Uniunea Europeană a extins lista politicienilor moldoveni ce urmează să fie sancționați pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Lista a fost aprobată miercuri, 9 iulie, de ambasadorii țărilor din UE, transmite Europa Liberă.
Federația Rusă a intensificat operațiunile hibride împotriva Republicii Moldovei înainte de summit-ului RM-UE, susține Serviciul de Informații externe al Ucrainei.
Structurile de la Tiraspol, împreună cu forțele din Grupul Operativ al Trupelor Ruse, au organizat pe malul râului Nistru, în Zona de Securitate, o acțiune propagandistică, cu tehnică militară și materiale pirotehnice.
Decizia a fost luată de Consiliul Interinstituțional de Supraveghere, organism responsabil de aplicarea sancțiunilor internaționale, care a confirmat menținerea blocării conturilor bancare și a sechestrului pe bunurile celor vizați.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a primit mai multe sesizări privind deplasările unor grupuri de cadre didactice în Federația Rusă, „la instruiri organizate de Evrazia”, asociată fugarului Ilan Șor,
Uniunea Europeană a decis să prelungească până la 29 aprilie 2026 măsurile restrictive împotriva persoanelor și entităților responsabile de acțiuni ce subminează suveranitatea, independența și stabilitatea Republicii Moldova.
Lista rămâne în vigoare în continuare, nu au intervenit schimbări, a precizat vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Uniunea Europeană va extinde și înăsprește sancțiunile împotriva oligarhilor moldoveni fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a rețelei lor de influență, acuzați că servesc interesele Kremlinului și subminează democrația în Republica Moldova, au declarat marți surse diplomatice.
Instanța a reconfirmat acuzațiile lui Anatol Șalaru privind activități ilegale desfășurate de Simion pentru destabilizarea R. Moldova.
Ministerul de Externe britanic a declarat că sancțiunile vizează, pe lângă organizație, și membri cheie ai acesteia, inclusiv fondatoarea Nelli Parutenco și Natalia Parasca, impunându-le înghețarea activelor și interdicții de călătorie.
Potrivit premierului, obiectivul Moscovei este de a provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană, care să escaladeze ulterior într-o criză de securitate la nivel național. Strategia Rusiei vizează influențarea alegerilor parlamentare din R. Moldova.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă declarațiile membrului Consiliului de securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene menține sancțiunile aplicate fugarului Ilan Șor și deputatei Marina Tauber, pentru acțiuni de destabilizare în Republica Moldova,
Acesta era căutat de Interpol și a fost reținut, după ce s-a aflat despre intenția sa de a părăsi statul bosniac.
Scandalul dintre Procuratura Generală și Judecătoria Chișinău legat de trenarea cauzelor asociaților lui Ilan Șor, implicați în deturnarea cursului european al Republicii Moldova prin corupție; legăturile dintre candidatul electoral Alexandr Stoianoglo și serviciile secrete rusești; recunoașterea rezultatelor referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova de către Curtea Constituțională – sunt evenimentele care au marcat săptămâna dinaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezindențial din 3 noiembrie a.c.
Trei bărbați și două femei din Slobozia și Tiraspol au fost reținuți, înainte să incendieze sediul CEC și mașini ale Poliției, în dimineața zilei de 31 octombrie, informează PCCOCS.
Procurorii și ofițerii de investigații au efectuat peste 800 de percheziții, au pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigații, au efectuat 28 de rețineri, au sechestrat echivalentul în lei a peste 50 de milioane și au atribuit statut de invinuit pentru 35 de persoane, a anunțat Procurorul General,
Două persoane, reținute vineri în urma investigației Ziarului de Gardă privind coruperea alegătorilor, au primit arest preventiv pe un termen de 20 zile.
Republica Moldova s-a aflat în atenţia Consiliului European, care în declaraţia sa finală, din 17 octombrie, menţionează sprijinul pentru R. Moldova. Uniunea Europeană susține parcursul european al Republicii Moldova și își reafirmă angajamentul de neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării.
Prim-ministrului Dorin Recean a făcut o adresare către cetățeni în care a atenționat asupra încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional.
Poliția anunță că s-a autosesizat pe cazurile de corupție electorală relatate în investigația Ziarului de Gardă și că va efectua măsuri procesuale în acest sens.
Au fost reținuți trei lideri teritoriali din cadrul rețelei conduse de la Moscova, afiliată fugarului Ilan Șor.
Un grup de persoane ar fi planificat acțiuni ilegale pentru a compromite procesul electoral din 20 octombrie în localitatea Jora de Jos, inclusiv prin coruperea alegătorilor.
Persoane afiliate lui Ilan Șor au fost instruite să racoleze alegători și să le indice cum să voteze la scrutinul din 20 octombrie.
CNA a desfășurat astăzi peste 50 de percheziții la Comrat, la 20 figuranți în cadrul unor dosare privind de spălarea de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic afiliat fugarului Ilan Șor.
Clădirea Teleradio-Moldova și sediul Curţii Supreme de Justiţie au fost vandalizate în week-endul trecut de persoane necunoscute, care au aruncat cu vopsea în cele două clădiri. Poliţia a anunţat că are un cerc de suspecţi.
Poliția a identificat 13 persoane dintr-un grup de 20 de tineri care instruiți la Moscova pentru destabilizări în R. Moldova.
Igor Grosu a spus că Rusia a aplicat aceste instrumente de-a lungul timpului, dar că acum „a bătut palma direct cu grupările criminale”.