DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE

DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE
© EPA   |   Președintele Republicii Moldova Sandu s-a întâlnit la Bruxelles cu Președintele Consiliului European, Charles Michel

Președinta Maia Sandu a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în doi pași, mai întâi a malului drept al Nistrului și, ulterior, a malului stâng, ceea ce înseamnă că Chișinăul ar fi gata să renunțe la perspectiva reglementării conflictului transnistrean.

Dezinformare: Autoritățile de la Chișinău sunt gata să renunțe la soluționarea problemei transnistrene în favoarea aderării la UE

ȘTIRE: „Discuțiile despre posibilitatea aderării Moldovei la Uniunea Europeană cu sau fără Transnistria au loc demult la Chișinău. Această declarație a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, confirmă încă o dată că Chișinăul, în  goană după „visul european”, este gata, dacă e cazul, să abandoneze perspectiva soluționării problemei transnistrene. Este evident că soluționarea acestei probleme nu se numără printre principalele priorități ale Chișinăului, iar Transnistria este considerată de conducerea Republicii Moldova, practic, drept un obstacol în calea intrării Moldovei în Uniunea Europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, fiind întrebată de jurnaliștii ruși cum comentează declarațiile președintei Maia Sandu referitor la o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană.  

Maria Zaharova a mai spus că aceste declarații au la bază scopul de a atrage forțat Tiraspolul să participe la viitoarele negocieri dintre Chișinău și Bruxelles. Ea a subliniat că discuțiile despre acest subiect la Chișinău demonstrează profunzimea problemei transnistrene, gradul de scindare între malurile Nistrului. „Federația Rusă, în calitate de mediator și garant în procesul de reglementare transnistreană, este pregătită să faciliteze un dialog real între Chișinău și Tiraspol, atât în formatul „5+2”, cât și în cadrul negocierilor bilaterale”, a mai spus Maria Zaharova, fiind citată de mai multe surse media ruse.

Realitate: Autoritățile de la Chișinău a pledat, în repetate, rânduri pentru soluționarea rapidă și pașnică a conflictului transnistrean

NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul este gata să abandoneze Transnistria în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 2. Transnistria este considerată de conducerea Republicii Moldova drept un obstacol în calea integării țării în Uniunea Europeană

OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova vrea să discretizeze procesul de aderare la Uniunea Europeană, prezentându-l drept un impediment în soluționarea problemei transnistrene.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comentariul purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, se referă la declarațiile președintei Maia Sandu, privind integrarea Republicii Moldova în doi pași: mai întâi malul drept al Nistrului și, ulterior, malul stâng. „Desigur că ne dorim să soluționăm această problemă cât mai rapid. (...) Dacă acest lucru nu se va întâmpla rapid, în următorii câțiva ani, atunci nu înseamnă că trebuie să amânăm integrarea în blocul comunitar cu 10 - 20 de ani. Noi ne dorim să ne integrăm împreună, însă dacă nu va fi așa, atunci va fi în doi pași”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, ea a declarat că Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în parcursul său european, iar autoritățile lucrează atât la îndeplinirea condiționalităților Comisiei Europene, cât și la soluționarea conflictului transnistrean.

Recent, președinta a mai afirmat că într-un an sau doi ar putea apărea oportunitatea de a reglementa conflictul transnistrean.

CONTEXT: Odată cu lansarea procesului de integrare la Uniunea Europeană în spațiul public au fost lansate multiple declarații, potrivit cărora blocul comunitar nu ar accepta ca un stat să devină membru deplin dacă are pe teritoriul său un conflict înghețat. Șeful diplomației europene, Josep Borrel, a redus amploarea acestor dezbateri, după ce a invocat modelul cipriot, în contrextul aderării Republicii Moldova la UE. Ciprul a devenit membru al blocului comunitar, deși are un conflict înghețat pe teritoriul său. Președinta Maia Sandu, a declarat anterior că Republica Moldova va căuta o soluţie exclusiv paşnică pentru Transnistria.

Verifică sursele:

  • Publicație / Media:
    mid.ru
  • Data publicării:
    20/09/2024
  • Public țintă:
    cetățenii Republicii Moldova și locuitorii regiunii transnistrene
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Republica Moldova este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
DEZINFORMARE: SUA și țările aliate NATO doresc extinderea războiului din Ucraina în Republica Moldova și Belarus

DEZINFORMARE: SUA și țările aliate NATO doresc extinderea războiului din Ucraina în Republica Moldova și Belarus

SUA și aliații săi NATO, în primul rând Marea Britanie, influențează negativ securitatea țărilor Comunității Statelor Independente, încercând să extindă zona de luptă în Belarus și, în special, în Republica Moldova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

DEZINFORMARE: Puterea în Republica Moldova ar fi deținută  de către reprezentanți ai NATO

DEZINFORMARE: Puterea în Republica Moldova ar fi deținută de către reprezentanți ai NATO

Puterea de stat în Republica Moldova s-ar afla în mâinile unor reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice (NATO), iar pregătirea alegerilor prezidențiale și referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană ar avea loc sub presiune administrativă.

DEZINFORMARE: România ar vrea să captureze Republica Moldova, lipsind-o de întreprinderile strategice

DEZINFORMARE: România ar vrea să captureze Republica Moldova, lipsind-o de întreprinderile strategice

România ar achiziționa mai multe active strategice în Republica Moldova, încercâd în felul acesta să captureze acest stat. Acțiunile Bucureștiului ar fi sprijinite de puterea de la Chișinău, reprezentată de cetățeni români, și ar eroda Republica Moldova, lipsind-o de suveranitate.