
Acuzații ale Tiraspolului la adresa Chișinăului privind nedorința de a avansa în procesul de negocieri pe problema transnistreană; manifestații de amploare pe timp de criză, dedicate „eliberării Transnistriei” și încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce oamenii îngheață în apartamente, precum și „ajutorul pascal” de 200 de ruble din partea companiei Șerif pentru care pensionarii au format cozi imense, au fost printre cele mai reflectate subiecte în presa de la Tiraspol în ultima săptămână.
Întrevedere între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului
Novostipmr.com scrie despre întrevederea dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului la procesul de negocieri, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev. Materialul are titlul: „Rusia și OSCE au făcut ca Chișinăul să revină la masa de negocieri”. Potrivit sursei, Oleg Serebrian ar fi refuzat o întrevedere solicitată anterior de cei de la Tiraspol de frica presei din regiune și a propus organizarea discuțiilor prin intermediul video-conferinței. Ulterior, întrevderea ar fi avut loc datorită implicării OSCE și reprezentanților Moscovei în procesul de negocieri. În articol mai este menționat faptul că din cauza „legii separatismului”, delegația condusă de Vitali Ignatiev nu se poate deplasa la Chișinău, deoarece nu îi este garantată securitatea. Referitor la întrevedere, sursa scrie că a fost relansată activitatea unor grupuri de lucru, însă până cum s-au acumulat multe probleme pe care Chișinăul nu s-ar grăbi să le rezolve și să-și îndeplinească obligațiile asumate anterior.
Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, și reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy – Suliga, cea din urmă aflându-se la a șasea vizită la Tiraspol, potrivit unui material difuzat de TSV. La această întrevedere Krasnoselski a acuzat Chișinăul de crearea problemelor privind „comerțul exterior”, blocarea conturilor bancare și întreruperea în baza unor motive inventate a procesului de negocieri în formatul 5+2.
Vadim Krasnoselski a mai acuzat Chișinăul că nu își dorește reluarea negocierilor în formatul 5+2 și la întrevederea cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Lenk, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling, potrivit Novostipmr.com. El le-ar fi recomandat reprezentanților OSCE să intervină pentru a relua negicierile în formatul respectiv. Sursa mai scrie că Thomas Lenk a spus că își dorește o activitate mai intensă a grupurilor permanente și că este „un fan al formatului 5+2”, care a fost stabilit în perioada mandatului său de reprezentant special în procesul de negocieri.
Novostipmr.com mai scrie că, în alt context, Vitali Ignatiev s-a arătat extrem de revoltat de expulzarea copreședintelui rus al Comisiei Unificate de Control, Aleksandr Andreev, calificând decizia Chișinăul drept un pas distructiv și o lovitură dură asupra operațiunii de menținere a păcii în regiune, deși a recunoscut că mecanismul funcționează și fără diplomatul rus expulzat.
Tiraspolul a prelungit regimul privind starea excepțională în economie
Tiraspolul a prelungit regimul privind starea excepțională în economie până pe 9 mai a.c. Potrivit Radio 1, așa-zisul președinte al Sovitului Suprem de la Tiraspol, Aleksandr Korșunov, a argumentat necesitatea acestei decizii prin faptul că nu se reușește acumularea unor venituri suficiente la buget, deoarece întreprinderile industriale și-au relansat doar parțial activitatea, în condițiile unui deficit de gaze naturale.
Locuitorii regiunii transnistrene au rămas fără căldură în apartamente, în zilele când a fost deosebit de frig, din cauza că în regiune încă nu au început livrările de gaze naturale pentru perioada următoare, Tiraspolul invorcând „condițiile tehnice”. Potrivit TSV, Sezonul de încălzire a fost preungit, până pe 13 aprilie, însă doar în școli și grădinițe și oricum era frig. Metanul era suficient doar pentru a asigura furnziarea apei calde și gazului natural către consumatori. Vadim Krasnoselski a recomandat copiilor care merg la grădiniță și elevilor să participe la activități și la ore de la distanță. „Nimic n-o să se întâmple, o să fie mai sănătoși”, a spus acesta.
Totuși, deși furnizarea căldurii a fost reluată în blocuri, doar într-o zi au fost înregistrate două avarii din cauza presiunii scăzute din sistem.
O coloană dedicată „eliberatorilor ruși”, în construcție la Dubăsari
În plină criză economică și financiară, fără resurse energetice suficiente, Tiraspolul organizează evenimente de amploare și renovează monumente în majoritatea localităților pentru a marca „81 de ani de la eliberarea Transnistriei de ocupația româno-fascistă, sub genericul „Primăvara eliberării” și 80 de ani de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 12 aprilie, Vadim Krasnoselski a participat la un astfel de eveniment dedicat „eliberării Tiraspolului”, transmite Novostipmr. „În timpul ocupației, din 8 august până în primăvara anului 1944, desigur, Tiraspolul a trecut prin teroare, ucideri în masă, tortură și violență. Au venit zile negre. Cine a făcut asta? Bineînțeles, au existat acoliți și trădători, dar au jucat roluri secundare. Acest lucru este de înțeles. De cea mai mare parte a terorii se fac vinovați oficiali români, care au fost trimiși aici în număr de opt mii de oameni, în așa-zisa Transnistrie, în Guvernământul Transnistriei cu capitala în orașul Odesa”, a declarat Krasnoselski la evenimentul Transnistriei.
În aceeași zi, în satul Corotna, într-o astfel de manifestație au fost implicați zeci de elevi și profesori, care țineau în mână poze ale soldaților ruși care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit unui material difuzat de TSV.
Copii pictați pe față cu drapelul rusesc și așa-numitul steag al Transnistriei au fost implicați și ei la un evenimentent dedicat „eliberării raionului Dubăsari”, reflectat de Pervi Pridnestrovski.
În același timp, Tiraspolul nu a ezitat să chelutiască bani pe instalarea unei căști militare din metal, fabricate de Electromaș, la indicația lui Krasnoselski, și pe alte lucrări de renovare la „Memorialul Gloriei” de la Tiraspol, cum ar fi plăci imense dedicate operațiunii Iași-Ungheni sau clopote. Pervii Pridnestrovski transmite că respectiva cască metalică este identică cu cea de pe zidurile Kremlinului.
Sursa a difuzat și alte materiale de acest gen. De exemplu, într-o localitate din Dubăsari este construită o coloană de opt metri dedicată „eliberatorilor ruși”, care va avea în capăt steaua roșie sovietică și care va lumina, fiind alimentată de la baterii solare.
Între timp, pensionarii au format cozi pentru a primi un ajutor de Paști din partea companiei Șerif, care controlează majoritatea activităților economice în Transnistria. TSV precizează că oamenii în etate primesc câte 200 de ruble transnistrene sau aproximativ 200 de lei moldovenești din partea Șerif-ului. Banii sunt doar pentru cei care dețin pașaportul Rusiei, Ucrainei sau Belarusului.
În alt context, Radio 1 anunță că „un pachet de legi care prevede sanționarea schimbării sexului și refuzului de a naște copii a fost votat, în prima lectură de Sovietul Suprem” de la Tiraspol.