DEZINFORMARE: Chișinăul vrea să ofere gaze naturale Tiraspolului pentru ca Transnistria să renunțe la independența sa

DEZINFORMARE: Chișinăul vrea să ofere gaze naturale Tiraspolului pentru ca Transnistria să renunțe la independența sa
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos (stânga), îi strânge mâna premierului moldovean Dorin Recean (dreapta) după ce a semnat documente bilaterale la reședința prezidențială din Chișinău, Moldova, 04 februarie 2025. Vizita comisarului în Moldova se înscrie în eforturile UE de a sprijini țara în abordarea unei crize energetice severe.

Chișinăul planifică să procure gaze naturale pe piața spot și să le furnizeze gratuit regiunii transnistrene, dar, în schimb, Tiraspolul va trebui să renunțe la suveranitatea sa. Guvernul Republicii Moldova intenționează, probabil, să reintegreze Transnistria pentru a adera la Uniunea Europeană ca stat unitar, susține presa pro-Kremlin din Rusia.

Dezinformare: Chișinăul vrea ca Transnistria să renunțe la independența sa, în schimbul gazelor naturale oferite Tiraspolului

ȘTIRE: Există două proiecte de depășire a crizei gazelor în Transnistria – cel moldovenesc și cel rus, a declarat pentru „Izvestia”, Igor Iuşkov, analist al Fondului Naţional de Securitate Energetică, expert la Universitatea Financiară pe lângă Guvernul Federaţiei Ruse.

Potrivit lui Iușkov, proiectul moldovenesc prevede ca gazul să fie achiziționat pe piața spot de la traderi internaționali, dar, spune el, gazul de acolo este tot rusesc, doar că nimeni nu afișează acest lucru. Moldova se oferă să cumpere gaze pe piața spot și să-l furnizeze Transnistriei gratuit, în schimb Tiraspolul va trebui să renunțe la suveranitatea sa. Republica Moldova, se pare, intenționează să reintegreze Transnistria pentru a adera în întregime la Uniunea Europeană, spune Iușkov.

Proiectul rusesc, la rândul său, prevede ca Tiraspolul să cumpere gaze din banii oferiți de Moscova, iar Transnistria să „nu ia nicio măsură politică”, susține Iușkov. El afrimă că Tiraspolul va primi fonduri de la Moscova, iar tarifele la gazele naturale vor rămâne neschimbate în Transnistria. Acest lucru nu-i convine Chișinăului, deoarece locuitorii Republicii Moldova vor vedea că s-au orientat spre Europa și tarifele lor sunt mari, iar în Transnistria prețurile nu au crescut”, subliniază Igor Iușkov.

Realitate: Reintegrarea regiunii transnistrene este un proces îndelungat, iar o condiție primordială este retragerea trupelor ruse care staționează ilegal acolo. Acum Chișinăul este ingteresat să ajute la depășirea crizei energetice pentru e evita și o criză umanitară în regiune.

NARAȚIUNI FALSE: 1.Chișinăul vrea să reintegreze regiunea transnistreană, oferind drept monedă de schimb gaze ntaurale. 2.Tarifele la gazele naturale în regiune nu vor crește dacă vor fi procurate din banii alocați de Moscova

OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova lansează ideea falsă, potrivit căreia gazele naturale procurate din grantul european și furnizat regiunii transnistrene va fi folosit drept instrument de șantaj pentru ca Chișinăul să obțină reintegrarea țării. Rusia încearcă să perecliteze acest proces și să denigreze sprijinul european și cel al Chișinăului în soluționarea problemei energetice, inclusiv pentru a distrage atenția de la faptul că Federația Rusă este, de fapt, ce care a provocat această criză.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Președinta Maia Sandu a menționat anterior că reintegrarea țării poate avea loc doar după retragerea trupelor ruse care staționează ilegal în stânga Nistrului. În același timp, autoritățile vorbesc despre un proces îndelungat și costisitor pentru realizarea reintegrării Republicii Moldova.

În ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană ca stat unitar, Chișinăul nu a exclus că aceasta ar putea avea loc inițial fără regiunea transnistreană, care ar putea adera mai târziu.

Analistul rus manipulează când vorbește despre avantajele pe care le-ar avea regiunea dacă ar fi aprovizionată cu gaze procurate de Federația Rusă. Potrivit pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Moscova va oferi un credit Tiraspolului pentru a cumpăra gaze, credit care va trebui returnat, ceea ce, în final, ar contribui la majorarea tarifelor.

Un alt fals este că gazele procurate de pe piață sunt exclusiv rusești. Fostul director al Energocom, Victor Bînzari, a precizat pentru Europa Liberă că gazele procurate, în perioada 1-10 februarie a.c., din grantul european pentru regiunea transnistreană pe piața bulgară reprezintă un amestec din mai multe surse, inclusiv gaze azere, dar și gaze americane de la un terminal LNG din Grecia.

CONTEXT: Uniunea Europeană a propus un grant suplimentar de 60 de milioane de euro regiunii transnistrene pentru a face față crizei energetice în această iarnă. Gazele naturale procurate din acești bani ar fi fost destinate locuitorilor, obiectivelor de importanță socială și anumitor întreprinderi, cum ar fi, de exemplu, brutăriile. Nu însă și întreprincderilor industriale mari cu activitate netransparentă, cum ar fi fermele de criptovalută. Acest lucru demonstrează interesul Bruxelles-ului și Chișinăului de a ajuta, în special, locuitorii din regiune, fără a impune anumite obiective politice.

Tiraspolul a respins, însă, oferta Bruxelles-ului și Chișinăului. Premierul Dorin Recean a precizat că că gazele destinate regiunii transnistrene vor fi pe viitor livrate până la frontiera cu Republica Moldova de către o companie din Ungaria, iar Chișinăul nu va obstrucționa sub nicio formă furnizarea acestora. „Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro.  Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a menționat Dorin Recean.

El a spus că, în schimb, Tiraspolul va trebui să elibereze deținuții politici, să rezolve problema liceului cu predare în limba română din Rîbnița, să păstreze televiziunea publică Moldova 1 în grila operatorilor de cablu din regiune și să înlăture posturile de control instalate ilegal și unilateral în 2022 în Zona de securitate.

Timp citire: 4 min