
„Lecțiile de istorie” ale lui Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru presa rusă, și activitatea în zona de securitate au fost cel mai intens mediatizate subiecte în presa din stânga Nistrului. În același timp, Tiraspolul se pregătește pentru o criză energetică îndelungată.
Tiraspolul insistă pe negocierile în formatul 5+2
Așa-numitul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, s-a plâns delegației reprezentanților țărilor nordice și baltice pe lângă OSCE că Chișinăul nu ar îndeplini acordurile semnate în procesul de negocieri, precum și declarația privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean propusă de Tiraspol, potrivit Radio 1. „Negocierile sunt într-o criză profundă”, a spus Ignatiev. Vitali Ignatiev a subliniat că Tiraspolul mizează pe medierea OSCE și a altor participanți internaționali în formatul „5+2”, ceea ce ar putea normaliza situația. Reprezentanții OSCE au primit răspunsuri la întrebările privind dezvoltarea ulterioară a Transnistriei, ținând cont de realitățile regionale și perspectivele de interacțiune la nivelul reprezentanților politici, notează sursa citate.
Vadim Krasnoselski a oferit un interviu agenției de presă RIA Novosti în care a vorbit despre indicația sa ca anul 2025 să fie „anul poporului nistrean”. Potrivit TSV, un alt subiect al discuției au fost „relațiile cu Moldova”. Krasnoselski i-a spus jurnalistului rus că „suntem popoare diferite” și că își dorește ca relațiile să fie de bună vecinătate. El a mai afirmat că Chișinăul nu intenționează să întrerupă mecanismul de menținere a păcii. Potrivit lui Krasnoselski, regiunea se confruntă cu o criză economică și energetică profundă. „Cu ajutorul Federației Ruse primim gaze naturale în regiune. Mulțumesc conducerii Republicii Moldova că permite tranzitul acestora și nu au creat impedimente. Este un pas bun și am o părere pozitivă despre aceasta. Situația este destul de tensionată și, din păcate, nu avem garanții clare”, a mai spus Krasnoselski. În același timp, șeful administrației separatiste de la Tiraspol a dat asigurări că tarifele la energie și serviciile utilitare nu vor mai fi majorate.
În același interviu, potrivit Novostipmr.com, Vadim Krasnoselski susține că „Transnistria nu a făcut parte teritorial nici din Principatul Moldovei, nici din România”, iar „poporul transnistrean este menționat chiar și în Declarația de independență a Republicii Moldova”. „Declarația delimitează clar revendicările teritoriale ale Moldovei moderne: Basarabia, Bucovina și ținutul Herța. Este indicat clar că Transnistria este teritoriul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești formate la 12 octombrie 1924. Și oamenii locuiesc aici, în Transnistria, chiar așa îi spun”, a afirmat Krasnoselski.
Situația din Zona de securitate, în vizorul Tiraspolului
Reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control, Oleg Beliakov, a anunțat că grupul de lucru privind organele de drept și-a reluat activitatea după o pauză de trei ani, transmite TSV. Potrivit lui Beliakov, la prima ședință s-a discutat despre posturile de control și activitatea anagajaților Poliției și miliției în Zona de securitate. De asemenea, Tiraspolul acuzîă Chișinăul că a renunțat unilateral la îndeplinirea acordului privind acest grup de lucru.
Tot Oleg Beliakov i-a raportat lui Vadim Krasnoselski despre situația din Zona de Securitate, transmite „Pervi Pridnestrovski”. Astfel, Beliakov a spus că situația este stabilă și sub control. „Nu sunt semnale că situația s-ar complica sau că s-ar pregăti acțiuni de luptă. La rândul său, Krasnoselski a menționat că apar multe informații în mass-media, potrivit cărora Transnistria este stat agresor și că va fi în curând război, dar este important ca să activeze Comisia Unificată de Control și să colaboreze părțile în procesul de negocieri. În cadrul întrevederii s-a discutat și despre cooperarea dintre organele de drept de pe ambele maluri ale Nistrului, iar Krasnoselski a subliniat că această problemă nu trebuie politizată.
Criza energetică va fi una de durată
Tiraspolul anticipează că criza energetică va fi una de durată. Acest lucru este confirmat și de modul în care administrația separatistă transnistreană se pregătește deja pentru următorul sezon de încălzire. Potrivit „Pervi Pridnestrovski”, în timpul verii, vacanței elevilor, în școli și spitale urmează să fie instalate centrale termice care să funcționeze pe bază de combustibil solid, cărbune sau lemne. „Acest lucru reprezintă o economie semnificativă a resurselor financiare”, a argumentat Vadim Krasnoselski.
Pregăturile în acest sens sunt de amploare. De exemplu, uzina Elektromaș, care și-a reluat activitatea, deși nu în totalitate, a lansat fabricarea unor noi centrale termice pe bază de combustibil solid. „Suntem în totalitate dependenți de vecinii noștri în ceea ce privește aprovizionarea cu „combustibil albastru” (gaz – n.a.). Și vecinii nu sunt prietenoși cu noi. Acum este relativ cald în casele transnistrenilor, dar cine poate garanta că în următorul sezon de încălzire nu va trebui să scoatem din nou reșourile electrice din debara și să pornim aparatele de aer condiționat pentru a ne încălzi. Prin urmare, în urmă cu aproximativ o lună, Elektromaș a început să fabrice centrale pe bază de combustibil solid, „Gorînîci”, pentru nevoile casnice”, scrie ziarul „Pridnestrovie”.
Hidrocentrala de la Dubăsari funcționează la capacitate maximă, scrie Novostipmr.com. Acest lucru a devenit posibil datorită celei de-a patra unități hidroelectrice și a fluxului de majorat de apă de la centrala hidroelectrică Novodnistrovsk din Ucraina. După repararea și instalarea acestei unități hidroelectrice, capacitatea maximă de producere a energiei electrice de către Hidrocentrala de la Dubăsari s-a dublat, notează sursa citată.
„NATO pătrunde în Moldova”
Presa din stânga Nistrului a mai mediatizat intens și vizita lui Krasnoselski la „ministerul apărării” de la Tiraspol, sediul căruia a fost reparat anul trecut. Potrivit „Pervi Pridnestrovski”, clădirea, construită în 1917, a fost renovată capital, a mai fost contruit un etaj, au fost instalate echipamente noi și a fost adusă mobilă nouă.
„NATO pătrunde în Moldova” – titrează aceeași sursă, care citează declarațiile așa-numitului deputat, Andrei Safonov, care a comentat detașarea unui grup consultativ al forțelor armate germane în Republica Moldova. Potrivit lui Safonov, grupul, căruia i se vor alătura și reprezentanți ai Franței, Marii Britanii și României, va transforma Armata Națională a Republicii Moldova într-o armată similară cu cea a forțelor armate din țările NATO.
Și declarațiile președintelui României, Nicușor Dan, despre unirea Republicii Moldova cu România nu au trecut neobservate în presa din stânga Nistrului. „TSV” transmite că Nicușor Dan pledează pentru unirea celor două state, însă acest lucru trebuie să-și dorească și cetățenii Republicii Moldova, iar Bucureștiul ar putea lua o astfel de decizie doar printr-un vot în Parlament.
Potrivit „Pervi Pridnestrovski”, fotograful britanic Dean O'Brien ar fi fost reținut la aeroportul din Chișinău. Acesta a fost în regiunea transnistreană de Ziua Victoriei. „Puterea de la Chișinău nu vrea ca oamenii să știe cât de bine este să trăiești în Transnistria”, ar fi spus Dean O'Brien, care apare în imagini cu panglica „Sfântului Gheorghe” în piept, fotografiind evenimentele dedicate zilei de 9 mai.