în cadrul emisiunii Nokta Live. El a explicat de ce ar fi periculos ca șefa regiunii găgăuze să ocupe primul loc pe lista candidaților blocului „Victoria” la alegerile parlamentare din Republica Moldova.

„Cu toții ne-am dat seama că activitatea politică a grupului infracțional organizat al lui Șor era subversivă și avea drept scop subminarea independenței și suveranității Republicii Moldova, în ciuda faptului că Șor și grupul său infracțional organizat se prefăceau că sunt preocupați de bunăstarea oamenilor, de ajutorarea celor nevoiași și așa mai departe. Dar la întâlnirea de la Moscova, grupul infracțional organizat al lui Șor a declarat fără echivoc că nu se preocupă de caritate și grija față de săraci, ci urmărește eliminarea independenței Republicii Moldova. Iar lista candidaților grupului infracțional organizat al lui Șor, care va acționa în acest sens, este deschisă de Evghenia Guțul, care deține funcția de bașcană a Găgăuziei”, a remarcat Sirkeli.

În opinia sa, Găgăuzia devine principalul instrument al lui Șor pentru lichidarea independenței Moldovei. Totuși, în acest caz, regiunea autonomă riscă să devină un instrument de autolichidare.

„Printre politicienii găgăuzi de toate culorile nimeni nu a văzut problema și nici măcar nu a reacționat la faptul că Evghenia Guțul, care formal este bașcana Găgăuziei, va conduce lista grupului infracțional organizat al lui Șor, care și-a anunțat orientarea spre lichidarea independenței Moldovei. Acest fapt vorbește despre o degradare foarte gravă a mediului politic găgăuz. Probabil, mulți consideră că nu este cazul să își bată capul, că epoca rușinii Găgăuziei lui Șor va trece ca un guturai și totul va reveni la normal. Dar problema este că nu va reveni”, a adăugat jurnalistul.

Sirkeli crede că odată ce elitele găgăuze i-au vândut lui Șor autonomia, acestea au declanșat mecanismul de lichidare a Găgăuziei.

„Găgăuzia este angajată doar în promovarea intereselor Rusiei și acum a devenit oficial un simbol și un instrument al Kremlinului în planurile sale de a lichida statul independent Republica Moldova”, a conchis Sirkeli.

Discutarea problemelor economice pe postul GRT

Săptămâna aceasta, compania publică GRT a difuzat un interviu cu fostul ministru moldovean al Economiei, Octavian Calmîc. Emisiunea „De Facto” la care a fost invitat Calmîc este găzduită de analistul politic Corneliu Ciurea.

O parte a emisiunii a abordat ultimele știri din SUA, unde, în urma deciziei președintelui Donald Trump, au fost majorate taxele de import pentru mai multe țări.

„În primul rând, SUA se confruntă cu probleme economice interne. Statele Unite au cea mai mare datorie publică și au ajuns la un nivel critic în care serviciul datoriei publice costă între 4 și 6% din PIB”, a declarat Calmîc.

În opinia sa, acesta este deja un nivel critic, când economia începe să se supraîncălzească. În același timp, Calmîc consideră că încă nu se observă o tendință a marilor companii de a-și readuce producția din Asia în SUA, lucru dorit de conducerea SUA.

Creșterea taxelor vamale a afectat și Republica Moldova. Pentru țara noastră, taxele au crescut cu 25%. Calmîc a precizat că SUA nu se numără printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei, și că în cea mai bună perioadă, balanța comercială era de circa 100 de milioane de dolari.

„De îndată ce au început discuțiile despre o posibilă creștere a taxelor pentru mărfurile din Moldova, multe companii moldovenești s-au reorientat spre alte piețe și, după cum ați observat, exporturile către SUA au scăzut cu 40%. În ciuda faptului că, de exemplu, produse precum vermutul aveau o piață foarte bună. Și nu doar vermutul, dar și alte tipuri de băuturi alcoolice tari pe care le exportam acolo. Prețurile erau atractive pentru piața americană și produsele noastre se vindeau foarte bine”, a comentat Calmîc.

Timp citire: 5 min