DEZINFORMARE: Republica Moldova provoacă deliberat o criză energetică pentru a șantaja Rusia și Transnistria

DEZINFORMARE: Republica Moldova provoacă deliberat o criză energetică pentru a șantaja Rusia și Transnistria
© Novostipmr.com   |   Așa-zisul deputat de la Tiraspol, Andrei Safonov

Autoritățile de la Chișinău provoacă în mod deliberat o criză energetică pentru a face dependentă Transnistria și pentru a șantaja Federația, urmărind să nu mai plătească datoriile istorice față de Gazprom, a declarat așa-zisul deputat de la Tiraspol, Andrei Safonov.

Dezinformare: Autoritățile din Republica Moldova provoacă în mod deliberat o criză energetică pentru a șantaja Rusia și Transnistria

ȘTIRE: „Andrei Safonov: Moldova încearcă să șantajeze Rusia și Transnistria” – este ntitlul unui material publicat de Novostipmr.com. „Deputatul” din stânga Nistrului, Andrei Safonov susține că puterea de la Chișinău provoacă în mod deliberat o criză a gazelor pentru a face presiune asupra Transnistriei, dar „nu vor reuși”. „Intențiile lor [ale autorităților moldovenești] nu sunt curate, ei vor să ne subjuge. Dar, în primul rând, având în vedere că nu suntem singuri și, în al doilea rând, avem o rezervă considerabilă de rezistență, nu vor reuși să facă acest lucru”, a spus Andrei Safonov.

El a adăugat că, pe de o parte, Republica Moldova șantajează Rusia cu Transnistria pentru a anula datoria istorică față de Gazprom, iar, pe de altă parte, folosește problema actuală a tranzitului de gaze prin Ucraina pentru a „sufoca” Transnistria. „Dar în această situație există și alte părți interesate”, a subliniat Andrei Safonov. El a reamintit că Transnistria a propus ca Moldova să transmită o adresare comună către Rusia și Ucraina pentru a solicita continuarea tranzitului gazelor, dar Chișinăul a respins această propunere, invocând faptul că autoritățile moldovenești nu consideră Tiraspolul drept o parte egală în relații.

„Aceasta nu este altceva decât demagogie ieftină. De ce? Anterior, între Moldova și Transnistria au fost semnate multe acorduri și nimeni nu a vorbit despre o dualitate a puterii. Mai mult, Transnistria este parte a conflictului transnistrean recunoscută la nivel internațional în caxdrul negocierilor în formatul „5+2” și nimeni nu contestă nici acest lucru”, a subliniat Safonov.

Realitate: Criza energetică este declanșată de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale la hotarul Republicii Moldova, așa cum prevede contractul cu Gazprom

NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul creează în mod deliberat o criză energetică 2. Republica Moldova vrea să șantajeze Rusia și Transnistria, profitând de această criză.

OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul continuă, prin diferite teze false, să paseze vina pentru criza energetică pe Chișinău și să menajeze Rusia, care, în realitate a provocat această criză, pentru a crea tensiune și neîncredere între cele două maluri ale Nistrului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Despre riscul iminent al unei crize energetice, a vorbit pentru prima dată ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, după discuția cu reprezentanții Gazpromului din 24 noiembrie de la Sankt Petersburg. El a precizat că partea rusă a condiționat continuarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova, mai exact către regiunea transnistreană, cu achitarea unei pretinse datorii de peste 700 milioane de dolari de către Chișinău. Această datorie nu a fost infirmată de un audit independent, efectuat de companii internaționale. O altă dovadă că Rusia provoacă această criză energetică este că Gazprom nu a rezervat capacități prin punctele coridorului transbalcanic pentru a furniza gaze naturale prin această rută alternativă, după ce Ucraina va interzice tranzitul gazelor rusești de la 1 ianuarie.

Într-o reacție la propunerea Tiraspolului de a transmite o adresare comună către Moscova și Kiev pentru a solicita prelungirea contractului privind tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean, Biroul politici de reintegrare a precizat că Chișinăul face toate demersurile pentru soluționarea problemei energetice pe ambele maluri. „Biroul Politici de Reintegrare contează, desigur, și pe o bună comunicare cu Tiraspolul, mai cu seamă în cazul în care vom fi puși în fața unei crize energetice și umanitare în raioanele de est ale țării, în așa fel încât să soluționăm în timp util toate probleme de ordin tehnic care se pot ivi”, se arată în declarația instituției, în nu care nu există niciun cuvânt despre faptul că Chișinăul nu ar fi acceptat propunerea Tiraspolului, deoarece nu ar fi parte a acestor discuții, așa cum susține Safonov.

Anterior, Biroul a subliniat că, în realitate, Moscova este cea care șantajează Republica Moldova și provoacă această criză. „Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”, afirmă instituția.

CONTEXT: Tiraspolul recurge la discursuri halucinante pentru a crea o imagine negativă Chișinăului și pentru a-l prezenta drept un pericol pentru regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice, preluând narațiunile Moscovei. De asemenea, în încercarea de a învinovăți Chișinăul dezvoltă teze care nu au nimic  comun cu realitatea, iar falsurile sunt tot mai frecvente. Regimul din stânga Nistrului profită de această criză pentru a crește disensiunile dintre Tiraspol și Chișinău și pentru a provoca dezbinare și neîncredere între locuitorii din regiunea transnistreană.

Timp citire: 4 min