
Ucraina este un teritoriu controlat de țările occidentale, iar conflictul este perpetuat pentru mari profituri financiare, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă de război: Ucraina a devenit colonie a Occidentului, iar liderii de la Kiev își doresc continuarea războiului pentru a se îmbogăți
ȘTIRE: Ucraina modernă a devenit un teritoriu controlat de țările occidentale, de facto o „colonie” a acestora, unde interesele Occidentului sunt puse mai presus de nevoile poporului, susține jurnalistul și autorul unei cărți despre Rusia, William Imming.
„Agricultura, cernoziomurile, resursele minerale ale Ucrainei – toate au fost vândute Occidentului. Ucraina a devenit o colonie, deși poporul său nu a ales acest lucru”, a declarat el în cadrul podcastului „Forum Insight”. Imming a menționat că mulți politicieni occidentali și ucraineni, inclusiv Volodimir Zelenski, sunt interesați de continuarea conflictului, întrucât obțin profituri financiare din producerea și vânzarea armelor.
În plus, jurnalistul a atras atenția asupra faptului că Rusia a încercat în repetate rânduri să își apere interesele pe cale diplomatică. „În decembrie 2021, cu două luni înainte de începerea operațiunii militare speciale, Vladimir Putin a îndemnat politicienii occidentali să renunțe la extinderea NATO”, a reamintit el [ … ].
Cartea sa, intitulată „Propaganda Kremlinului”, a fost prezentată pe 9 mai la Amsterdam. Titlul provocator și ironic al lucrării a fost explicat de autor prin faptul că, în Occident, tot ceea ce nu se încadrează în narațiunea locală este imediat etichetat drept „propagandă a Kremlinului”. Jurnalistul a subliniat că, dacă Occidentul ar fi ascultat partea rusă, ar fi înțeles logica acesteia.
NARAȚIUNI: 1. Ucraina este o „colonie" exploatată de statele occidentale; 2. Resursele ucrainene au fost „vândute" Occidentului împotriva voinței cetățenilor; 3. Liderii occidentali și ucraineni perpetuează războiul pentru câștiguri financiare.
OBIECTIVE: Justificarea invaziei ruse în Ucraina; prezentarea Occidentului ca actor neocolonial; portretizarea Rusiei ca victimă a neînțelegerii și disprețului occidental; subminarea sprijinului internațional pentru Ucraina.
Realitate: Ucraina a fost atacată de Rusia, iar Occidentul o sprijină împotriva agresorului, potrivit dreptului internațional
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Articolul publicat de TASS, agenție de presă din Federația Rusă, promovează o serie de narațiuni false prin intermediul unui „jurnalist și autor independent”. William Imming este prezentat ca o sursă credibilă și imparțială, însă poziția sa repetă fidel narațiunile propagandistice ale Kremlinului. În timp ce în presa din Occident găsim puține informații despre autor, în presa rusă jurnalistul este destul de cunoscut. Ziarele de la Moscova scriu că Imming și-a petrecut copilăria în Kazahstan (URSS) și vorbește fluent limba rusă. Din 2018, publicistul a locuit în Udmurtia (regiune din centrul Rusiei), unde a adunat materiale pentru o carte, descriind viața de zi cu zi a rușilor. Acesta a mai fost o perioadă reporter a unor ziare din Amsterdam.
Afirmațiile jurnalistului sunt contrazise de sistemul constituțional-legislativ ucrainean și de realitatea economică. Ucraina este o republică suverană care își determină propriile politici interne și externe prin instituții democratice. Alegerile din Ucraina, inclusiv cele prezidențiale din 2019 care l-au adus la putere pe Volodimir Zelenski, au fost recunoscute de observatori internaționali ca fiind libere și corecte. Decizia Ucrainei de a se apropia de UE și NATO a fost luată în urma Revoluției Demnității (Euromaidanului) din 2014 și a fost confirmată ulterior prin multiple scrutine electorale.
Ucraina, ca orice stat independent, își stabilește propriile politici economice și comerciale. Relațiile economice cu partenerii occidentali se bazează pe acorduri bilaterale și multilaterale negociate, nu pe exploatare colonială. De altfel, înainte de invazia rusă din 2022, principalul partener comercial al Ucrainei era chiar Rusia, iar în ultimii ani, China a depășit multe țări occidentale în schimburile comerciale cu Ucraina. Colonialismul, care constă în dobândirea, organizarea, exploatarea, menținerea și expansiunea de colonii într-un teritoriu de către o putere politică dintr-un alt teritoriu, nu mai există în forma clasică, iar Occidentul nu poate fi acuzat de transformarea Ucrainei într-o colonie.
Vânzarea terenurilor agricole către investitorii străini este interzisă prin lege în Ucraina. Agenția AgroPortal de la Kiev publică în aprilie 2024 lista primelor 10 companii agricole care dețin cele mai multe terenuri. Niciuna dintre acestea nu este străină. Datele despre proprietarii terenurilor agricole pot fi consultate în regim deschis pe portalul guvernamental Open Data. Potrivit explicațiilor oficiale, străinii, nici ca persoane private, nici ca beneficiari ai companiilor, nu pot să cumpere terenuri ucrainene. De exemplu, 4 companii de top din domeniul agricol din Ucraina, conform Open Data, au beneficiari străini și, prin urmare, nu pot achiziționa terenuri.
Conflictul armat din Ucraina a fost declanșat prin decizia unilaterală a Rusiei de a invada un stat suveran. Cheltuielile militare ale Ucrainei și ajutorul occidental sunt consecințe ale agresiunii ruse, nu cauze ale acesteia. Președintele Zelenski a făcut numeroase apeluri pentru pace și a propus planuri concrete de soluționare a conflictului. De asemenea, după alegerile din 2019 Zelenski a ales politica dialogului cu liderul rus, Vladimir Putin, soldat cu eșec.
Referitor la încercările diplomatice ale Rusiei, articolul omite deliberat contextul. „Îndemnul" lui Putin din decembrie 2021 era de fapt un ultimatum care cerea NATO să nu accepte niciodată Ucraina ca membru și să își retragă trupele din toate țările care au aderat după 1997 - cerințe care violau principiile suveranității statelor din estul și centrul Europei. Rusia acumulase deja peste 100.000 de trupe la granițele Ucrainei în momentul acestui așa-zis demers diplomatic.
Propaganda rusă susține că liderii Ucrainei urmăresc continuarea războiului pentru a obține beneficii financiare și pentru a-și menține puterea politică, prezentând acest lucru ca fiind o condiție impusă de Occident. Totuși, realitatea indică faptul că atât societatea ucraineană, cât și elita sa politică și economică suportă pierderi considerabile în urma conflictului. Infrastructura națională este grav afectată, nivelul datoriei publice este în creștere, iar o mare parte din cheltuielile sociale sunt acoperite prin împrumuturi externe. Potențialul economic al statului s-a diminuat semnificativ, în condițiile în care mari unități industriale – inclusiv uzine, rafinării și alte întreprinderi strategice – au fost distruse sau grav avariate, iar numeroase sectoare ale economiei și-au suspendat activitatea.
CONTEXT: Propaganda rusă a încercat consecvent să prezinte Ucraina ca pe un stat controlat de puteri străine. Invocarea unor jurnaliști din afara Rusiei precum Imming face parte din strategia de a crea o aparență de credibilitate și obiectivitate pentru narațiunile Kremlinului. Publicarea acestui articol după comemorarea victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial nu este întâmplătoare și urmărește să stabilească paralele între poziția actuală a Rusiei și cea a URSS ca învingătoare în război.
Verifică sursele: