Afacerea Natural Gaz DC - Tiraspoltransgaz: Transnistria respinge soluția Ucrainei și Moldovei pentru criza energetică (O sinteză a săptămânii)

Afacerea Natural Gaz DC - Tiraspoltransgaz: Transnistria respinge soluția Ucrainei și Moldovei pentru criza energetică (O sinteză a săptămânii)
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Un muncitor din Chișinău trece pe lângă un panou de gaz lângă clădirea Moldovagas din Chișinău, Moldova, 06 ianuarie 2025.

Relația dintre Chișinău și Tiraspol a ajuns la un nivel extrem de tensionat. Regimul secesionist a blocat dialogul cu autoritățile constituționale pe fundalul afacerii dintre Natural Gaz DC, proprietate a lui Arcadie Vicol, și distribuitorul transnistrean Tiraspoltransgaz. Chișinăul afirmă că acest contract contravine legislației Republicii Moldova cu privire la gazele naturale și îndeamnă Moscova să respecte acordul semnat în 2021. Cu alte cuvinte, autoritățile moldovenești nu admit livrarea de gaze pe malul stâng al Nistrului peste SA Moldovagaz.

Biroul Politici de Reintegrare a comunicat, joi dimineață (16 ianuarie a.c.), că Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și modul de cooperare dintre cele două maluri ale Nistrului pentru depășirea impactului crizei energetice și sociale.

Chișinăul așteaptă răspuns din partea Tiraspolului privind ajutorul Ucrainei

În cadrul acestei reuniuni, Chișinăul a anunțat că a dorit să obțină un răspuns al părții transnistrene privind livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești; determinarea necesităților stringente pentru spitale, instituții de învățământ, centre sociale; asigurarea accesului ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului pentru a prelua din regiune pacienții în stare gravă; crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea situației de criză. Biroul a subliniat că a propus fie organizarea acestei reuniuni la Chișinău, fie să se discute în format de videoconferință în cazul în care delegația de la Tiraspol insistă că se simte în nesiguranță în capitala moldovenească. Ambele variante, a subliniat Biroul Politici de Reintegrare, au fost respinse de Tiraspol.

În aceeași zi, la scurt timp după publicarea informației oficiale de către Biroul Politici de Reintegrare, pretinsul minister al afacerilor externe de la Tiraspol a emis un comunicat în care a anunțat că, pe parcursul săptămânii curente, prin intermediul OSCE, a fost coordonată organizarea unei întrevederi a reprezentanților politici ai Chișinăului și Transnistriei dedicată măsurilor pentru depășirea crizei energetice. Așa-zisa diplomație de la Tiraspol a subliniat că reprezentatul politic al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a renunțat inițial la formatul tradițional, fizic, iar ulterior a întrerupt definitiv ședința. Acest comportament al Chișinăului, în opinia Tiraspolului, denotă lipsa de voință de a contribui la rezolvarea crizei energetice.

În seara zilei de miercuri, Vadim Krasnoselski, în cadrul discuției cu șefa Misiunii OSCE,  a solicitat ajutor în ceea ce privește livrarea gazelor și evitarea tuturor obstacolelor în acest sens. „Astăzi văd o oarecare opoziție față de acest proces. Situația este complicată, nu sfătuiesc pe nimeni să o împingă la limită”, a spus Vadim Krasnoselski, după ce a anunțat într-o conferință de presă despre reluarea livrărilor de gaze în Transnistria, fără să precizeze nici căile de transport și nici detaliile legate contract. El a precizat doar că Rusia urmează să acorde Transnistriei gaze în calitate de „ajutor umanitar”, doar pentru necesitățile locuitorilor și întreprinderilor regiunii.

Arcadie Vicol, despre vizita la SIS: „Nu audieri, ci discuții”

Miercuri dimineață, la Chișinău, Arcadie Vicol, proprietarul companiei Natural Gaz DC SRL, a fost audiat de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Numele lui Arcadie Vicol a fost asociat în trecut cu cel al lui Vladimir Plahotniuc. Între 2015 și 2019, el a fost consilier al vicepreședintelui Consiliului de Administrație al Moldovagaz, iar între 2015 și 2017, a fost responsabil de activitatea nereglementată la Chișinău-Gaz. La încheierea audierilor cu angajații SIS, Arcadie Vicol a declarat pentru TVR Moldova că nu a fost invitat la SIS pentru audieri, ci pentru niște discuții legate de un contract dintre compania sa, Natural Gaz DC, și Tiraspoltransgaz.

Pe 14 ianuarie, firma lui Arcadie Vicol a semnat un contract comercial cu întreprinderea transnistreană legat de furnizarea unui volum de două-trei milioane de metri cubi pe zi malului stâng al Nistrului. Această cantitate reprezintă echivalentul a aproape jumătate din volumul livrat de Gazprom malului stâng al Nistrului până pe 31 decembrie 2024 – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Solicitat de jurnaliști să precizeze dacă volumele despre care discută cu Tiraspoltransgaz sunt aceleași pe care le are în vedere Vadim Krasnoselski, Arcadie Vicol a spus că el poate vorbi doar despre contractul cu furnizorul transnistrean.

Miercuri seară, publicația rusească „Kommersant” a dezvăluit că gazele ce urmează să fie achiziționate de Tiraspoltransgaz, prin intermediul Gaz Natural DC, sunt de fapt cele promise de Rusia pentru Transnistria. Sursa citată a precizat că Moscova și Tiraspolul analizează posibilitatea aprovizionării nu prin Gazoductul Transbalcanic, o alternativă la tranzitul pe teritoriul Ucrainei, așa cum se presupunea anterior, ci prin achiziționarea de gaze pe piața europeană cu ajutorul companiei lui Arcadie Vicol. Conform contractului semnat pe 14 ianuarie a.c., este planificată achiziționarea de gaze pentru perioada ianuarie–aprilie curent în cantitate de aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi, care, conform estimărilor publicației, ar putea să coste 164 de milioane de dolari. O sursă independentă consultată de Veridica a confirmat că, într-adevăr, volumele pe care Natural Gaz DC a convenit să le furnizeze către Tiraspoltransgaz au aproape aceeași valoare.

Comunitatea Energetică (europeană) se desolidarizează de Natural Gaz DC

Pentru a utiliza Gazoductul Transbalcanic, Gazprom este obligat să negocieze cu Bulgaria, România și Ucraina. Prin urmare, schema de achiziții pe piața spot din Europa este mai simplă și mai rapidă. Și, desigur, Gazprom, în condițiile în care nu este participantă în acest caz, nu va suporta costurile subvenționării, a subliniat unul dintre interlocutorii publicației „Kommersant”.

În același timp, Arcadie Vicol a spus pentru TVR Moldova că, odată cu semnarea contractului cu Natural Gaz DC urmează să se producă două lucruri importante: primul – Tiraspol să primească gaze pe bază comercială, care să fie achitate sută la sută, iar al doilea – aceste cantități să fie impozitate pe malul drept în faza procedurilor vamale. Astfel, el a subliniat că contractul dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz reprezintă o noutate pentru livrarea de gaze în stânga Nistrului: „Pentru gazele furnizate de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz nu s-a achitat niciodată TVA. Niciun bănuț nu a intrat în bugetul național”, a insistat el. 

Omul de afaceri a mai spus că contractul respectiv este acceptat de Secretariatul Comunității Energetice (europene), cu care ar fi avut discuții. „Ei știu că acest contract este unul comercial și susțin schimbarea paradigmei conform căreia Tiraspolul începe să contracteze gaze naturale din Europa, pe bază comercială, unde gazele sunt achitate”, a afirmat el pentru TVR Moldova. După aceste afirmații, miercuri seară, Comunitatea Energetică a reacționat, subliniind că, în niciun caz, nu intervine în aranjamentele pieței sau nu aprobă contractele de aprovizionare. „Stabilim și monitorizăm reguli pentru a asigura respectarea legislației UE – participanții la piață sunt singurii responsabili pentru acordurile lor”, se spune în comunicatul instituției europene. 

Deși varianta livrării gazelor în Transnistria prin intermediul Natural Gaz DC este potrivită pentru Moscova, Tiraspol și pentru Natural Gaz DC, Chișinăul refuză să accepte ca Rusia să asigure cu gaze malul stâng al Nistrului prin alt vehicul decât Moldovagaz și în afara acordului din 2021. Premierul Dorin Recean a subliniat că contractul dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz contravine legislației Republicii Moldova. În astfel de condiții, Chișinăul pare să insiste pe o soluționare a crizei energetice din Transnistria după un scenariu elaborat împreună cu Kievul.

Timp citire: 6 min