
Uniunea Europeană nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentarelor care vor avea loc în Republica Moldova în a doua jumătate a acestui ani, dacă la ele nu vor câștiga partide pro-europene, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Dezinformare: UE nu va recunoaște alegerile parlamentare dn Republica Moldova, dacă la ele nu vor câștiga partide pro-europene
ȘTIRE: Adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Aleksei Şevţov, a declarat pentru publicația „Izvestia” că menținerea la guvernare a actualei puteri politice în Republica Moldova este parte a strategiei Occidentului de a provocare a daunelor Federației Ruse.
Potrivit lui Șevțov, susținerea și promovarea unor personalități politice, cum ar fi Maia Sandu, Volodimir Zelenski sau Mihail Saakașvili și aducerea lor la putere „este o modalitate de menținere a acestor țări sub control extern”.
„La indicația directă a Bruxellesului, are loc o epurare nedemocratică a câmpului politic moldovenesc, inclusiv prin interzicerea partidelor și persecutarea acestora. Putem prognoza cu încredere că, dacă forțele politice cu orientare națională (adică fprețele pro-ruse – n.a.) vor câștiga alegerile parlamentare din Republica Moldova, contrar eforturilor guvernului Sandu și ale patronilor săi europeni, rezultatele acestor alegeri nu vor fi recunoscute de statele occidentale și vor fi tentative de organizare a unei revoluții portocalii”, a spus Şevţov.
Realitate: Uniunea Europeană pledează pentru organizarea alegerilor libere, în timp ce Rusia încearcă să le deturneze
NARAȚIUNI FALSE: 1. Uniunea Europeană nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, dacă la ele vor câștiga partide care nu sunt pro-europene. 2. În Republica Moldova vor exista tentative de organizare a unei revoluții portocalii, dacă la parlamentare nu vor învinge forțele pro-europene.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova pregătește terenul pentru ca, în cazul în care partidele proruse pe care le susține și le finanțează nu vor ajunge la putere, să organizeze acțiuni de destabilizare și să dea vina pe Uniunea Europeană, scopul final fiind deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Liderii europeni și Uniunea Europeană nu au vorbit niciodată despre pericolul pe care l-ar comporta „partidele de orientare națională”, adică partidele pro-ruse, însă au atras atenția asupra problemei privind implicarea Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova. De exemplu, în ajunul alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, Consiliul European a adoptat o rezoluție în care a condamnat „manipularea persistentă a informațiilor străine și interferența Rusiei pentru a încerca să submineze alegerile democratice și alegerea moldovenilor pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic”.
Șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a subliniat în cadrul Forumului Electoral 2025 importanța organizării alegerilor libere și democratice și a subliniat că la precedentele scrutine, au fost vizibile tentativele de interferență externă și de cumpărare a alegătorilor.
„Este extrem de important ca următorul parlament să fie ales democratic și să fie respectate principiile democrației. Fără aceasta, integrarea Moldovei în UE ar putea fi încetinită, oprită sau chiar inversată. Această condiție poate fi îndeplinită numai dacă alegerile sunt libere și corecte, desfășurate fără interferențe externe, acte de corupție sau atacuri propagandistice”, a declarat Janis Mazeiks.
Despre combaterea finanțării ilegale și a tentativelor de destabilizare în context electoral s-a vorbit recent și la Reuniunea Hub-ului de Securitate al UE la Chișinău.
Și președinta Maia Sandu a declarat că Rusia nu oprește încercările de destabilizare a situației din Republica Moldova. „Ultimele alegeri prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană au demonstrat că Rusia intervine în procesele politice, recurge la manipulare, dezinformare, propagandă și cumpărare de voturi. Alegerile au arătat vulnerabilitatea noastră la aceste amenințări hibride”, a menționat Maia Sandu.
CONTEXT: Serviciul de Informații și Securitate atenționa încă în martie 2024 că Federația Rusă, prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, va provoca crize și destabilizări în Republica Moldova. Șeful SIS, Alexandru Musteață a menționat că următoarea etapă planificată pentru 2025 are drept scop controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova prin accederea în Legiaslativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse. „În alegerile prezidențiale din 2024 și parlamentarele din 2025, obiectivul este atacarea și subminarea șanselor candidaților pro-europeni în paralel cu potențarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau cu viziuni anti-rusești moderate”, a mai spus Musteață.