Cosmin Dinescu: „Instrumentele hibride sunt testate în Republica Moldova, apoi replicate în state ale UE”

Cosmin Dinescu: „Instrumentele hibride sunt testate în Republica Moldova, apoi replicate în state ale UE”
© EUPM   |   Șeful Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova

Uniunea Europeană a decis recent prelungirea mandatului Misiunii sale de Parteneriat în Republica Moldova (EUPM) cu încă doi ani, marcând un nou capitol al sprijinului european pentru Chișinău.  Într-un interviu acordat Veridica, Cosmin Dinescu, șeful primei Misiuni civile din cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene care beneficiază de un mandat dedicat combaterii amenințărilor hibride, vorbește despre pericolele care amenință Chișinăul în prag de alegeri parlamentare.
Finanțări ilegale, dezinformare susținută de AI, atacuri cibernetice – toate fac parte dintr-un atac coordonat împotriva democrației moldovene, afirmă oficialul European.

Amenințările hibride sunt la ordinea zilei în Republica Moldova

VERIDICA: Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească mandatul Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM) cu încă doi ani, până în 2027. Ce a dus la decizia de prelungire a mandatului, dincolo de perioada inițială, și ce anume din raportul activității dumneavoastră prezentat la Bruxelles a justificat această încredere din partea statelor membre?

COSMIN DINESCU: Aceasta este o recunoaștere a importanței activității noastre în Republica Moldova, dar și o reconfirmare a sprijinului pe care statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile europene îl acordă Republicii Moldova. Practic, misiunea noastră are un mandat unic în rândul misiunilor de acest gen, respectiv sprijinirea autorităților pentru a fi mai puternice, mai ales mai reziliente, pentru a face față mai bine în acest context plin de amenințări hibride. Activitatea noastră și-a dovedit relevanța, iar acesta, cred eu, este principalul motiv pentru care statele au dorit să continuăm activitatea. În același timp, aș menționa și relațiile foarte bune de parteneriat pe care le-am stabilit cu autoritățile din Republica Moldova, în sensul în care valoarea adăugată a ceea ce facem noi își dovedește în continuare utilitatea.

VERIDICA: Care vor fi noile priorități ale misiunii în perioada următoare?

 COSMIN DINESCU: Misiunea noastră este organizată pe trei capitole importante. Unul se referă la sprijinirea autorităților pentru a gestiona mai bine crizele. Al doilea este legat de reziliența în fața amenințărilor hibride, ambele fiind susținute de o celulă de proiecte. Practic, vom continua această activitate, deoarece relevanța sa este cu adevărat prezentă. Pe de altă parte, necesitățile la nivelul instituțiilor din Republica Moldova rămân în continuare actuale. Astfel, mandatul va fi unul de continuitate, în cadrul căruia vom dezvolta proiecte concrete și vom oferi îndrumare și consiliere strategică principalilor beneficiari, pentru a contribui la creșterea capacității instituțiilor de a face față acestui război hibrid.

VERIDICA: Ați spus că Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene se bazează pe trei componente principale – gestionarea crizelor, combaterea amenințărilor hibride și celula de proiecte. Cum colaborează aceste direcții între ele și care dintre ele a devenit, în acest moment, cea mai solicitată în contextul actual de securitate?”

COSMIN DINESCU: În primul rând, aș vrea să subliniez un aspect important: acest al doilea mandat a început pentru noi cu o capacitate crescută a Misiunii, atât în ceea ce privește resursele umane, cât și cele financiare. Avem acum un buget practic dublu față de cel din primul mandat. Activitatea noastră se bazează pe trei componente esențiale: consiliere strategică, furnizarea de echipamente și organizarea de traininguri, sesiuni de îndrumare și seminare, astfel încât, împreună, aceste trei direcții să aibă un impact durabil.

Nu aș putea spune că una dintre aceste componente este mai importantă decât celelalte. Pe de o parte, necesitatea de a gestiona crizele într-un mod coordonat în Republica Moldova, cu sinergie între instituții, este clară. În acest sens, ne-am concentrat pe oferirea de sprijin și expertiză pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind gestionarea crizelor.

Pe de altă parte, contextul actual indică foarte clar că amenințările hibride sunt la ordinea zilei în Republica Moldova. Așadar, și acest pilon al activității noastre este la fel de important. Vorbim aici despre un context electoral – atât post, cât și pre-electoral – în care interferențele străine sunt în creștere. Resursele dedicate acestor provocări au crescut și ele, iar noi anticipăm că fenomenul dezinformării, al narațiunilor false, al știrilor false și al atacurilor cibernetice va continua să se intensifice pe măsură ce ne apropiem de alegeri.

Activitatea noastră urmărește să aibă un impact sustenabil pentru Republica Moldova, în special prin creșterea capacității de reacție în fața acestor amenințări. Cu atât mai mult, în contextul alegerilor, activitatea noastră devine și mai relevantă, având în vedere amploarea instrumentelor hibride folosite împotriva țării.

Aș adăuga și un cuvânt despre celula de proiecte – chiar dacă este menționată drept a treia direcție, cererea pentru sprijin prin proiecte este foarte mare. Aceasta asigură suport operațional pentru ca expertiza și bunele practici oferite de consilierii strategici să poată fi implementate eficient și concret. Acolo unde venim cu know-how, este esențial să sprijinim și operaționalizarea instituțiilor. Chiar dacă înființăm structuri noi, ele nu pot funcționa corespunzător fără resurse, echipamente și capacitate administrativă. Deci, trebuie să continuăm într-o abordare completă, integrată și sustenabilă.

Sprijinul nostru pentru autorități nu este limitat doar la contextul electoral

VERIDICA: Domnule Dinescu, ne îndreptăm spre alegeri parlamentare într-un an tensionat geopolitic. Cum va sprijini Misiunea procesul electoral, pentru ca acesta să fie protejat de manipulări, corupție electorală sau atacuri cibernetice? Cât de mari sunt amenințările?

COSMIN DINESCU: Cred că toată lumea din Republica Moldova, în acest moment, percepe faptul că, odată cu apropierea alegerilor, interferențele, manipulările și atacurile hibride cresc în intensitate.

De asemenea, acestea îmbracă întotdeauna forme diferite, iar instituțiile trebuie, pe de o parte, să fie pregătite pentru a le face față, iar pe de altă parte, să adopte o abordare proactivă. Nu este neapărat nevoie să răspunzi direct fiecărui atac, dar poți combate narațiunile false prin promovarea unor narațiuni corecte, printr-o abordare proactivă, în care adevărul să fie transmis clar cetățenilor.

Bineînțeles, sprijinul nostru pentru autorități nu este limitat doar la contextul electoral. Misiunea noastră este de a sprijini autoritățile pentru a deveni mai capabile și mai reziliente în general, însă, evident, acest sprijin capătă o relevanță sporită în perioada electorală.

Aș putea să vă ofer câteva exemple concrete. Unul dintre ele se referă la faptul că, în prezent, în cadrul misiunii există o echipă specializată care oferă consiliere privind combaterea fluxurilor financiare ilicite. Știm foarte bine că narațiunile false, inteligența artificială și rețelele sociale sunt, în multe cazuri, finanțate din surse obscure. Aproape întotdeauna, acești bani sunt introduși ilegal în Republica Moldova.

Observăm că acest model se replică și în alte state din Uniunea Europeană. Colegii noștri colaborează cu instituțiile competente din Republica Moldova, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne, pentru a înțelege mai bine cum se identifică aceste fenomene și cum sunt folosite, de exemplu, criptomonedele în acest context — aspecte care vor avea cu siguranță relevanță în ceea ce privește alegerile.

Un alt exemplu este activitatea prin care sprijinim Centrul de Comunicare Strategică, pentru că știm cât de important este acest centru în a ajuta atât instituțiile, cât și societatea din Republica Moldova, să fie mai pregătite pentru a discerne ce înseamnă o narațiune falsă și, de asemenea, pentru a comunica mai eficient în contextul electoral. 

VERIDICA: Din punctul dvs de vedere, cât de pregătită este Republica Moldova, în acest moment, să facă față unui val intens de atacuri hibride înainte de alegeri? Ați anticipat o creștere a întregii game de instrumente hibride.

COSMIN DINESCU: Avem aici două aspecte: pe de o parte, cât de pregătite sunt instituțiile, și pe de altă parte, cât de pregătită este societatea. Pentru că, până la urmă, ceea ce se urmărește prin această interferență este manipularea societății — într-adevăr, prin discreditarea instituțiilor — dar, în final, cetățenii sunt cei care votează.

Așa cum am observat la alegerile trecute, societatea din Republica Moldova este destul de rezilientă, iar instituțiile, din experiența noastră, se pregătesc în mod constant, învață din evenimentele anterioare și își îmbunătățesc capacitățile. Ați văzut că există deja modificări legislative care vizează ceea ce se întâmplă sau ce s-ar putea întâmpla în timpul campaniei electorale.

De asemenea, noi, împreună cu aceste instituții, lucrăm în domenii care au o relevanță directă asupra a ceea ce se va întâmpla în perioada electorală. Așadar, putem spune că există un anumit nivel de pregătire. Nu este o pregătire absolută, dar este una reală.

Pe de altă parte, nu putem ști niciodată cât de ample sau cât de puternice vor fi instrumentele hibride care vor fi folosite. După cum am văzut — nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări — aceste instrumente îmbracă adesea forme noi, ceea ce impune autorităților să fie imaginative și flexibile în abordarea acestor provocări.

Un aspect important, în opinia mea, este că Republica Moldova nu beneficiază doar de bune practici și lecții învățate, ci și de prezența unor experți străini care sunt familiarizați cu diverse cazuri și situații concrete. Acești experți împărtășesc la rândul lor experiențele în statele lor de origine, ceea ce contribuie la o reziliență crescută nu doar în Republica Moldova, ci și în statele membre ale Uniunii Europene. Bineînțeles, această adaptare are loc în funcție de specificul fiecărui stat, dar interferența este prezentă peste tot.

Cred că Republica Moldova devine din ce în ce mai pregătită pentru a face față atacurilor cibernetice

VERIDICA: Potrivit unui studiu publicat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, Rusia a dezvoltat un ecosistem cibernetic de influență care reunește servicii secrete, organizații criminale, entități media de propagandă și grupuri de hackeri. Cercetarea arată că ecosistemul include cel puțin 51 de organizații identificate, coordonate de instituții precum FSB, GRU și SVR, și este responsabil pentru numeroase atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și acțiuni de spionaj în Europa și nu numai. Având în vedere interconectarea tot mai strânsă dintre serviciile secrete ruse și grupările criminale cibernetice, cum evaluează Misiunea UE capacitatea actuală a Republicii Moldova de a detecta și contracara astfel de atacuri hibride, în special cele care vizează infrastructura critică sau instituțiile democratice?

COSMIN DINESCU: Nu putem face o evaluare pe o scară de la 0 la 10 sau de la 0 la 100, deoarece atacurile cibernetice, la fel ca și alte forme de interferență, pot cunoaște o intensificare fără precedent sau pot apărea în moduri neașteptate.

Totuși, din experiența noastră și din dialogul pe care îl avem cu cele două instituții din Republica Moldova care au competențe în domeniul apărării cibernetice, cred că lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă.

De altfel, noi, ca misiune, avem experți care lucrează direct cu aceste instituții. Însă nu suntem singurii. Există și alte instrumente europene, care nu sunt gestionate direct de misiunea noastră, dar care au fost folosite, la solicitarea autorităților din Republica Moldova. Mă refer, de exemplu, la grupurile de intervenție rapidă, care pot oferi sprijin în fața amenințărilor hibride sau a atacurilor cibernetice.

Este foarte posibil ca astfel de solicitări de sprijin să fie reluate înainte de alegeri. Inclusiv cu ajutor internațional, cred că Republica Moldova devine din ce în ce mai pregătită pentru a face față atacurilor cibernetice.

Aceste atacuri, din păcate, pot apărea oricând — pot viza infrastructuri critice sau elemente care au impact imediat asupra cetățenilor. În acest fel, pot genera neîncredere în autorități sau pot apărea chiar în timpul alegerilor, afectând încrederea în corectitudinea procesului electoral. De aceea, este esențial ca eforturile autorităților să fie bine coordonate pentru a putea răspunde acestor provocări.

VERIDICA: Care dintre aceste instrumente hibride - dezinformare, finanțări ilegale, manipulări vi se pare cel mai periculos în acest moment pentru Republica Moldova?

COSMIN DINESCU: Împreună, toate aceste elemente formează, din păcate, un complex de instrumente folosite în mod coordonat. Nu le putem privi izolat. De exemplu, finanțările ilegale au loc pentru a sprijini propagarea narațiunilor false, pentru a susține utilizarea unor surse bazate pe inteligență artificială în crearea unor aparențe false sau chiar pentru a facilita o formă de campanie ori de prezență preelectorală a unor actori.

La nivelul societății, cred că există un risc mare, o vulnerabilitate importantă legată de capacitatea de a contracara dezinformarea. Este o chestiune serioasă și trebuie tratată ca atare.

În ceea ce privește atacurile cibernetice, cel mai probabil acestea se vor intensifica pe măsură ce ne apropiem de perioada electorală. Astfel de interferențe nu dispar complet; ele sunt constante, dar devin mai vizibile și mai agresive în funcție de obiectivele urmărite. Unele dintre ele vor fi probabil intensificate chiar în imediata apropiere a alegerilor.

VERIDICA: Misiunea de Parteneriat a sprijint înființarea Centrului pentru Comunicare Strategică si Combatere a Dezinformării. Cât de operațional este acesta acum?

COSMIN DINESCU: Centrul pentru Comunicare Strategică este operațional. Noi am contribuit în două moduri și continuăm să o facem, practic, din două perspective: pe de o parte, prin consiliere privind metodologia ce trebuie folosită pentru contracararea dezinformării (de exemplu), iar pe de altă parte, prin furnizarea echipamentelor necesare pentru buna funcționare a centrului.

Din punctul meu de vedere, evoluția acestei instituții a fost foarte bună. Să nu uităm că a fost înființată recent – legea a fost adoptată în decembrie 2023 – și a pornit de la zero. Ceea ce, în alte state, a durat ani de zile, în Republica Moldova, iată că s-a reușit mai repede. Consider că acei colegi de acolo – fie că sunt analiști, fie că sunt cei care formulează mesaje – își fac treaba eficient.

Totuși, să nu uităm că este nevoie de buni comunicatori peste tot. Centrul nu este singurul care transmite mesajele. Aici este, într-adevăr, nevoie de o abordare coerentă din partea tuturor actorilor implicați. Și, până la urmă, este nevoie de o implicare nu doar a instituțiilor, ci la nivelul întregii societăți. ONG-urile au și ele un rol important. Societatea civilă, în ansamblu, și fiecare dintre noi, individual, avem un rol esențial în a gândi critic și în a învăța să nu dăm crezare știrilor care, de fapt, sunt false.

Există anumite aspecte în care contribuim la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

VERIDICA: Chiar dacă mandatul misiunii nu presupune soluționarea crizei transnistrene, ați confirmat că activitățile privind dezinformarea și atacurile cibernetice se aplică întregului teritoriu al Republicii Moldova. Cum va fi abordată în continuare, pe parcursul mandatului extins, dimensiunea transnistreană a amenințărilor hibride și a dezinformării, fără a se implica în soluționarea conflictului?

COSMIN DINESCU: Misiunea noastră nu are, după cum am spus foarte bine, niciun rol în rezolvarea chestiunii transnistrene, însă oferim sprijin Republicii Moldova pentru a face față mai bine tuturor actelor de dezinformare. Știm foarte bine că unele dintre acestea își au originea sau sunt propagate prin intermediul regiunii transnistrene. De asemenea, există anumite instrumente hibride pe care, deși misiunea noastră nu le gestionează, nu le putem ignora. De exemplu, interferențele economice și folosirea instrumentelor economice ca modalitate de presiune asupra societății și de discreditare a guvernului.

Aceste instrumente hibride sunt folosite în mod complex și combinat pentru a obține un impact major, dificil de combătut, motiv pentru care nu le putem ignora. Din punctul nostru de vedere, ceea ce provine din regiunea transnistreană are două aspecte: în primul rând, dezinformarea și atacurile cibernetice, în măsura în care au originea sau sunt propagate de acolo, care sunt de interes și nu pot fi izolate sau separate de alte acțiuni de informare ce vizează Republica Moldova. Al doilea aspect este reprezentat de alte instrumente hibride care, deși nu intră în sfera directă a activității misiunii, influențează negativ și, într-un mod complementar, duc la slăbirea autorităților. Din acest motiv, noi, împreună cu alți actori europeni sau neeuropeni care au aceleași obiective de sprijinire a Republicii Moldova, încercăm să creștem reziliența și capacitatea autorităților.

VERIDICA: Recent la Chișinău s-a desfâșurat primul summit UE-Republica Moldova. Declarația comună post-summit, recunoaște Republica Moldova ca un element central al sistemului de securitate regională. Cum vedeți rolul EUPM în sprijinirea acestui statut strategic și în consolidarea poziției Chișinăului în arhitectura de securitate europeană?

COSMIN DINESCU: Summitul a fost un moment deosebit de important, care a arătat – sau, mai bine spus, a reconfirmat – sprijinul european pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Desigur, misiunea noastră, prin prisma mandatului pe care îl avem, nu este nemijlocit implicată în procesul de aderare. Totuși, există anumite aspecte în care contribuim la acest proces. Vă dau exemplul domeniului infrastructurii critice sau al securității cibernetice, unde există directive europene relevante. Și chiar dacă nu contribuim direct la armonizarea legislației Republicii Moldova cu aceste reglementări europene, consilierea și activitatea noastră se desfășoară în conformitate cu dreptul european. Prin urmare, contribuim indirect la alinierea practicilor și procedurilor din Republica Moldova cu cerințele europene.

Pe de altă parte, cred că am avut un rol și în facilitarea – sau cel puțin în conștientizarea – faptului că anumite proceduri, precum cooperarea între ministere și dialogul interinstituțional, trebuie să se desfășoare eficient, iar problemele trebuie abordate unitar, nu din perspective isolate.  Chiar dacă activitatea noastră se limitează la domeniile acoperite de mandatul misiunii, consider că această cultură a comunicării între ministere și colaborarea în desfășurarea activităților sunt esențiale pentru întregul exercițiu de aderare la Uniunea Europeană.

VERIDICA: Domnule Dinescu, pe final vreau să vă întreb în ce măsură Republica Moldova poate deveni furnizor de securitate din perspectiva lecțiilor învățate privind atacurile hibride?

COSMIN DINESCU: Într-o mare măsură. Practic ceea ce vedem este că, în Republica Moldova, multe instrumente sunt testate sau utilizate activ. Concordarea și folosirea lor împreună sunt testate, iar apoi acestea sunt replicate sau urmează să fie replicate în alte state. Colegii mei, care lucrează direct cu instituțiile și descoperă astfel de situații, consideră că este foarte important nu doar să transmită ceea ce știu, ci și să vadă, să înțeleagă foarte bine și să ia cu ei aceste lecții învățate, pentru ca, la nivel comun european, să crească gradul de pregătire, să se dezvolte conștientizarea modului în care aceste instrumente hibride sunt folosite și, în final, să se sporească reziliența.

Deci, da, pot spune că, din acest punct de vedere, Republica Moldova contribuie deja la securitatea noastră, a tuturor, în Uniunea Europeană.

Timp citire: 14 min