DEZINFORMARE: Chișinăul ar putea face anumite cedări în fața Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană

DEZINFORMARE: Chișinăul ar putea face anumite cedări în fața Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană
© mid.gospmr.org   |   Așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev.

Atitutinea Chișinăului s-a schimbat, în cadrul ultimelor negocieri, și s-ar putea ajunge la anumite cedări în fața Tiraspolului pe problema reglementării transnistrene, susține așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev, citat de TSV.

Dezinformare: Pozițiile Chișinăului s-au schimbat în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană

ȘTIRE: „În mod neașteptat, am văzut schimbări ale pozițiilor din partea părții moldovenești. Prima dată, am auzit ceva mai mult sau mai puțin consistent din partea Chișinăului. Personal, am văzut că Chișinăul este gata să renunțe la anumite condiții înaintate anterior Tiraspolului”, a declarat reprezentantul politic din partea Tiraspolului în pocesul de negocieri pe problema transnistreană, Vitali Ignatiev. El a exprimat această opinie, fiind întrebat despre faptul că după ce, inițial, în luna mai, când Tiraspolul a propus semnarea declarației privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, Chișinăul a refuzat un asemenea document, iar acum a acceptat să examineze noua versiune a acestuia.

Și membrul așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Andrei Safonov consideră că există semnale ca Chișinăul ar face anumite cedări în fața regimului din stânga Nistrului. „Faptul că Chișinăul a acceptat să examineze opțiunea de a semna declarația privind asumarea angajamentului de a reglementa pașnic conflictul transnistrean și că va oferi răspuns într-o săptămână, oferă o mică speranță că anumite lucruri se vor îmbunătăți în pocesul de negocieri, pentru că îngrijorările Tiraspolului au fost partial auzite, iar acest lucru se datorează situației geopolitice actuale legată de întărirea pozițiilor Federației Ruse în lumea contemporană”, a declarat Safonov. El nu a explicat ce a avut în vedere când a vorbit despre  schimbarea pozițiilor Federației Ruse, însă a subliniat că există anumite informații publicate în surse deschise, potrivit cărora în timpul ultimelor confruntări militare dintre Federația și Ucraina au fost distruse depozitele în care erau păstrate rezervele de gaze naturale ale Republicii Moldova, ceea ce ar fi un factor care a influențat această schimbare de atitudine a Chișinăului în negocierile cu Tiraspolul. De asemenea, referindu-se la așa-zise cazuri de încălcare a drepturilor cetățenilor din regiunea transnistreană de către autoritățile din dreapta Nistrului, despre care s-ar fi vorbit la întrevederea de la Tighina din 19 noiembrie, Safonov a spus că, dacă anterior acestea rămâneau fără o reacție, acum Chișinăul și-ar putea revizui atitudinea. „Situația este un pic diferită și, probabil, Chișinăului îi este convenabil să păstreze pacea la Nistru și, în acest sens, toate metodele sunt bune. Este vorba, inclusiv, de discuții despre situația privind drepturile omului și să facă mici cedări, să finalizeze proiectul declarației privind soluționarea tuturor problemelor pe cale pașnică”, a afirmat Andrei Savonov.

Realitate: În discursul autorităților de la Chișinău nu există nici cea mai mică aluzie la vreo cedare în fața Tiraspolului

NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul sugerează că ar putea face anumite cedări în procesul de negocieri cu Tiraspolul; 2. Atitudinea Chișinăului s-a schimbat în negocierile cu Tiraspolului.

OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul vrea să prezinte Chișinăul drept un negociator slab în reglementarea transnistreană, gata să facă anumite cedări, iar regimul din stânga Nistrului este pe poziții avantajoase în acest proces

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În comunicatul Biroului Politici de Reintegrare de la Chișinău, emis după întrevederea în formatul 1+1 de la Tighina din 19 noiembrie, nu se spune nimic despre vreo posibilă renunțare la anumite condiții înaintate Tiraspolului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. În același timp, șeful Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian, a subliniat că declarația privind soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, propusă de Tiraspol în mai a.c., are un caracter simbolic. „Ne vom uita peste a doua versiune a textului, acum, pentru că noi am venit cu o contrapropunere privind această declarație, care nu va schimba mare lucru, decât va reafirma încă o dată că părțile implicate în procesul de negocieri consideră dialogul drept instrument care va conduce la soluționarea conflictului. Încă nu există unanimitate, dar rămânem deschiși la dialog. Este important să asigurăm atât cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, cât și partenerii internaționali că soluția este una pașnică”, a declarat Oleg Serebrian.

CONTEXT: Tiraspolul amplifică imaginea distorsionată creată de Moscova, în contextul convorbirilor care au loc între Ministerul Energiei, drept reprezentant al Chișinăului, și Gazprom, ca reprezentant al Kremlinului, despre asigurarea regiunii transnistrene cu gaze naturale rusești, după ce Ucraina va stopa tranzitul acestora, începând cu 1 ianuarie 2025. Recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a aflat în Rusia, unde a discutat despre asigurarea de către Gazprom cu gaze a regiunii transnistrene, însă fără succes, se pare. Presa de la Kremlin încearcă să prezinte vizita lui Parlicov în Rusia drept o schimbare a poziției Chișinăului privind relațiile cu Moscova. Astfel, se încearcă crearea unei imagini false, potrivit căreia Chișinăul ar putea face un pas înapoi și în privința presupuselor datorii revendicate de Moscova pentru gaz și nerecunoscute de Chișinău, precum și în procesul de reglementare transnistreană.

Verifică sursele:

Timp citire: 4 min