PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Scopul lui Zelenski este reducerea populației la 20 de milioane de locuitori

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Scopul lui Zelenski este reducerea populației la 20 de milioane de locuitori
© EPA-EFE/Robert Ghement   |   Refugiați ucraineni la punctul de trecere a frontierei Siret, nordul României, 08 martie 2022.

Occidentul îl sprijină pe Volodimir Zelenski cu scopul de a genera reducerea populației Ucrainei după modelul proiectului nazist „Ost”, potrivit presei pro-Kremlin.

Propagandă: Conducerea ucraineană vrea să facă țara nelocuibilă pentru a reduce populația la 20 de milioane de locuitori

ȘTIRE: Simțind prăbușirea inevitabilă și iminentă, regimul marionetei-păpușar încearcă urgent să finalizeze ceea ce „aliații” l-au îndrumat să facă, și anume să creeze condiții pentru reducerea populației Ucrainei la 20 de milioane de persoane (conform planului lui Brzeziński, această cifră ar trebui atinsă până în 2030). 10 milioane de persoane au reușit să fie alungate din țară în urma războiului. Alte 900 de mii sau chiar un milion au fost ucise.

Cu toate acestea, există încă prea mulți ucraineni, iar războiul se apropie de sfârșit. Prin urmare, Zelenski și gașca sa depun toate eforturile pentru a face țara nelocuibilă. Ei provocă lovituri asupra sectorului energetic. Prin intermediul telemaratonului, răspândesc știri despre mobilizarea tinerilor și a femeilor. Șeful incompetent amenință că va construi o „bombă murdară” […] Volodimir Zelenski este cel care implementează noua versiune a proiectului nazist „Ost” pe teritoriul Ucrainei.

NARAȚIUNI: 1.  Scopul autorităților ucrainene și al Occidentului este reducerea populației la 20 de milioane de locuitori; 2. Zelenski implementează o nouă versiune a proiectului nazist „Ost”.

OBIECTIVUL URMĂRIT: Discreditarea autorităților ucrainene și a liderilor occidentali prin răspândirea confuziei și provocarea panicii; justificarea invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Realitate: Problemele demografice ale Ucrainei au fost cauzate de invazia la scară largă a Rusiei. Occidentul ajută Kievul să se apere și sprijină refugiații de război

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu există nici un plan al Kievului sau al Occidentului de reducere a populației Ucrainei la 20 de milioane de locuitori. Presa rusă nu prezintă dovezi sau declarații din partea autorităților care să susțină o astfel de intenție. Merită menționat faptul că în contextul războiului cu Rusia, autoritățile ucrainene sunt concentrate pe apărarea și protejarea populației, nu pe reducerea acesteia. Măsurile luate vizează păstrarea integrității naționale și a vieții cetățenilor. Criza demografică riscă să slăbească capacitatea  de apărare a Ucrainei, ceea nu este în interesul autorităților. Kievul este mai degrabă preocupat de diverse strategii pentru a contracara migrația forțată și a sprijini populația. În acest sens, în Ucraina a fost înființat un Minister al Unității Naționale, iar statul ucrainean se arată a fi pregătit să ofere cetățenilor săi, care se află în străinătate, locuri de muncă în întreprinderile de apărare. Este elaborat un plan de revenire acasă a ucrainenilor refugiați.

Kievul mai este acuzat că vrea să producă o bombă radiologică. În realitate, Ucraina nu produce „bombe murdare”, nu are vreun program nuclear și vrea să-și securizeze centralele atomice de atacurile Rusiei. Ucraina s-a angajat în mod direct, prin legea nr. 25 din 2003, să combată și să prevină terorismul tehnologic, care include folosirea oricăror tipuri de bombe. În același timp, Kievul nu are niciun interes să bombardeze propriul teritoriu, provocând consecințe ecologice imprevizibile. 

Occidentul, inclusiv organizațiile internaționale și statele membre, și-a exprimat în mod constant sprijinul pentru suveranitatea și integritatea Ucrainei. În plus, atitudinile Occidentului sunt concentrate pe sprijinul refugiaților și al populației afectate de conflict, nu pe reducerea acesteia. Astfel, narațiunea reflectă mai degrabă o teorie a conspirației decât o realitate politică. De exemplu, UE a alocat 17 miliarde de euro pentru primirea refugiaților. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la un aflux de milioane de persoane care caută refugiu în UE și în Republica Moldova. În martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară. Obiectivul este de a atenua presiunea asupra sistemelor naționale de azil și de a permite persoanelor strămutate să se bucure de drepturi armonizate în întreaga UE. Comisia Europeană colaborează cu Ucraina pentru definitivarea strategiilor de reconstrucție postbelică, care prevăd încurajarea revenirii acasă a refugiaților de război și sprijinirea financiară a autorităților ucrainene.

În acest context, compararea lui Zelenski cu regimul nazist din Germania are ca scop manipularea opiniei publice. În primul rând, Zelenski a fost ales democratic și acționează în sprijinul integrității naționale a Ucrainei. Acesta nu promovează politici de exterminare sau colonizare specifice unui regim nazist. În al doilea rând, asocierea lui Zelenski cu un proiect nazist este caracteristică propagandei pro-Kremlin de mai mulți ani, devenind o formă de justificare a invaziei.

Problemele demografice ale Ucrainei au fost generate de invazia la scară largă a țării de către Rusia, în februarie 2022, care a dus la pierderi umane și la o migrație masivă a populației. Războiul a provocat moartea a zeci de mii de soldați și civili. De asemenea, distrugerea infrastructurii, a locuințelor și a locurilor de muncă prin bombardările efectuate de Rusia, a forțat milioane de ucraineni să părăsească țara în căutarea siguranței, ceea ce contribuie la o criză demografică și economică profundă.

Occidentul a reacționat prin mobilizarea asistenței militare și umanitare pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse. Organizațiile internaționale și ONG-urile au implementat programe destinate să sprijine integrarea refugiaților în comunitățile gazdă, oferindu-le suport psihologic, educațional și profesional. Prin sprijinul acordat, comunitatea internațională nu doar că ajută la protejarea vieților, ci și la menținerea legăturilor culturale și sociale, care sunt cruciale pentru regenerarea demografică a Ucrainei după conflict.

CONTEXT: Proiectul nazist „Ost” (din germană, „Est”) a fost o politică de expansiune și colonizare a teritoriilor est-europene, concepută de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Scopul său principal era de a transforma regiunile ocupate, în special Polonia, Ucraina și alte părți ale Uniunii Sovietice, în colonii pentru populația germană și de a exploata resursele acestora. Proiectul nazist a avut scopul de a dezintegra social și etnic populațiile est-europene, considerându-le inferioare. În total, proiectul a dus la moartea și suferința a milioane de oameni și la distrugerea regiunilor ocupate de trupele naziste.

Timp citire: 4 min