DEZINFORMARE: Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost precedate de cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a țării

DEZINFORMARE: Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost precedate de cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a țării
© EPA / Robert Ghement   |   Cetățenii Republicii Moldova votează la cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale la o secție din București.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost precedate de cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a țării, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Cetățenii din Rep. Moldova i-ar fi acordat, în esență, un vot de neîncredere Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, iar victoria i-ar fi fost asigurată, la fel ca în 2020, de alegătorii care locuiesc în țările din Vest, rezultatele fiind falsificate, în special prin organizarea netransparentă a votului prin corespondență, potrivit Mariei Zaharova. 

Dezinformare: Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost precedate de cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a țării.

ȘTIRE:  Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au avut loc după cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a țării, a  declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. 

„Rezultatele numărării buletinelor de vot ne permit să concluzionam că, la fel ca la ultimele alegeri prezidențiale din 2020, victoria Maiei Sandu a fost asigurată de voturile diasporei moldovenești din țările occidentale, în timp ce majoritatea locuitorilor Republicii Moldova i-au acordat, de fapt, un vot de neîncredere actualului președinte și cursului distructiv al autorităților de la Chișinău”, a afirmat Zaharova.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, experții și politologii invocă numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților. „Ei au atras  atenția asupra organizării netransparente a votului prin corespondență, care oferă oportunități de fraudă”, a adăugat Maria Zaharova.  

Ea a mai spus că actuala campanie electorală s-a remarcat  prin „represiunea fără precedent a autorităților împotriva opoziției și a mass-mediei independente, în special a celei rusofone, interferența flagrantă a țărilor occidentale în procesul electoral și utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorități”.

Realitate: Actuala campanie electorală a fost una democratică, dar fost afectată de ingerințele Moscovei în procesul electoral, prin dezinformări fără precendent și cumpărarea alegătorilor.

NARAȚIUNI FALSE: 1. Alegerile au fost precedate de cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență; 2. Alegătorii din Republica Moldova i-au acordat un vot de neîncredere candidatei Maia Sandu 2.  Voturile cetățenilor din diaspora ar fi fost fraudate, în special prin organizarea votului prin corespondență. 
 
OBIECTIVUL URMĂRIT:  Moscova încearcă să prezinte victoria la alegeri a Maiei Sandu drept un eșec pe teritoriul Republicii Moldova, lansând falsa opinie că cetățenii sunt împotriva acesteia și a parcursului european al Chișinău. 
 
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost una liberă, dar afectată de ingerințele Moscovei în procesul electoral, prin dezinformări fără precendent și cumpărarea alegătorilor. Instituțiile de drept din Republica Moldova au detaliat, în repetate rânduri, că Federația Rusă finanțează, prin intermediul grupării Șor, cumpărarea voturilor la alegerile prezidențiale. În același timp, investigațiile jurnalistice au demonstrat că, la indicația fugarului Ilan Șor, oamenii, ai căror voturi au fost cumpărate, erau îndemnați să voteze în turul II al alegerilor prezidențiale împotriva candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și în favoarea candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. În pofida tentativelor Moscovei de a influența rezultatele alegerilor, datele prezentate de Comisia Electorală Centrală, după examinarea tuturor proceselor verbale, arată că, exceptând regiunea transnistreană și cea găgăuză, Alexandr Stoianoglo a obținut cele mai multe voturi în 16 raioane și municipiul Bălți în timp ce Maia Sandu a obținut cele mai multe rezultate în 15 raioane ale țării și în municipiul Chișinău. Candidatul socialiștilor a fost votat masiv în regiunea găgăuză, condusă de bașcana susținută de fugarul Ilan Șor, Evghenia Guțul, acumulând peste 97 la sută din voturi, precum și de cătățenii din regiunea transnistreană, peste 79 la sută, pe podul Râbnița-Rezina fiind înregistrat un trafic intens al locuitorilor din stângă Nistrului care se deplasau spre secțiile de votare.  Rezultatele finale preliminare arată că Alexandr Stoianoglo a obținut cu 2,6 la sută sau aproape 36.000 mai multe voturi pe teritoriul Republicii Moldova decât Maia Sandu. 

În același timp, Maria Zaharova manipulează în privința faptului că situația este una similară cu anul 2020, având în vedere că în turul II al scrutinului prezidențial de atunci Maia Sandu a acumulat cele mai multe voturi în interiorul Republicii Moldova. 

Reprezentanta Moscovei nu precizează exact depre ce încălcări și falsificări ar fi vorba în cazul alegerilor prezidențiale de la Chișinău, menționând doar despre organizarea votului prin corespondență. Or, numărul celor care au ales această opțiune de vot este mai mic de 1.500 de alegători. Diferența de aproximativ 11 la sută a numărului de voturi obținute de Maia Sandu și de Alexandr Stoianoglo a fost înregistrată după verificarea ultimelor procese verbale care ajung de la secțiile de votare din străinătate. Alegătorii din diaspora s-au mobilizat fără precedent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, numărul acestora ajungând la apr. 330.000. În același timp, există indicii că în ziua alegerilor a avut loc transportarea organizată alegătorilor din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia.  Deși Maria Zaharova dă de înțeles că, de fapt, votul de pe teritoriul Republicii Moldova ar arăta pe cine susțin cetățenii Republicii Moldova, alegătorii din străinătate sunt, la fel, cetățeni moldoveni, iar dreptul la vot al acestora este garantat de Constituție, indiferent de locul unde se află. 

CONTEXT:  Acuzațiile Rusiei au loc pe fundalul recentelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova care s-au încheiat cu victoria candidatului proeuropean Maia Sandu. Moscova continuă să dezbine societatea din Republica Moldova și să atace autoritățile de la Chișinău, acuzându-le de favorizarea unui anumit segment de alegători. De asemenea, Kremlinul încearcă să inoculeze ideea că cetățenii Republicii Moldova ar fi, de fapt, împotriva autorităților și a parcursului european.

Timp citire: 4 min