DEZINFORMARE: Occidentul trebuie să-și ceară iertare pentru distrugerea Ucrainei

DEZINFORMARE: Occidentul trebuie să-și ceară iertare pentru distrugerea Ucrainei
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, la un briefing la Moscova, 15.3.2018.

Țările occidentale ar trebui să-și recunoască greșelile și să se căiască pentru distrugerea statului ucrainean, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Dezinformare: Occidentul a finanțat distrugerea Ucrainei și uciderea populației civile

ȘTIRE: Țările din Occident care au susținut Ucraina se află acum într-un impas, a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Potrivit Mariei Zaharova, partenerii Kievului trebuie să-și recunoască greșelile și să-și exprime regretul pentru poziția lor agresivă.

„Auzim despre sume de sute de miliarde de dolari și euro, care au fost cheltuite pentru uciderea oamenilor, pentru distrugerea statului Ucraina. Trebuie nu doar să recunoască, ci și să se căiască", a precizat Zaharova. Ea a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că, în prezent, la Washington se recunoaște deschis vina administrației fostului președinte american Joe Biden în declanșarea conflictului ucrainean. Între timp, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a remarcat că Volodimir Zelenski nu a înțeles semnalul transmis de America cu privire la necesitatea de a rezolva conflictul ucrainean cât mai curând posibil.

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a finanțat distrugerea Ucrainei și uciderea populației civile; 2. Ucraina nu-și dorește pacea, continuând războiul.

OBIECTIVE URMĂRITE: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei prin prezentarea agresiunii militare drept un act de salvare a poporului ucrainean; demonizarea Occidentului; deculpabilizarea Rusiei.

Realitate: Occidentul a sprijinit Ucraina să se apere de agresiunea rusă, potrivit normelor dreptului internațional. Datorită acestui ajutor au fost salvate mii de vieți omenești.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNE: Afirmația conform căreia Occidentul a finanțat distrugerea Ucrainei este falsă, deoarece se bazează exclusiv pe declarațiile nefondate ale Mariei Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe rus. Acuzațiile fac parte din narațiunea propagandistică rusească care încearcă să transfere responsabilitatea pentru distrugerile cauzate de invazia rusă asupra țărilor occidentale care au oferit sprijin defensiv Ucrainei.

În realitate, asistența occidentală pentru Ucraina a fost în mare parte direcționată către eforturi defensive, ajutor umanitar, reconstrucție și sprijin economic, cu scopul de a ajuta Ucraina să își apere suveranitatea în fața agresiunii ruse. Numeroase rapoarte independente, inclusiv cele ale ONU, indică faptul că principalele daune aduse infrastructurii civile ucrainene și victimele în rândul civililor au fost cauzate de bombardamentele și atacurile forțelor ruse, nu de asistența occidentală oferită pentru apărarea Ucrainei. Organizația pentru drepturile omului Global Rights Compliance (GRC) a arătat într-un raport din 2024 că forțele armate ruse au folosit în mod deliberat înfometarea civililor ca o tactică militară în timpul asediului de 85 de zile al orașului ucrainean Mariupol. GRC, ai cărei experți consiliază Procuratura Generală a Ucrainei, a constatat că armata rusă „a atacat în mod sistematic obiective indispensabile pentru supraviețuirea populației civile”. Experții internaționali dau ca exemple atacurile asupra instalațiilor de apă, depozitelor de alimente ori asupra infrastructurii energetice. În același timp, militarii ruși au tăiat căile de evacuare și au blocat ajutoarele umanitare.

Statele occidentale au furnizat Ucrainei armament, sisteme antiaeriene și echipamente de protecție, contribuind la reducerea impactului atacurilor asupra infrastructurii civile. Datorită acestui sprijin, mii de vieți omenești au fost salvate. Fără ajutorul Occidentului, Ucraina s-ar fi confruntat cu pierderi umane și teritoriale mult mai mari. Refugiații au beneficiat de sprijin internațional, iar asistența umanitară a redus suferința populației afectate de conflict.

Conducerea de la Kiev urmărește încheierea războiului, dar respinge condițiile Moscovei care ar reprezenta practic o capitulare, incluzând abandonarea regiunilor ocupate, renunțarea la parcursul euro-atlantic și transformarea Ucrainei într-un stat-satelit rusesc. Ucraina pledează pentru o soluție diplomatică care să asigure o pace sustenabilă, conformă cu principiile dreptului internațional și care să reflecte atât interesele strategice naționale, cât și aspirațiile legitime ale cetățenilor săi.

În acest sens, autoritățile ucrainene au promovat diverse inițiative de pace pe parcursul celor trei ani de conflict, punând un accent deosebit pe obținerea unor garanții de securitate robuste – fie prin integrarea în structurile NATO, fie prin acorduri de securitate cu parteneri săi internaționali. Absența unor astfel de mecanisme de protecție ar lăsa Ucraina vulnerabilă în fața unor potențiale noi agresiuni din partea Federației Ruse, care și-a demonstrat în mod repetat intenția de a încălca suveranitatea statelor vecine și de a ignora angajamentele internaționale asumate anterior.

CONTEXT: Maria Zaharova a declarat la Radio Sputnik că țările occidentale sunt vinovate de războiul din Ucraina. „Pur și simplu recunoașteți că ați greșit. Recunoașteți că politica voastră agresivă față de Rusia nu s-a justificat", a menționat Zaharova. Reprezentanta MAE rus a remarcat, de asemenea, că SUA acuză deschis administrația lui Joe Biden de declanșarea conflictului ucrainean. „SUA, într-un fel sau altul, spun că, dacă nu ar fi fost administrația precedentă, acest lucru nu s-ar fi întâmplat", susține Zaharova. Aceasta s-a referit la acuzele repetate ale președintelui Donald Trump la adresa fostului președinte american Joe Biden. Pe 20 ianuarie a.c. Donald Trump a depus jurământul în calitate de al 47-lea președinte al Statelor Unite, promițând să fie un „pacificator”. „Ne vom măsura succesul nu doar prin bătăliile pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le încheiem și, poate cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată”, a spus el.

Timp citire: 4 min