Reluarea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană printr-o schemă finanțată de către Rusia este descrisă triumfalist de către presa din regiunea transnistreană. Meritele depășirii crizei energetice îi sunt atribuite Federației Ruse și liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În același timp, în niciun material nu se menționează, fie și în treacăt, durata în care vor fi livrate gazele naturale de către compania maghiară MET sau condițiile în care a fost oferit creditul rusesc din care sunt plătite gazele care ajung în prezent în stânga Nistrului.
Chișinăul planifică să procure gaze naturale pe piața spot și să le furnizeze gratuit regiunii transnistrene, dar, în schimb, Tiraspolul va trebui să renunțe la suveranitatea sa. Guvernul Republicii Moldova intenționează, probabil, să reintegreze Transnistria pentru a adera la Uniunea Europeană ca stat unitar, susține presa pro-Kremlin din Rusia.
Diplomatul ucrainean, Păun Rohovei, care cunoaște dosarul transnistrean, va fi noul ambasador al Ucrainei în R. Moldova. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat decretul de desemnare, vineri, 7 februarie.
La începutul acestei săptâmâni, Serviciul de informații externe al Federației Ruse (SVR) a dat tonul propagandei rusești și celei de la Tiraspol în ceea ce Institutul pentru Studiul Războiului califică drept o pregătire pentru o operațiune sub steag fals în efortul Kremlinului de a destabiliza Republica Moldova, urmărind răspândirea panicii și neîncrederii în societatea moldovenească.
Criza energetică pe care Rusia ar putea-o provoca regiunii separatiste transnistrene și implicit Republicii Moldova a împărțit opinia publică în două tabere. Există acea tabără a “hardlinerilor” (inflexibililor - n.r.) care doresc cu orice preț reintegrarea regiunii în virtutea dreptului legitim constituțional al Republicii Moldova ca autoritățile de la Chișinău să controleze tot teritoriul țării pe ambele maluri ale Nistrului.
„Capetele fierbinți” de la Chișinău se gândesc să folosească criza energetică din Republica Moldova pentru a soluționa cu forța conflictul transnistrean, susține Ministerul de Externe de la Moscova.
Actuala criză energetică este provocată de faptul că întreprinderea rusă Gazprom nu-și onorează obligațiile contractuale, a declarat, joi 19 decembrie, președinta Maia Sandu, la o conferință de presă.
Atitutinea Chișinăului s-a schimbat, în cadrul ultimelor negocieri, și s-ar putea ajunge la anumite cedări în fața Tiraspolului pe problema reglementării transnistrene, susține așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste transnistrene, Vitali Ignatiev, citat de TSV.