
Presa din regiunea transnistreană a reflectat extrem de redus desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
În puținele materiale difuzate au fost lansate narațiuni similare cu cele ale Moscovei. De exemplu, „Pervii Pridnestrovski” susține că „referendumul a împărțit Moldova în jumătate” și că „ a fost un eșec”, iar „moldovenii sunt împotriva integrării europene și președintei Maia Sandu”.
Vadim Krasnoselski reia narațiunile false
Presa din regiune a scris, în schimb, despre întrevederea dintre Vadim Krasnoselski și șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling. „Observăm îndeaproape modul în care se desfășoară procesele electorale în statul vecin și suntem îngrijorați de nervozitatea din societatea moldovenească. Nu aș vrea ca această nervozitate să fie folosită de forțe terțe pentru a recurge la provocări”, a menționat Vadim Krasnoselski, citat de radio.pgtrk.com, în cadrul discuțiilor, care s-au axat, în special, pe negocierile privind reglementarea problemei transnistrene.
Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a oferit un interviu și publicației britanice The Telegraph în care reiterează, mai multe narațiuni false, potrivit cărora Republica Moldova și-ar fi pierdut identitatea națională, iar conflictul din 1992 a fost declanșat din cauza că puterea de la Chișinău ar fi atacat Transnistria.
Și declarațiile așa-numitului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, făcute pentru publicația rusă „Izvestia” (n.a. – publicație interzisă pe teritoriul UE din cauza propagandei și susținerii războiului în Ucraina”) au fost intens mediatizate. Vitali Ignatiev, citat de novostipmr.com, a folosit iarăși falsul că regiunea transnistreană ar fi fost exclusă de la participarea la referendumul privind aderarea la UE, deși pentru alegătorii din stânga Nistrului au fost deschise 30 de secții de votare în acest scop.
Tiraspolul vrea relații comerciale mai strânse cu Federația Rusă
În același interviu, Vitali Ignatiev susține că Tiraspolul este interesat să dezvolte relațiile comerciale cu Federația Rusă, deși ponderea exporturilor regiunii în UE este de aproape 81 la sută, iar a importurilor – de peste 56 la sută.
„Din păcate, la etapa actuală, din cauza problemelor obiective de logistică, precum și a acțiunilor restrictive ale Moldovei, oportunitățile comerciale sunt mult reduse. De asemenea, avem o viziune extrem de negativă asupra faptului că, din cauza măsurilor restrictive ale Chișinăului, importurile din Rusia au scăzut. De exemplu, aceleași medicamente. Sperăm că, pe măsură ce circumstanțele se vor schimba, vom putea restabili legăturile comerciale anterioare. Dar pentru moment este vorba de o chestiune de perspectivă”, a spus Vitali Ignatiev.
Tiraspolul nu vede o problemă în instalarea blocurilor de beton la trecerea pe malul stâng al Nistrului „Pe toată perioada de valabilitate a codului de amenințare teroristă, CUC nu a primit plângeri. Aceasta înseamnă că facem totul corect în ceea ce privește atitudinea noastră față de oameni. /…/ Aceste măsuri preventive joacă un anumit rol în stabilizarea situației de pe teritoriul Transnistriei”, a declarat reprezentantul Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control, Oleg Belyakov, citat de radio.pgtrk.com.
„Noi trebuie să tindem să avem pace, dar și să putem să ne apărăm”, a declarat Vadim Krasnoselski, la o întrevedere cu sindicatele, despre care a relatat Pervîi Pridnestrovski. El le-a vorbit reprezentanților sindicatelor și despre „sancțiunile aplicate de Moldova împotriva întreprinderilor din regiune”.